Από τον διευθυντή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου κ. Νικόλαο Κακολύρη πήραμε την ακόλουθη επιστολή:

 

Σε δημοσίευμα σχετικό με τη λειτουργία του ΓΝΑΝ, στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανατολής στις 11-07-19, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου αναφέρει σχετικά με την λειτουργία της Παθολογικής «ότι πιάσαμε πάτο».

Η Διοίκηση του ΓΝΑΝ λοιπόν προσπάθησε να αποτρέψει αυτή την κατάληξη τελικά, για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν, ανεπιτυχώς όπως αποδεικνύεται χρησιμοποιώντας  ιατρό από τα ΤΕΠ για την εφημέρευση στην  Παθολογική. Η κίνηση αυτή είναι αντίθετη με την νομοθεσία  η οποία ορίζει ότι τα ΤΕΠ στελεχώνονται  με μετακινήσεις ιατρών από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου και δομές αν δεν επαρκούν οι ήδη υπάρχοντες ενώ από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει νομοθεσία που να ορίζει το αντίθετο. Ορίζεται επίσης και αριθμός ιατρών που απαραίτητα πρέπει να υπάρχουν και οι τρόποι που θα αποκτηθούν. (ΦΕΚ 874Β 20-3-12).

Πληροφοριακά λοιπόν αναφέρω ότι στο νεοσύστατο εδώ και μερικούς μήνες τμήμα του ΤΕΠ Αγίου Νικολάου υπηρετούσαν μέχρι τις 8/7/19  δύο μόνιμοι ιατροί και ένας με μετακίνηση που καλύπτει τα πρωινά μόνο όταν εφημερεύει  και ο μήνας συμπληρωνόταν εφημεριακά με την εκ περιτροπής παρουσία δύο ιατρών που καλύπτουν εφημερίες από τις 2:30 το μεσημέρι και μετά γιατί το πρωί βρίσκονται στις μονάδες που είναι η κύρια απασχόληση τους. Οι εφημερίες δε  των εκάστοτε δύο ιατρών που προέρχονται από άλλες δομές τοποθετούνται  αφού πρώτα καλυφθούν οι ανάγκες των Νοσοκομείων από τα οποία προέρχονται και εφ όσον υπάρχει ευχέρεια, ενώ κάθε μήνα αποτελεί ένα θρίλερ αν θα είναι εφικτή η εφημέρευσή τους και ο αριθμός των εφημερειών που μπορούν να προσφέρουν.  Συνθήκες που οδηγούν σε μεγάλη καθυστέρηση στην δημιουργία μηνιαίου προγράμματος εφημέρευσης και σε αδυναμία προγραμματισμού προσωπικών υποχρεώσεων των εμπλεκομένων.  Από τις 8/7/19  διορίστηκε από παλιά προκήρυξη ένας ακόμη ιατρός στα ΤΕΠ, δηλαδή σύνολο μονίμων, τρείς.

Οι υπηρετούντες ιατροί της Παθολογικής είναι επίσης τρείς συν μία σταθερή κάθε μήνα συνεργασία για εφημερίες από ιατρό άλλης δομής συν πέντε ειδικευόμενοι ιατροί που το τελευταίο διάστημα είναι τέσσερις έως ότου επιστρέψει ειδικευόμενη που βρίσκεται σε άδεια κύησης.

Στα ΤΕΠ  σε κάθε εφημερία εφημερεύει ένας μόνο ιατρός με την ευθύνη του τμήματος για 24 ώρες και παρά τα επανειλημμένα έγγραφα και τις προφορικές οχλήσεις προς τη Διοίκηση για εφημέρευση δύο ιατρών. Με εντολή της Διοίκησης ορίζεται ότι αυτός ο ιατρός θα λαμβάνει βοήθεια από τον ειδικευόμενο της Παθολογικής κάποιες ώρες το μεσημέρι και κάποιες ώρες  το βράδυ εξακολουθώντας όμως να έχει την ευθύνη του τμήματος. Αρκετές φορές αυτό δεν είναι εφικτό γιατί υπάρχει, όπως αναφέρεται, δουλειά και στην Παθολογική κλινική.

Ο γιατρός λοιπόν αυτός ο οποίος  είναι η πρώτη επαφή του ασθενή με το Νοσοκομείο  πρέπει 24 ώρες να είναι σε διαύγεια να διαγνώσει, να διαχειριστεί και να επιβιώσει. Επίσης οι αρμοδιότητες του εκάστοτε ιατρού των  ΤΕΠ  κανονικά δεν περιορίζονται μόνο στα περιστατικά της Παθολογικής, αλλά και των περισσοτέρων  λοιπών ειδικοτήτων, κάτι το οποίο  και ο πιο αδαής καταλαβαίνει ότι δεν είναι εφικτό με αυτές τις συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ειδικότητες  που δεν έχουν  ειδικευόμενους και αν έχουν σίγουρα είναι λιγότεροι από τέσσερις. Από αυτό λοιπόν το τμήμα, που έτσι κι αλλιώς εξυπηρετεί επί το πλείστον την Παθολογική Κλινική με την ανοχή μέχρι στιγμής των άλλων ειδικοτήτων,  η Διοίκηση του ΓΝΑΝ  βρίσκει σαν λύση να ενισχύσει την  Παθολογική κλινική  με πραγματοποίηση κάποιων εφημεριών από τον Παθολόγο που είναι διορισμένος στα ΤΕΠ και αν δεν υπήρχε και νομικό κόλλημα πιθανόν γιατί όχι και με μόνιμη μετακίνηση. Το ενδιαφέρον για αυτό το τμήμα άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ούτε μόνιμο εφημερείο  υπάρχει για να εξυπηρετήσει τις βασικές βιολογικές του ανάγκες ο εκάστοτε  επί 24ώρου εφημερεύων ιατρός. Μέσα σε όλα που έχει να διαχειριστεί ο κάθε ιατρός των ΤΕΠ είναι και η εξεύρεση χώρου για την πιθανότητα που υπάρξει δυνατότητα να   ξεκουραστεί κάποια ώρα. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα εφημερεύοντα τις προηγούμενες μέρες  το απόγευμα που κρατούσε το σάκο με τα προσωπικά του αντικείμενα και επεριπλανάτο να βρεί εφημερείο. Χαρακτηριστική επίσης η εικόνα άλλου εφημερεύοντα   ο οποίος ξεκίνησε και τελείωσε την εφημερία έχοντας γαστρεντερίτιδα και μέχρι αργά το μεσημέρι δεν είχε εφημερείο και περίμενε στις τουαλέτες των επισκεπτών.

Τη δυσαρέσκειά τους για τις συνθήκες πίεσης κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργαστούν έχουν εκφράσει γραπτώς κάποιοι ιατροί που έχουν έρθει για συνεργασία και προφορικά γίνομαι καθημερινά αποδέκτης πολλών  διαμαρτυριών, εργαζομένων και ασθενών λόγω των συνθηκών που είναι απόρροια του ελλιπούς προσωπικού   οι οποίες φτάνουν και στη Διοίκηση.

Πληροφοριακά να αναφέρω ότι το ΓΝΑΝ είναι το δευτεροβάθμιο νοσοκομείο του Νομού και το μοναδικό που στο τμήμα που διαχειρίζεται τα επείγοντα εφημερεύει ένας ιατρός. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία του Νομού η διαχείριση των επειγόντων γίνεται από τα Κέντρα Υγείας, γιατί είναι μεικτοί σχηματισμοί (Νοσοκομεία- Κέντρα Υγείας) όπου πάντα εφημερεύουν δύο ή τρείς ιατροί. Ο νόμος βέβαια, μια που είναι δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, προέβλεψε ΤΕΠ, και σε καμία περίπτωση το πνεύμα του νομοθέτη δεν ήταν να είναι λιγότερο στελεχωμένο από τα Κέντρα Υγείας, πόσο μάλλον να χρησιμοποιούνται ή να μετακινούνται οι ελάχιστοι μόνιμοι ιατροί που το στελεχώνουν για να καλύψουν τα κενά άλλων κλινικών. Σε ανάλογη περίπτωση που στο παρελθόν  υπήρχε ένας Χειρουργός στα ΤΕΠ  με ανάγκες στην Χειρουργική Κλινική είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρξε ίδια αντιμετώπιση για την επίλυση του προβλήματος.

Θεωρώ λοιπόν ότι η παρατήρηση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, δεδομένης και της μακράς επιτυχούς παρουσίας του στο Νοσοκομείο, σίγουρα δεν είχε σκοπό να επιτευχθεί η λύση ενός προβλήματος με την επιδείνωση ενός ήδη υπάρχοντος. Η δε Διοίκηση εδώ και καιρό έπρεπε να έχει βρει άλλο τρόπο διαχείρισης του προβλήματος και όχι σε απάντηση των άγονων θέσεων που προέκυψαν από την προκήρυξη των θέσεων των ΤΕΠ να είναι η χρησιμοποίηση ενός ιατρού που διορίστηκε με πολύ παλιότερη προκήρυξη.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως  τα ΤΕΠ  θα μπορούσαν να παρέχουν βοήθεια σε άλλα τμήματα μόνο αν κάθε μέρα εφημερεύουν δυο ιατροί (ιδανικά όπως έχω ζητήσει σε χώρο με 2 εξεταστικά  κρεβάτια, 2 υπολογιστές, 2 εκτυπωτές για προφανείς λόγους)   και περισσεύουν και άλλοι, ενώ θεωρώ εντελώς απαράδεκτο και έχω ήδη διαμαρτυρηθεί, προς το παρόν,  στην Διοίκηση το  να εφημερεύει ένας ιατρός στα ΤΕΠ  με κλειστή Παθολογική ή Χειρουργική. Είναι 24-ωρη πτήση με έναν πιλότο!!!……

Νομίζω ότι με τις υπάρχουσες μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται για την εξεύρεση λύσεων  ή που βρίσκονται σε μορφή ανεκπλήρωτων σκέψεων, προδικάζεται το γεγονός ότι πραγματικό ΤΕΠ στο ΓΝΑΝ δεν θα υπάρξει ποτέ. Πρέπει να είναι όμως αποκλειστικά απόφαση της πολιτείας και  των πολιτών  που θα  εκφραστεί μέσα από μια διαφορετική νομοθεσία μια τέτοια κατάληξη.

Είναι λυπηρό να αναγκάζεται κάποιος να προβαίνει σε δημοσιεύματα προκειμένου να διασφαλίσει τα αυτονόητα. Το θεώρησα όμως αναγκαίο καθώς μια καλοπροαίρετη δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου έχω ήδη  ενδείξεις ότι χρησιμοποιείται και μεταφράζεται με μια σοφιστική διάθεση και σαν μοχλός υποκίνησης διαδικασιών αντίθετων με την βούληση της πολιτείας για την λειτουργία ΤΕΠ.

Με εκτίμηση,

Κακολύρης Νικόλαος

Διευθυντής ΤΕΠ