«Όταν είδαμε το σώμα και καταλάβαμε ότι ήταν άνθρωπος, παγώσαμε» λένε οι δύο άνδρες που βρήκαν το σώμα της άτυχης Αμερικανίδας τη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Έκτοτε ξεκίνησε να ξετυλίγεται ο μίτος της υπόθεσης που κατέληξε στη σύλληψη του 27χρονου.

Οι δύο άνδρες που ζουν σε χωριό του Δήμου Πλατανιά είναι ερασιτέχνες ερευνητές και τους αρέσει να επισκέπτονται σπήλαια και καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Ο πρώτος εξ αυτών σημειώνει: «Πήγαμε σχεδόν τυχαία τις ημέρες αυτές στο καταφύγιο. Το έχουμε χόμπι να πηγαίνουμε σε σπηλιές και καταφύγια και να τα εξερευνούμε. Πηγαίνουμε σε 10-15 το χρόνο. Το συγκεκριμένο καταφύγιο ξέραμε ότι υπάρχει από χάρτες, δεν ξέραμε την είσοδο. Την βρήκα την είσοδο τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, το πρότεινα στο φίλο μου και πήγαμε. Λίγο πριν σουρουπώσει μπήκαμε μέσα» τονίζει ο συνομιλητής μας.

Μπαίνοντας στο καταφύγιο διαπίστωσαν ότι είναι ίσιο, σε κάποια σημεία υπάρχουν καθιζήσεις και έχει αρκετούς θαλάμους. Αφού προχώρησαν αρκετά μέσα στο καταφύγιο διαπίστωσαν πως «είχε λίγη μυρωδιά, δεν θέλαμε να το πιστέψουμε (σ.σ. ότι πρόκειται για ανθρώπινο πτώμα) γιατί συνήθως πετάνε σκουπίδια σε αυτά τα καταφύγια. Τα επόμενα δευτερόλεπτα είδαμε ότι ήταν κάτι σαν σώμα. Πλησιάζοντας καταλάβομε ότι πρόκειται για άνθρωπο. Είδαμε κανονικά το σώμα, μόνο το πρόσωπο της ήταν προς τα κάτω. Εγώ πλησίασα σε απόσταση ενός μέτρου… τα χάσαμε, βγήκαμε έξω πήγαμε γρήγορα στο Αστυνομικό Τμήμα στις Βουκολιές και το καταθέσαμε. Όταν είδα τη σορό δεν πήγε το μυαλό μου στην Αμερικανίδα γιατί το σώμα ήταν πολύ αδύνατο και πιστέψαμε ότι ήταν μικρής ηλικίας. Αφού και στους αστυνομικούς είπαμε ότι είναι σώμα ηλικίας από 25 έως 35 χρονών δεν πιστεύαμε ότι ήταν 60 ετών. Μόλις μπήκαν οι αστυνομικοί μέσα και το βρήκαν είπαν ότι είναι Αμερικανίδα.»
Αρχικά οι υποψίες έπεσαν πάνω τους αλλά γρήγορα και οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι οι δύο άνδρες όχι μόνο δεν είχαν καμία ενοχή αλλά χάρις στην περιέργεια τους να ερευνούν καταφύγια είχαν βρει πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα τους. «Το πρώτο διήμερο -τριήμερο μετά την εύρεση του σώματος ήταν δύσκολο γιατί ήμασταν οι πρώτοι επιλαχόντες. Δεν φοβηθήκαμε γιατί ξέρουμε ότι με την την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, τους εργαστηριακούς ελέγχους το DNA σίγουρα θα έβρισκε τον ένοχο η αστυνομία. Εμείς δεν αλλοιώσαμε στοιχεία. Τα παιδιά της αστυνομίας έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε και δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Όταν μάθαμε ότι έπιασαν τον δράστη στην αρχή πέσαμε από τα σύννεφα γιατί κυκλοφορούσαν οι φήμες ότι ο θάνατος της είχε να κάνει με τη δουλειά και τις εφευρέσεις που έκανε» λέει ο πρώτος ερευνητής.

Ο δεύτερος και νεώτερος ερευνητής τονίζω ότι τις επισκέψεις τους σε σπήλαια και καταφύγια «τις κάνουμε συνήθως τις Δευτέρες επειδή έχω ρεπό και είναι ελεύθερη μέρα για μένα. Με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου και μου είπε ότι βρήκε την είσοδο του καταφυγίου και μπορούμε να πάμε. Μπήκαμε μέσα. Όταν είσαι μέσα σε μια σπηλιά δεν μυρίζει καθαρό αέρα. Ο φίλος μου κατάλαβε πρώτος τη δυσοσμία, μου το είπε και του απάντησα ότι “τίποτα ζώο είναι”. Πλησιάζοντας μου το είπε αλλά και πάλι δεν πήγε το μυαλό μου. Πλησιάζοντας πιο κοντά την είδαμε. “Κολλήσαμε” μέχρι να καταλάβουμε ότι είναι όντως άνθρωπος. Φώναξα στο φίλο μου να φύγουμε. Δεν πήγε το μυαλό μου ότι ήταν η Σ. Ήτον. Υπολόγιζα ότι δεν είναι πάνω από 35 ετών ο άνθρωπος που βρήκαμε. Όταν άκουσα ότι έπιασαν τον 27χρονο ηρεμήσαμε λιγάκι αλλά ακόμα υπάρχει ο φόβος γιατί τέτοια δολοφονία και έτσι όπως την έκανε δεν την κάνει ο καθένας».
Οι δύο άνδρες συλληπήθηκαν την οικογένεια για το χαμό της 60χρονης και έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στην ελληνική αστυνομία για τη γρήγορη επίλυση της υπόθεσης.
H Ο.Α.Κ.
Τα «εγκάρδια και θερμά συλλυπητήρια προς τα μέλη και τους οικείους της οικογένειας της Suzanne Eaton, προς τους οποίους καθ΄ όλη αυτή την περίοδο της οδυνηρής αναμονής παρείχε κάθε δυνατή και ανθρώπινη διευκόλυνση και στήριξη» εκφράζει το Δ.Σ. της Ορθοδόξου Ακαδημία Κρήτης με ανακοίνωσή του.
Μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «η τραγωδία αυτή γέμισε με θλίψη τόσο το στενό και ευρύτερο οικογενειακό της περιβάλλον, όσο και τη διεθνή και τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς έχαιρε τιμής και εκτίμησης, ως επιστήμων διεθνούς κύρους. Ως Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Δρέσδης και ως επιστήμονας ερευνήτρια Κυτταρικής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Ινστιτούτου Max Planck, η Suzanne Eaton διοργάνωσε πολλά Συνέδρια στην ΟΑΚ, αλλά και συμμετείχε σε ακόμη περισσότερα από το έτος 2000. Είχε συνεργασθεί με πολλούς καθηγητές από την Κρήτη και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους. Η Dr. Eaton αγαπούσε το Ίδρυμα και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα».

Η ΟΑΚ συγχαίρει την αστυνομία

Η ΟΑΚ, «καταδικάζοντας κάθε είδους βία και απάνθρωπη συμπεριφορά», δηλώνει πως «θα συνεχίσει να στηρίζει τους οικείους της στην δύσκολη αυτή πένθιμη περίοδο, όπως και να υπερασπίζεται τον άνθρωπο και το δίκαιο, την αλήθεια και την ειρήνη (Ψαλμός, 84:12-14). Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να έρχονται στο Ίδρυμα και την Κρήτη, σε ένα τόπο ελεύθερου και ανοικτού διαλόγου που προάγει την επιστήμη και τον άνθρωπο, τιμώντας τον τόπο μας».
Συχαρητήρια στην Αστυνομία δίνει και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, εκφράζοντας τη λύπη προς την οικογένεια και τους οικείους του θύματος και την ευχή να μην επαναλφηθούν ανάλογα περιστατικά.
Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμαρχος Χανίων έχει αποστείλει ήδη επιστολή προς τον Πρέσβη των Η.Π.Α. Τζέφρι Πάιατ, με την οποία εκφράζει τη λύπη του για το θλιβερό περιστατικό.
Συγχαρητήρια ανακοίνωσε για την ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε και η το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων. «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας για τις επιτυχίες τους σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και αν ενοχλούνται κάποιοι…, γιατί γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι οι επιτυχίες αυτές σημειώνονται κάτω από τρομερές ελλείψεις σε υπηρεσιακό και ατομικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό», σχολιάζει – μεταξύ άλλων – η Ένωση.

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ