Ολοκληρώθηκε η εξόρμηση του ΕΟΣ Λασιθίου στον Όλυμπο που συνοδεύτηκε με την επιτυχή ανάβαση 21 θαρραλέων μελών του στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδος τον Μύτικα στα 2918 μ. Η ανάβαση στον Όλυμπο και την κορυφή του θεωρείται επίτευγμα για όλους τους ορειβάτες.

Άφιξη στην Γκορτσια 1.120 μ. την Κυριακή 21/7/2019 και έναρξη ορειβασίας ώρα 14:30. Εκπληκτική διαδρομή μέσα στον καταπράσινο ολολουλουδιαστο Εθνικό δρυμό του Ολύμπου και με τις απαραίτητες στάσεις σε Μπάρμπα-Κόκα-Πετροστρουγγα – βάση Σκουρτας, φθάσαμε στο Οροπέδιο των Μουσών 2.648 μ. ώρα 20:30 κατάκοποι αλλά χαρούμενοι που αντικρίζαμε τον θρόνο του Δια με τις απόκρημνες κορυφές. Ο Δίας μας υποδέχτηκε με ένα εκπληκτικό καιρό δείχνοντας να μας περίμενε!

Τακτοποιηθήκαμε στο φιλόξενο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος που θα  χρησιμοποιούσαμε ως αφετηρία για την ανάβαση στις κορυφές. Η Δευτέρα 21/7/2019 ήταν προγραμματισμένη ως μέρα ανάβασης στις κορυφές μιας και ο κόσμος που ανεβαίνει εκείνη την ημέρα είναι λιγότερος και θα ανεβαίναμε με περισσότερη ασφάλεια.

Με εκπληκτικές καιρικές συνθήκες (σπανίζουν στην κορυφή) ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί  και αφού διασχίσαμε τα ζωνάρια φθάσαμε στην βάση στο λούκι του Μυτικα. Τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες που είχαν δοθεί από τους αρχηγούς και τα μέτρα ασφαλείας, όλη  η ομάδα μας ανέβηκε το πολύ απόκρημνο λούκι  και έφθασε στην κορυφή Μύτικας 2.918 μ.!

Ενθουσιασμένοι όλοι από την προσπάθεια μας χαρήκαμε και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα από ψηλά. Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες και τα βίντεο ξεκινήσαμε για τις άλλες κορυφές. Αφού περάσαμε την  δύσκολη Κακοσκαλα ανεβήκαμε στην κορυφή Σκάλα 2.882 μ. και μετά στην κορυφή Σκολιο 2.904 μ.

Επιστρέψαμε περνώντας από όλα τα Ζωνάρια  και  αφού κάναμε μια στάση στο καταφύγιο Γιοσος Αποστολιδης για ξεκούραση και καφέ καταλήξαμε νωρίς το απόγευμα στην κορυφή του Προφήτη Ηλία 2803 μ που είχε πρόσφατα  ανακαινιστεί (ψηλότερη εκκλησία στα Βαλκάνια) για να ανάψουμε το κερί μας. Έτσι τελείωσε η ανάβαση στις κορυφές και επιστρέψαμε στο καταφύγιο μας. Εκεί απολαύσαμε μια όμορφη βραδιά με καλό φαγητό και καλή παρέα.

Η επόμενη μέρα η Τρίτη 22/7/2019 ήταν ημέρα της επιστροφής μας. Νωρίς ξύπνημα προετοιμασία σακιδίων και πρωινό. Αποχαιρετήσαμε τα παιδιά του καταφυγίου και κατηφορίσαμε από την διαδρομή του Κοφτου. Κουραστική κατάβαση που απαιτεί και αυτή ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στην απόκρημνη πλαγιά. Μετά από πεζοπορία 5.5 ωρών και στάση για ξεκούραση στο καταφύγιο Σπηλιος Αγαπητός φθάσαμε στα Πριόνια ώρα 13:00 όπου μας περίμενε το πούλμαν της επιστροφής .

Ο ΕΟΣ Λασιθιου συγχαίρει και  τα 21 μέλη του ανέβηκαν στην κορυφή και τους απονέμει αναμνηστικό δίπλωμα.

Επίσης ευχαριστεί τους αρχηγούς της εξόρμησης Σπυριδάκη Γιάννη, Λουκάκη Ανδρέα, Βλαστό Κωστή και τους Βαρδάκη  Γιώργο, Κουτουλάκη Γιάννη, Ράντογλου Γιώργο για την βοήθεια τους .

Ευχαριστούμε πολύ τα γελαστά παιδιά του καταφυγίου τον Βασίλη, την Χριστίνα, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη που μας περιποιήθηκαν.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον οδηγό του πούλμαν Παγκακη Νίκο για το ασφαλές ταξίδι.

Για την ιστορία τα μέλη του ΕΟΣ Λασιθιου που ανέβηκαν στον Μυτικα είναι: Σπυριδάκης Γιάννης, Χρονάκης Μάνος, Σπανάκης Μιχάλης, Μανουσάκης Άγγελος, Μανωλόπουλος Κωστής, Μαρμαρά Ζωή, Ανδρουλάκης Γιώργος, Βλαστός Κωστής, Λουκάκης Ανδρέας, Κουτουλάκης Γιάννης, Βαρδάκης Γιώργος, Περάκης Γιώργος, Χαβάκης Γιώργος, Σκουλικάρης Μανώλης, Μαρής Σταύρος, Καραταράκης Γιώργος, Βλαστός Ζαχαρίας, Γιαννοπουλου Δήμητρα, Ράντογλου Δημήτρης, Ράντογλου Γιώργος, Κολοτούρος Θανάσης

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ