Πεζοπορία Χρυσοπηγή Σητείας-Λίμνες Πατσού-Αμυγδαλοσέλι
Για ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών οι πυροβολισμοί στον Αγ. Νικόλαο
ΒΟΑΚ: Ο Νίκος Ταχιάος παραδέχθηκε ότι δεν εκτελούνται έργα στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος
Αυτοί είναι οι στόχοι και ο σκοπός της άσκησης “Μίνωας” στην Κρήτη
Πεζοπορία Χρυσοπηγή Σητείας-Λίμνες Πατσού-Αμυγδαλοσέλι
Ιταλία: Έντεκα συλλήψεις στη Σικελία για αγοραπωλησία ψήφων και συνεργασία με την μαφία
Πρώτη παράταση για το έργο του ΒΟΑΚ – Ένα βήμα μπρος για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη
Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα
Οκτώ τραυματίες εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών στη δυτική Ιαπωνία
Ο Νετανιάχου ακύρωσε τα σχέδια για άμεση απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν μετά από τηλεφώνημα του Μπάιντεν
Αβέβαιο πότε θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο ΣΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Άνοιξε ο δρόμος για την αναδιαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο

Υπερψηφίστηκε από την  Επιτροπή Εξωτερικών της  Αμερικανικής Γερουσίας  το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) ανοίγοντας το δρόμο για την ολομέλεια του Σώματος και στην ουσία για την αναδιαμόρφωση της  πολιτικής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Το εν λόγω αμερικανικό νομοσχέδιο ήταν μια από κοινού υπερκομματική πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή  Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφο του, Μάρκο Ρούμπιο.

“Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω μια τόσο ισχυρή δικομματική υποστήριξη για αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο για να χαράξω μια νέα πορεία προς τα εμπρός για την ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ. “Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών και η σημερινή ψηφοφορία επιβεβαιώνει ότι χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική που θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα μας. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι ‘αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από την ολομέλεια της  Γερουσίας ».

Ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου του 2019 προβλέπει:

• Την άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

• Εξουσιοδοτεί τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Κέντρου Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου για τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

• Εξουσιοδοτεί 3.000.000 δολάρια σε βοήθεια για την εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF) για την Ελλάδα.

• Εξουσιοδοτεί τη βοήθεια της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) για την Ελλάδα και την Κύπρο από τις οικονομικές χρήσεις 2020-2022.

• Εμποδίζει  τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να σχεδιάζει να αγοράσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αγορά που θα μπορούσε να επιβληθεί σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ.

• Απαιτεί  από την αμερικανική κυβέρνηση  να υποβάλει στο Κογκρέσο μια στρατηγική για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις σχετικά με τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών της περιοχής.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη περιφερειακή στρατηγική για τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellenic American Leadership Council. “Οι θετικές περιφερειακές τάσεις -ιδίως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας- θα επιταχυνθούν με τον παρόντα νόμο. Η ηγεσία των γερουσιαστών Mενέντεζ και Ρούμπιο  και της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα καταστήσει την περιοχή πιο σταθερή και ευημερούσα και θα προωθήσει τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και τις αξίες».

Η Julie Fishman Rayman, διευθυντής του πολιτικού προσανατολισμού της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), εξήγησε γιατί η AJC έχει καταστήσει τον νόμο μια πολιτική προτεραιότητα. “Ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, θα διευρύνει την υφιστάμενη συνεργασία και θα εξασφαλίσει την αμερικανική ηγεσία.Ευχαριστούμε τους γερουσιαστές Mενέντεζ και Ρούμπιο για το όραμά τους που αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες στην περιοχή και βοηθά στην υποστήριξη ζωτικών αμερικανών συμμάχων και συνεργατών».

Ο νόμος East Med Act θα προχωρήσει στην ολομέλεια  της  Γερουσίας και η έκδοση του νόμου για την Βουλή  παραπέμφθηκε  για την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist