Σελίδες από το μεγάλο βιβλίο της ζωής του Γιώργου Σεφέρη που περιέχουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της γραφής και της προσωπικότητας του και αναδεικνύουν την αγάπη και το ταλέντο του στη φωτογραφία «ξεφυλλίστηκαν» μέσα από την εκδήλωση «Γιώργος Σεφέρης: Ζήτημα φωτός» που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρία Απάνω Μεραμπέλλου (ΠΛΕΑΜ), με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

Διαμέσου των ομιλιών και των παρουσιάσεων της φιλολόγου Μαρίας Κωστάκη και του Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρού, ξεπρόβαλλαν και πήραν ανάγλυφη μορφή στο συνειδητό και υποσυνείδητο μέρος του μυαλού των θεατών που παραβρέθηκαν οι ημέρες και τα έργα του σπουδαίου ποιητή στη λογοτεχνία και στο «ταξίδι» της ζωής του, προβλήθηκαν σημαντικές φωτογραφίες που ο ίδιος ο Γ. Σεφέρης τράβηξε στη διάρκεια των χρόνων, ενώ κατέστησαν σαφή και το κοινωνικό υπόβαθρο και αξιακό σύστημα του ποιητή και φωτογράφου, που δεν δίστασε να παρέμβει – όπου και όταν χρειαζόταν – στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Οι φωτογραφίες αυτές και αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες από τη συλλογή του Μ.Ι.Ε.Τ. παρουσιάζονται και στη σχετική φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες με αφορμή την εκδήλωση σε αίθουσα του Μουσείου.

Ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαδάκης, ενδιάμεσα στην ομιλία της κ. Κωστάκη απήγγειλε ποιήματα του Σεφέρη, ενώ το λογοτεχνικό μέρος της εκδήλωσης συμπλήρωσαν και «έντυσαν» μουσικά οι Κώστας Πρατσινάκης στο τραγούδι, Κώστας Ματσίγκος σε κιθάρα-μαντολίνο και Αθανάσιος Κοντονικόλας στο Πιάνο, αποδίδοντας μελοποιημένη ποίηση του σπουδαίου λογοτέχνη – ποιητή.

Την εκδήλωση και τους ομιλητές προλόγισε ο γραμματέας της ΠΛΕΑΜ Γιώργος Μαυροειδής.

Η φωτογραφική έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο από τις 10:30 έως τις 16:30, ενώ από τον Οκτώβριο έως και τον προσεχή Μάρτιο θα είναι ανοικτή για σχολικές ομάδες και γκρουπ, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε στο σημερινό φύλλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ 

Ν.Σ.