Την πρόταση να μελετηθούν και ν’ αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν με τους λεσεψιανούς μετανάστες στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Κρήτη παρουσίασαν εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ, του επιστημονικού κόσμου και του ΓΕΩΤΕΕ, στο πλαίσιο δύο συναντήσεων που έγιναν στο Ηράκλειο και παρουσίασαν αυξημένο ενδιαφέρον, με δεδομένη την συζήτηση που έχει αρχίσει στην κοινή γνώμη για την παρουσία και την εξάπλωση του λαγοκέφαλου.

Επί της ουσίας επανήλθε η πρόταση που είχε καταθέσει παλαιότερα το ΕΛΚΕΘΕ και είχε παρουσιάσει η ΑΝΑΤΟΛΗ για να μελετήσει το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τους τόπους όπου γεννά και αναπαράγεται ο λαγοκέφαλος, με στόχο να υπάρξει ασφαλής και τεκμηριωμένη γνώση γύρω από το είδος που διαβιεί πλέον στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης προκαλώντας απανωτά προβλήματα στους ψαράδες, αφού είναι πλέον ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια δυσμενή συνθήκη για τα ιχθυοαποθέματα της Κρήτης.

Στη σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η Παναγιώτα (Νότα) Περιστεράκη (Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων κι Εσωτερικών Υδάτων) ο Εμμανουήλ Μανδαλάκης (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιέργειας), ο Πρόεδρος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης και Σάββας Νικολιδάκης, ενημέρωσαν τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και το προσωπικό της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων, σχετικά με τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου των εισβολικών θαλάσσιων ειδών στην Κρήτη.

Η Συντονίστρια, εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα εκτίμησης των πραγματικών δεδομένων και τη λήψη διαχειριστικών μέτρων αντιμετώπισης, αποζημίωσης και αξιοποίησης, είπε στους φορείς για τις ενέργειες της προς πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ όπως ανέφερε συνομίλησε μία μέρα πριν για το συγκεκριμένο θέμα με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε στη Συντονίστρια «συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δράσεις, που θα εκκινήσουν άμεσα για την Κρήτη, της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου ώστε να υπάρξει σχέδιο διαχείρισης των λεσεψιανών ειδών και μελέτη περίπτωσης για την ικανή αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στη συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το στέλεχος της Π.Ε. Λασιθίου Ελένη Ψόχιου που αναφέρθηκε στο ιστορικό του προβλήματος, ανέλυσε όσα έχουν προηγηθεί καθώς και τις δυνατότητες που ανοίγονται και υπογράμμισε πως μέχρι τώρα δεν έχει ανοίξει το σχετικό μέτρο στον τομέα της αλιείας. Σημείωσε δε πως θα πρέπει «άμεσα να ασκηθεί πίεση στην Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑλΘ 2014-2020 ώστε να δημοσιευθεί η πρόσκληση που αφορά τα εισβολικά είδη», και υπογράμμισε πως «προϋπόθεση είναι η ύπαρξη βασικής μελέτης για την υιοθέτηση διαχειριστικών μέτρων».

Όπως τονίστηκε από την ίδια αλλά και από το υπόλοιπο επιστημονικό δυναμικό που μετείχε στη συνεδρίαση, «οι αλιευθείσες ποσότητες, κυρίως του λαγοκέφαλου, φτάνουν το 50% της μέσης ημερήσιας αλιευτικής παραγωγής για τα σκάφη της παράκτιας αλιείας, με το πρόβλημα να εμφανίζεται εντονότερο στα νερά του Λιβυκού. Οι καταστροφές των αλιευτικών εργαλείων από τον λαγοκέφαλο έχουν καταστήσει την αλιεία επιζήμια και έχουν αποκλείσει την ικανότητα βιοπορισμού από αυτή. Τα αλιεύματα αποτελούν την ευκαιριακή πηγή τροφής του, η αλιευτική προσπάθεια επιμηκύνεται σε χρόνο και επομένως σε κόστος και κατανάλωση καυσίμων, τα εμπορικά είδη των θαλασσών απειλούνται με εξαφάνιση. Τα περισσότερα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη που αιτήθηκαν ένταξη στο τελευταίο πρόγραμμα της «διάλυσης», οδηγήθηκαν σε αυτό εξαιτίας της  απειλής των λεσσεψιανών μεταναστών», τόνισαν μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί τέλος πως η τελική πρόταση που έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή διατυπώθηκε από τον κ. Στεφανάκη, κι αφορούσε την κατάθεση τεκμηριωμένης πρόταση για χρηματοδότηση σχετικής έρευνας και προτάσεων για το θέμα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ