Οι ρωσικοί tour operators συνεχίζουν να ακυρώνουν πτήσεις προς την Ελλάδα, καθώς μειώνεται το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για διακοπές στους ελληνικούς προορισμούς.
Το πρόγραμμα πτήσεων του Coral Travel, Μόσχα – Ηράκλειο, έχει μειωθεί κατά μία πτήση, από τις πέντε, αυτή της Παρασκευής (από τις 19 Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου). Η εταιρεία ακύρωσε εντελώς τα προγράμματα πτήσεων από τη Μόσχα στο αεροδρόμιο των Χανίων και επίσης ακυρώθηκε το πρόγραμμα πτήσεων από την Αγία Πετρούπολη στη Ρόδο.
Το Mouzenidis Travel, του οποίου το καλοκαιρινό πρόγραμμα 2018 στο Ηράκλειο ήταν δύο φορές την ημέρα, εκτελεί σήμερα μία καθημερινή πτήση και στην αρχή της σεζόν ο ταξιδιωτικός πράκτορας δεν έκανε πτήσεις προς Χανιά.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξανδρος Τσαντεκίδης, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν, ο αερομεταφορέας χρειάστηκε να αυξήσει τις αεροπορικές θέσεις, αντικαθιστώντας τα Airbus A319 και τα Boeing 737, με Airbus A320, και δρομολόγησε και επιπλέον αεροσκάφος για ορισμένες δημοφιλείς ημερομηνίες.
Το ANEX Tour μείωσε τον αριθμό των πτήσεων από τη Μόσχα στην Κρήτη από πέντε σε τρεις πτήσεις την εβδομάδα και συνέχισε την ίδια συχνότητα πτήσεων από τη Μόσχα στη Ρόδο (δύο φορές την εβδομάδα), ενώ αύξησε το μερίδιο των περιηγήσεων με τακτικές πτήσεις προς Κρήτη και Ρόδο.
Το TEZ Tour, αντίθετα φέτος, αύξησε το πρόγραμμα πτήσεων κατά 10%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής επιχείρησης TEZ TOUR, Δημήτρη Χαρίτιδη, η εταιρεία αύξησε φέτος το πρόγραμμα πτήσεων κατά 10%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στην Κρήτη αυξήθηκε στο 15%, στη Ρόδο έως 16%, και στην Πελοπόννησο έως 60%.
Μειωμένο το ενδιαφέρον για την Κρήτη
Το ενδιαφέρον για την Κρήτη μεταξύ των Ρώσων φέτος είναι προφανώς ασθενέστερο από ότι στο παρελθόν και η ροή του τουρισμού δείχνει αρνητική τάση από την άνοιξη.
Τον Ιούνιο, παρά τις προσδοκίες των ταξιδιωτικών πρακτόρων, η εικόνα δεν άλλαξε. Για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, 54 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία ήρθαν στο ελληνικό νησί, που είναι σχεδόν 20% λιγότεροι από το 2018. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οφείλεται στην μείωση των πτήσεων προς την Ελλάδα κατά 12% ή στο γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες προσανατολίζονται σε άλλους, φθηνότερους και χωρίς βίζα προορισμούς, όπως η Τουρκία.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου του Ηρακλείου, το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με τα στοιχεία για την ίδια περίοδο του 2018.
Οι προορισμοί των Ρώσων
Οι Ρώσοι τουρίστες στο Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 5,6%, στην Ταϊλάνδη κατά 2%, και στην Ινδονησία κατά 16,2% και ενίσχυσε τη θέση της στην Τουρκία με αύξηση 20%. Κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2019, 12,76 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα (+ 11,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018). Ο αριθμός των ρωσικών αφίξεων ήταν 1, 67 εκατομμύρια. Αυτό είναι 20,54% υψηλότερο από ό,τι τον Ιανουάριο-Μάιο του 2018. cyΤαυτόχρονα, ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία στην Κύπρο μειώθηκε κατά 4,4% για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η Ρωσία με μερίδιο 18,6% είναι η δεύτερη αγορά για την Κύπρο, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο 34,5%.
Η ροή τουριστών από τη Ρωσία στο Ισραήλ αυξήθηκε κατά 5,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους: 191.100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών των ημερήσιων εκδρομών και των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. Αυτό είναι 5,6% περισσότερο από ότι την ίδια περίοδο το 2018.
Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ταϊλάνδη αυξήθηκε, επίσης, κατά 2% – έως 700.000 άτομα για τους πρώτους 6 μήνες του 2019.
Ακόμη, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, 46.400 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ινδονησία, η οποία είναι κατά 16,2% υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το κύριο μέρος της τουριστικής ροής είναι για το νησί Μπαλί – 41, 8 χιλιάδες άτομα τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2019, το οποίο είναι το 90,1% της συνολικής τουριστικής ροής. Οι επόμενοι πιο δημοφιλείς προορισμοί μεταξύ των Ρώσων στην Ινδονησία είναι η πρωτεύουσα Τζακάρτα (περίπου 2,5 χιλιάδες άτομα), καθώς και τα νησιά Batam και Bintan (λίγο λιγότερο από χίλια άτομα το πρώτο τρίμηνο).