Το Μουσικό Γυμνάσιο του Καβουσίου, που ιδρύθηκε πρόσφατα, είναι ένα Δημόσιο Γυμνάσιο όπως όλα τα άλλα, με επιπλέον μάθημα τη μουσική. Οι μαθητές από όλο το Νομό, άσχετα αν έχουν εγγραφεί σε άλλο Γυμνάσιο, μπορούν να κάνουν αίτηση, είτε ερχόμενοι στο Καβούσι, είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www. dide.las.sch.gr (στο link έναρξη Μουσικού Γυμνασίου), ενώ μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με το Διευθυντή του Τάσο Χατζημανώλη στο τηλέφωνο 6948019402.

▪ Οι γονείς των μαθητών που επιλέγονται για να φοιτήσουν στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων, εφοδιάζονται με σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα το οποίο προσκομίζουν στο Γυμνάσιο όπου γράφτηκε το παιδί τους με το ισχύον σύστημα εγγραφής, μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο… ώστε να αποδεσμεύσουν το παιδί από το σχολείο που είναι γραμμένο και να το εγγράψουμε στο Μουσικό. Η διαδικασία είναι απλή.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μουσικό Γυμνάσιο

Επικοινωνήσαμε με το διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου κ. Τάσο Χατζημανώλη και απάντησε στις ερωτήσεις μας:

«Πόσοι καθηγητές χρειάζονται για να στελεχώσουν το μουσικό σχολείο; Έχουν βρεθεί;»

«Αυτήν την περίοδο κάνουμε τις εγγραφές και δεν είμαστε σίγουροι πόσα τμήματα θα δημιουργηθούν. Σε περίπτωση που γίνει ένα τμήμα, που είναι και το πιο πιθανό, χρειαζόμαστε καθηγητές γενικής παιδείας… φιλόλογο, μαθηματικό που είμαι εγώ, γυμναστή, καθηγητή αγγλικών, θεολόγο και, φυσικά, καθηγητές μουσικής, ανάλογα με τα όργανα που θα επιλέξουν τα παιδιά, φαντάζομαι 2 με 3. Είναι ευχάριστο ότι υπάρχουν ελεύθεροι μουσικοί οι οποίο έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να έλθουν στο Καβούσι για να διδάξουν».

«Πόσοι μπορεί να είναι οι μαθητές του τμήματος;»

«Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο για τα δυσπρόσιτα σχολεία, τμήματα μπορεί να γίνουν και με 3 ή 4 παιδιά. Απλά, στο μάθημα του μουσικού οργάνου, ανάλογα το όργανο, το τμήμα μπορεί να σπάει σε μικρότερα κομμάτια, ακόμα και σε 4 κομμάτια».

«Ποια είναι τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο;»

«Έχουμε πρόβλημα εξοπλισμού αλλά ελπίζουμε, σιγά-σιγά, ότι αυτό να λυθεί. Το πιο βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε μουσικά όργανα και προσπαθούμε να βρούμε πηγές οι οποίες θα μας βοηθήσουν… όπως ο δήμος αλλά και εθελοντές. Οι χώροι είναι πολύ καλοί. Το σχολείο έχουν βαφτεί μέσα, με κουφώματα καινούργια. Έχουμε πίνακες, έχουμε θρανία και γραφεία, δεν έχουμε ακόμα υπολογιστές. Το σχολείο είναι καινούργιο, οπότε αυτά τα προβλήματα είναι συνηθισμένα και θα λυθούν».

«Μέχρι τώρα πόσοι μαθητές έχουν δείξει ενδιαφέρον να εγγραφούν;»

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει επίσημο ενδιαφέρον από 6 μαθητές και περιμένουμε και άλλους. Το σχολείο είναι καινούργιο και καθυστερήσαμε αρκετά να ξεκινήσουμε, ενώ πολλοί δεν γνωρίζουν ακόμα την λειτουργία του μουσικού Γυμνασίου.

«Ποιες θα είναι οι ώρες των μαθήματων;»

«Από τις 8:15 μέχρι τις 3:00 και, επειδή οι ώρες είναι πολλές, προβλέπεται από το νόμο και ένα μικρό γεύμα, γύρω στις 1:00 το μεσημέρι, το οποίο θα προσφέρει ο δήμος Ιεράπετρας».

«Πως θα έρχονται οι μαθητές στο Καβούσι;»

«Όπως προβλέπεται, υπάρχουν σχετικά κονδύλια και έχει γίνει συμφωνία με το ΚΤΕΛ και θα χρησιμοποιούνται λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών στο Καβούσι».

«Τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά»

Αυτήν την ενημέρωση είχαμε από τον διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου Καβουσίου κ. Τάσο Χατζημανώλη και ολοκληρώναμε την συζήτησή μας με τις παρακάτω σημαντικές επισημάνσεις του:

«Το Μουσικό Γυμνάσιο του Καβουσίου είναι για όλο το νομό. Πρόκειται για ένα ποιοτικό σχολείο, καθώς δεν υπάρχει βία, τα παιδιά συνεργάζονται και μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά… υπάρχουν δηλαδή κάποια στοιχεία που δεν θα τα βρούμε εύκολα σε άλλα σχολεία. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, εκπαιδεύονται στο “εμείς” και όχι στο “εγώ” και έρχονται με χαρά στο σχολείο γιατί το θέλουν πραγματικά. Όλα τα Μουσικά σχολεία στην Ελλάδα “μεγάλωσαν” πολύ γρήγορα και κανένα δεν έκλεισε. Το Γυμνάσιο στο Καβούσι δεν θα υστερεί σε τίποτα από τα άλλα Γυμνάσια και επιπλέον η ατμόσφαιρα και το μάθημα στα ολομελή τμήματα θα είναι ζεστή και φροντιστηριακή».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ