Οι τάξεις Δ΄ και Στ΄ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης, Στ΄ του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου και Στ΄ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου, οι οποίες συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», πραγματοποίησαν από κοινού διδακτική επίσκεψη, την περασμένη Τρίτη, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου και στο σπήλαιο Δικταίου Άντρου.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένα μικρό ορεινό, δυσπρόσιτο, ποιμενικό και αγροτικό χωριό στο Οροπέδιο Λασιθίου. Στον οικισμό λειτουργεί σήμερα, κάτω από αντίξοες συνθήκες το μόνο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Πρόκειται για ένα 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο με μόλις 70 μαθητές. Το σχολείο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία.

Η παραπάνω επίσκεψη  πρώτο στόχο είχε να φέρει σε επαφή τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του απομακρυσμένου αυτού σχολείου με τις βασικές έννοιες του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω». Απώτερος στόχος ήταν το σχολείο αυτό να θελήσει να ενταχθεί σε ένα  τοπικό δίκτυο του «Νοιάζομαι και Δρω» βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο, ποιοτικά, τις συνθήκες ζωής στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία. Η εκπαιδευτική αυτή παρέμβαση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει τη δύναμη να αναπτύξει συλλογικά κοινωνικές δράσεις και προσεγγίζοντας βιωματικά και συνεργατικά τα κοινωνικά θέματα, να καλλιεργήσει τις αξίες της εθελοντικής προσφοράς, του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.

Οι δράσεις

¡ Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου δίδαξαν με την μέθοδο της αλληλοδιδασκαλίας τις βασικές έννοιες του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» στους μαθητές του σχολείου υποδοχής. Παρουσίασαν επίσης το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος καθώς και τις πιο σημαντικές δράσεις που υλοποιήθηκαν. Στόχος ήταν να παρακινήσουν τους μαθητές του σχολείου υποδοχής να αμφισβητήσουν απόψεις και στερεότυπα, να διαμορφώνουν γνώμες και στάσεις, να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της συμμετοχής για τη διεκδίκηση και διασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για όλους και για την κοινωνική δικαιοσύνη, να παίρνουν ενεργά μέρος στη λήψη αποφάσεων, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να δρουν, να συνειδητοποιήσουν ότι μέσα από δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης θα νιώσουν χρήσιμοι, να ενστερνιστούν την άποψη ότι αν σε μια κοινωνία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νοιάζονται και δρουν, η κοινωνία αυτή γίνεται καλύτερη, οι άνθρωποι ζουν πιο αρμονικά, η ζωή τους έχει καλύτερη ποιότητα, αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή άλλοι άνθρωποι λύνονται ή απαλύνονται.

¡ Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης οργάνωσαν ομαδικά παιχνίδια με σκοπό την καλλιέργεια της άμιλλας, της ομαδικότητας και του εθελοντισμού. Τα ομαδικά αυτά παιχνίδια επιλέχτηκαν ώστε να καλλιεργούν αυτό το πνεύμα και να το εξελίσσουν, μέσα από έναν πολύ όμορφο και ψυχαγωγικό τρόπο για τα παιδιά. Τα παιδιά διαφορετικών σχολείων μέσα από την ομάδα γνώρισαν διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες, με αποτέλεσμα να μάθουν να προσαρμόζονται και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου, έτσι ώστε να συνεργάζονται μαζί σαν ομάδα. Έτσι καλλιέργησαν την κοινωνικότητά τους, έμαθαν την αξία της πραγματικής φιλίας και της αποδοχής των άλλων.

¡ Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου ενεργώντας ως   εθελοντές εμψυχωτές υλοποίησαν ομαδικό βιωματικό εργαστήριο με τους μαθητές του σχολείου υποδοχής με θέμα την φιλαναγνωσία και θεματικούς άξονες «τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη, «παίζω και μαθαίνω τα μέρη ενός βιβλίου» και δούλεψαν την βιβλιοβαλίτσα «μια σκούπα μα τι σκούπα».

Οι μαθητές όλων των σχολείων εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν τον ίσο και άμεσο διάλογο των αστικών κέντρων με τις περιοχές της περιφέρειας, με σκοπό  να προωθήσουν την αναδιανομή των μαθησιακών ευκαιριών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Η επιλογή της αλληλοδιδασκαλίας ώθησε τους μαθητές σε ενεργό συμμετοχή στην μαθησιακή διαδικασία και τους βοήθησε στην βαθύτερη κατανόηση του θέματος αλλά και στην απόκτηση εμπειριών, γνώσεων και δεξιοτήτων που συνήθως δεν αποκτώνται μέσα από τη συνήθη τυπική εκπαιδευτική διαδικασία. εθελοντική δράση αποτελεί μαθησιακή-μορφωτική λειτουργία. Ο εθελοντισμός ενισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες. Ενδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ατόμων. Αυξάνει τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία. Αποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση. Η εθελοντική δράση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μάχη της ανεργίας και αποτελεί πηγή θέσεων εργασίας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων, την σύναψη ενός συμβολαίου συνεργασίας – ανάπτυξης ενός τοπικού δικτύου για τον εθελοντισμό, την αξιολόγηση της δράσης και την ξενάγηση στο σπήλαιο του Δικταίου Άντρου.