Η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, δεδομένων των συνθηκών που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα και της οργιώδους βλάστησης που υπήρξε σε όλες τις περιοχές της Κρήτης. Στο συμπέρασμα αυτό συμφώνησαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς στη συνάντηση εργασίας με επίκεντρο τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη από τα προηγούμενα έτη, γιατί είχαμε έναν πολύ βαρύ χειμώνα, έχουμε πάρα πολύ χόρτο στην ύπαιθρο, άρα έχουμε πολύ καύσιμη ύλη. Αυτή τη στιγμή, με το παραμικρό ατύχημα θα δημιουργηθεί τεράστιο συμβάν στην ύπαιθρο. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για να προλάβουμε το κάθε συμβάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διοικητής της ΠΥ, Αρχιπύραρχος, Νίκος Λαγουδάκης.

«Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη!», είναι το τρίπτυχο που θα πρέπει να κυριαρχήσει, όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως τα προηγούμενα έτη η Περιφέρεια χρηματοδότησε με πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ εξοπλισμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και 1,5 εκ. ευρώ άλλες Υπηρεσίες που εμπλέκονται με το θέμα της πυρασφάλειας και της ασφάλειας στην Κρήτη.

Τονίστηκε η ανάγκη να επικαιροποιηθεί η καλή συνεργασία, ο ρόλος και η παρουσία όλων των υπηρεσιών, των φορέων και των εθελοντών για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε και πως «πρέπει να υπάρχει μία ιδιαίτερη εγρήγορση και από τις Υπηρεσίες και από τους πολίτες».

Όλοι υπογράμμισαν πως υπάρχει άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και για τις βάρδιες στην πρόληψη και περιφρούρηση και για το συντονισμό των προληπτικών ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας στην ύπαιθρο με αποτέλεσμα η επιφυλακή που υπάρχει να αποδίδει αποτελέσματα.

Το ανησυχητικό στοιχείο που επισημάνθηκε από τον κ. Λαγουδάκη είναι τα υπερβολικά πολλά ξερά χόρτα που υπάρχουν φέτος και αποτελούν την καύσιμη ύλη που προκαλεί την έξαρση των πυρκαγιών…

Μάλιστα, σημειώθηκε πως οι καλλιέργειες καθυστερούν με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος. «Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει γιατί απογοητευτήκαν και δεν καλλιεργούν ή για άλλους λόγους όπως για παράδειγμα οι πολλές βροχές, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο», σχολίασε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ