Διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα για τους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και ψυχαγωγίας της περιοχής της Σητείας, στο πλαίσιο της φετινής τουριστικής σαιζόν ως προς την κίνηση στα καταστήματα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σητείας κ. Μανόλης Αγγελάκης «θα πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα στην περιοχή της Σητείας. Συγκεκριμένα ενδείκνυται για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού. Ίσως είναι ώριμες οι συνθήκες. Δεδομένου ότι σε ότι αφορά το μαζικό τουρισμό φαίνεται ότι δεν μπορούμε στην υπάρχουσα κατάσταση να “αγγίξουμε το κομμάτι της πίτας”, θα πρέπει συντονισμένα, συνολικά, ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι φορείς της περιοχής μας να εστιάσουμε σε άλλους είδους αγορές, του εναλλακτικού τουρισμού, του οικοτουρισμού, του θεματικού γενικότερα τουρισμού.

Είμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων κι αυτό μας ανοίγει δρόμους. Είμαστε ένα από τα 140 σημεία που η Unesco έχει δώσει την σφραγίδα της. Αν αξιοποιήσουμε αυτό το όπλο σίγουρα θα μπορούμε να έχουμε και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να έχουμε μερίδιο από το κομμάτι αυτό της πίτας. Σύμφωνα με την Eurostat αυτό που αντιστοιχεί στον εναλλακτικό τουρισμό αντιστοιχεί στο 14% του παγκόσμιου τουρισμού. Αν λάβουμε μερίδιο από αυτό το ποσοστό είναι σημαντικό, λίγοι προορισμοί αναδεικνύουν τον εναλλακτικό τουρισμό.

Όμως τον μαζικό τουρισμό τον μοιράζεσαι με χιλιάδες προορισμούς σε όλους τον πλανήτη. Ασφαλώς να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και για τον μαζικό τουρισμό, όμως, αν στοχεύσουμε στον εναλλακτικό τουρισμό, θα μπορούσε να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα στον τουρισμό για την περιοχή και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Είναι κάτι που ο Σύλλογός μας τα τελευταία τρία χρόνια έχει εστιάσει κι ευελπιστούμε και η νέα Δημοτική Αρχή σε συνέχεια των όποιων ενεργειών έχει κάνει η προηγούμενη, να αναδείξει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η περιοχή μας. Αυτό συνεπάγεται καλύτερα αποτελέσματα για όλους όσους ασχολούνται κι εμπλέκονται στον τουριστικό τομέα, τα καταλύματα, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ., όλη την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ