Και στις τρεις κατηγορίες, Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών, πρώτευσαν τα σχολεία του τόπου μας που συμμετείχαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημοσιογραφίας.

Ανάμεσα στους νικητές και οι φίλοι και «συνεργάτες» της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, το 2ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου, η εφημερίδα του οποίου «ΣΧΟΛΕΙΑΖΟΥΜΕ» τυπώθηκε και μοιράστηκε μαζί με την ΑΝΑΤΟΛΗ, φτάνοντας στα σπίτια όλων των συνδρομητών μας.

Πρωτιά και για την εφημερίδα του Γυμνασίου Νεάπολης, την συντακτική ομάδα της οποίας είχαμε φιλοξενήσει στα γραφεία μας, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση πριν λίγο καιρό.

Από παλιά γνωστή μας και η εφημερίδα  του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας, που πρώτευσε στην κατηγορία των Δημοτικών.

 

Σημαντική δουλειά

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, «τα σχολικά έντυπα, τα ρεπορτάζ, τα άρθρα και οι συνεντεύξεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό ήταν καθρέφτης του ευρύτατου πεδίου ενδιαφερόντων και προβληματισμών που έχει η νεολαία της Κρήτης αλλά και της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.  Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι φέτος υπήρξε μεγαλύτερη διασπορά με πολλές υποβολές εντύπων και εργασιών από δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης, που, μαζί με τις σταθερές παρουσίες από τα αστικά κέντρα, συγκέντρωσαν έναν μοναδικό πλούτο μαθητικής δημοσιογραφικής  παραγωγής για το νησί.»

Ο διαγωνισμός διαρθρώνεται σε πέντε ξεχωριστές ενότητες για τα έντυπα, για τα ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ, για τις συνεντεύξεις, για τα άρθρα ενώ για φέτος πρώτη φορά προστέθηκε και η κατηγορία σκίτσου-γελοιογραφίας.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν: Πρόεδρος: Αντώνης Σανουδάκης – Σανούδος, Καθηγητής ιστορίας-συγγραφέας. Μέλη: Γιώργος Δασκαλάκης, εκπαιδευτικός, πρόεδρος Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία».  Γιώργος Πιτσιτάκης, εκπαιδευτικός- ιστορικός ερευνητής. Μάριος Διονέλλης, δημοσιογράφος- μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Ελένη Βακεθιανάκη, δημοσιογράφος – μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.  Μαρία Μελεσσανάκη, εκπαιδευτικός – μέλος της επιστημονικής εταιρίας του Σχολικού Ραδιοφώνου. Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος.

 

Τα βραβεία

* Στην κατηγορία των Λυκείων βραβεύτηκαν τα έντυπα:

– Εφημερίδα «Σχολ(ε)ιάζουμε»,του 2ου ΓΕ.Λ. Αγίου Νικολάου, τεύχη1-2.

– Περιοδικό «Έφηβοι εν δράσει», του ΓΕ.Λ. Αλικιανού, τεύχος 1.

– Εφημερίδα «Πυριδοξίνη», του 3ου  ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, τεύχος 1.

Επίσης, στην κατηγορία Ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ βραβεύθηκαν οι μαθήτριες, Μαργαρίτα Μπελούκα και Αναστασία Παντιέρα του 2ου ΓΕ.Λ. Αγίου Νικολάου Λασιθίου για το ρεπορτάζ: «Χαρτί, μολύβι και έκφραση».

* Στην κατηγορία των Γυμνασίων βραβεύθηκαν τα Έντυπα:

– «Τέταρτο», του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, φύλλο 1.

– «Τα Νεα-πολίτικα του Γυμνασίου μας», τεύχη 1-2 του Γυμνασίου Νεάπολης Λασιθίου.

– «Πειρ και Μανία»,τεύχος 10, του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου.

– Ειδικό βραβείο ξενόγλωσσης μαθητικής εφημερίδας στο επετειακό τεύχος της εφημερίδα «Student’s Voice», του 1ου  Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων, για τα δέκα χρόνια έκδοσής της.

Για το Ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ της βραβεύθηκε η  συντακτική ομάδα του Γυμνασίου Κουτσουρά Λασιθίου για το φωτορεπορτάζ: «Παραδοσιακός τρόπος πατήματος των σταφυλιών».

Στην κατηγορία των συνεντεύξεων βραβεύθηκαν η Σταματίνα Κόντε και η Εμμανουέλα Πνευματικάκη, μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου  για την αθλητική συνέντευξη από τους αδερφούς Καλαϊτζάκη.

* Στην κατηγορία των Δημοτικών Σχολείων – Νηπιαγωγείων βραβεύθηκαν τα έντυπα:

– «Μαθητική Πυξίδα»,  τεύχη 11-12 του Δημοτικού  Σχολείο Ελούντας.

– «Τα τεταρτάκια», τεύχη 1-5 του 2ου Δημοτικού Σχολείου  Αρκαλοχωρίου.

– «Μικροί Ρεπόρτερς» του Τυμπακίου, τεύχος 2.

 

Στην κατηγορία Ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ βραβεύθηκαν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας για τα ρεπορτάζ παρουσίασης της Σπιναλόγκας.

Συγχαίρομε τους νεαρούς συναδέλφους μας και τους εκπαιδευτικούς τους!