Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν συνολικά περίπου μία εικοσαετία επετεύχθη συμφωνία για την πλήρη προστασία σημαντικών ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασιών. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και το κρητικό ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα στο τελικό κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), περιλαμβάνεται η πλήρης προστασία της ονομασίας «Φέτα» καθώς και 20 άλλων γεωγραφικών ενδείξεων της Ελλάδας, όπως και προϊόντων της Κρήτης. Στα 20 σημαντικά ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες περιλαμβάνονται και τα ελαιόλαδα «Σητεία» και «Κολυμπάρι Χανίων».

Πρόκειται ασφαλώς για μία θετική εξέλιξη  και ιδίως για την περιοχή της Σητείας, η οικονομία της οποίας -και όχι μόνο– στηρίζεται κατ’ εξοχήν στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στην παραγωγή ελαιολάδου, που αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια για τον τόπο.

Αναμένεται τα προϊόντα ποιότητας της χώρας μας -μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο Σητεία να αποκτήσουν όχι μόνο προστασία, αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε μία μεγάλη αγορά, όπως είναι αυτή των χωρών MERCOSUR.

Δεδομένων του ρόλου του ελαιολάδου για την περιοχή της Σητείας διαχρονικά, της διαμορφούμενης κατάστασης των τελευταίων χρόνων με σκαμπανεβάσματα στις τιμές, αλλά και στην ποσότητα της παραγωγής καθώς και της δύσκολης κατάστασης, που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος λόγω της μειωμένης περσινής παραγωγής, η αγωνία των παραγωγών εντείνεται. Παράλληλα δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την αξιοποίηση μίας τέτοιας συμφωνίας και φυσικά τις προοπτικές που τελικά υπάρχουν για το ελαιόλαδο.

 

Συνεργασία με δύο πολυεθνικές

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Μανώλης Μαυροματάκης, αναφέρθηκε «στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Ένωση στην κατεύθυνση αυτή. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή μία διαδικασία συνεργασίας με δύο εταιρείες πολυεθνικής εμβέλειας, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να αλλάξει κατά το βέλτιστο, τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Ως γνωστόν, για διάφορους λόγους, η συνεργασία της ΕΑΣ με την εταιρία Γαία Τρόφιμα ΑΒΕΕ, δεν είχε την πορεία και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν η διοίκηση συνέχισε την προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί διέξοδος και να επαναφέρει στο προσκήνιο τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Ένωση να επιχειρήσει με νέα δεδομένα την επαναλειτουργία της δραστηριότητας του ελαιολάδου και όχι μόνο.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε τόσο τη δική μας επιμονή, όσο και την ανοχή της τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι και ο βασικός πιστωτής της Ένωσης. Υπάρχει σε εξέλιξη συνεργασία με δύο εταιρίες πολυεθνικής εμβέλειας και μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, με τις οποίες έχει καταρτιστεί το πλαίσιο της συνεργασίας μας και βρισκόμαστε στο στάδιο της σύνταξης του Business Plan και του σχεδίου βιωσιμότητας της Ένωσης. Η τράπεζα Πειραιώς συντονίζει και παρακολουθεί την πορεία των ενεργειών και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες με ορίζοντα την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Η Διοίκηση της Ένωσης ανέλαβε σε μία περίοδο, στην οποία δεν θα μπορούσε να δοθεί άλλος χαρακτηρισμός για την Ένωση, παρά μονάχα αυτός της χρεοκοπίας, λόγω της οικονομικής κατάστασης και της μηδενικής δραστηριότητας και με απαιτήσεις οι οποίες δεν επέτρεπαν τίποτε περισσότερο από την εκκαθάριση.

Με χρονοβόρες διαδικασίες, υπομονή και επιμονή κρατήσαμε ανοικτή την Ένωση, εξοφλήσαμε το δημόσιο, ρυθμίσαμε το ΙΚΑ, εξοφλήσαμε τους παραγωγούς, καταβάλαμε μέρος των υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους, ρυθμίσαμε τις απαιτήσεις των προμηθευτών και ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, την τυποποίηση του ελαιολάδου.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παραγωγούς αφ’ ενός μεν γιατί μας εμπιστεύονται και αφ’ ετέρου γιατί από τα ελάχιστα έσοδα που έχουμε, κυρίως από τις επιδοτήσεις, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες υποχρεώσεις και να παραμείνει η Ένωση ανοικτή».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ