Τα κυκλοφοριακά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, το ζήτημα της ελλιπούς αστυνόμευσης – κυρίως λόγω της υποστελέχωσης των υπαρχουσών υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας- η απουσία της δημοτικής αστυνομίας, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην συνάντηση που είχαν σήμερα (17/9), ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου κ. Εμμ. Παπαδάκη.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συνεργασία που είχε ο Δήμος με την Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο, δήλωσε: «Με τη συνάντηση αυτή, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν σειρά ζητημάτων, που σχετίζονται με την τήρηση των διατάξεων και αποφάσεων που λαμβάνονται από το Δ.Σ., αφού είναι πια δεδομένο, ότι η έλλειψη της δημοτικής αστυνομίας, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο και την πιθανή επιβολή προστίμων στους παραβάτες – ευθύνη – η οποία βαραίνει αποκλειστικά την αστυνομία, όχι στον εισπρακτικό τομέα, αλλά γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου, αλλά και των διαμερισμάτων που τον συναποτελούν.

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. We would like the Muncipality and Police to address animal welfare issues.We had had a series of poisonings of animals in the area. The fine for this is 3000 euros but people continue unafraid of the law ? Reports of permanent chaining as passive abuse are being ignored. It is the duty of the police to understand law 4039/12. The Heraklion police Deputy Chrysalis has written a book on the police and animal abuse. How animal abuse is related domestic violence. A topic to be taken seriously by the police.
  The muncipality is responsible for strays _ we should have a 5 person committee in the muncipality organising education and sterilisation campaigns according to the law. This especially after the the Mayor had meeting with European Union parliamentary members Stefan Eck and Prof Buchner.

  Πρωτόκολλο Ευζωίας Ζώων
  Βάσει του νόμου 4039/2012 & 4235/14 συνιστούν αδίκημα τα παρακάτω
  (πρόστιμα από 5000-30.000 ευρώ & φυλάκιση από 1 έως 5 έτη)
  Επίσης οι παραβάσεις του νόμου επιφέρουν και διοικητικά πρόστιμα , άμεσα καταβαλλόμενα (άρθρο 46 ν.4235/14 ), βεβαιώνονται δε πλέον από τα αστυνομικά όργανα.

  Tα παραθέτουμε ως ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΥΖΩΙΑΣ, που συνίσταται στο σύνολο των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος σε ΟΛΑ τα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, ώστε να μην πονούν και υποφέρουν και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους.

  1) Χορήγηση κατάλληλης για το είδος τροφής και ύδατος.

  Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ζώα σκελετωμένα και αφυδατωμένα.

  Είναι απολύτως ακατάλληλη η χορήγηση ψοφιμιών ως τροφή.

  Το νερό που πίνει το ζώο πρέπει να είναι καθαρό (όχι μουχλιασμένο και πράσινο).

  Το καλοκαίρι απαγορεύεται να αφήνονται χωρίς νερό , έστω και για μία ημέρα.

  Τα σκεύη τροφής και νερού πρέπει να είναι καθαρά.

  2) Παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό, προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και χωρίς να διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα (μεταλλικές κατασκευές-ντεπόζιτα-βαρέλια).

  Απαγορεύεται η διαβίωση ζώων σε βαρέλια, ντεπόζιτα ή άλλες πρόχειρες και ανεπαρκείς κατασκευές που δεν παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες στα ζώα πάσης φύσεως.

  Απαγορεύεται η παντελής έλλειψη καταλύματος και η έκθεση των ζώων στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

  Απαγορεύεται η ύπαρξη ζώων χωμένων στα χιόνια, ή στο έλεος των βροχών, καταιγίδων και του καύσωνα.
  Το ίδιο το κατάλυμα πρέπει να προστατεύεται από τις ανωτέρω αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  Πρέπει να είναι άνετο, υγιεινό, προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου.

  Απαγορεύεται το μόνιμο δέσιμο.

  Απαγορεύεται η μόνιμη διαβίωση των ζώων σε κλουβιά.

  Επιβάλλεται ο καθαρισμός του χώρου , όπου ζει το ζώο από τα περιττώματα.
  Υποχρεωτική η δυνατότητα καθημερινής άσκησης (περίπατος) -αφορά τους σκύλους ειδικότερα- , η οποία ορίζεται ως απαραίτητη για την υγεία και την ευζωία του ζώου.
  Κατά την διάρκεια που το ζώο – σκύλος, αιγοπρόβατο, ιπποειδές -κλπ θα είναι δεμένο, το μέσον του δεσίματος θα πρέπει να έχει μήκος 6 μέτρων τουλάχιστον, ώστε έμμεσα να τηρείται ο νόμος για την εκτέλεση των φυσικών κινήσεων και της εκγύμνασής τους .
  Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων εμπεριέχουν βασανισμό, κακοποίηση και πιθανή θανάτωση .

  Εφόσον το ζώο αφαιρεθεί από το σημείο που έγινε η καταγγελία , ο κηδεμόνας είναι υποχρεωμένος να καταδείξει στα Αστυνομικά όργανα το νέο σημείο που ευρίσκεται, προκειμένου να ελεγχθούν οι νέες συνθήκες ευζωίας του, ειδάλλως διώκεται για εγκατάλειψη (διοικητική και ποινική δίωξη-Νόμος 4235/14 αρθρ.47)

  3 ) Φροντίδα για ιατρική περίθαλψη.

  Υποχρεωτικός εμβολιασμός των σκύλων και γατών και των άλλων ζώων όπου ο νόμος το αναφέρει και εφοδιασμός του κηδεμόνα με βιβλιάριο υγείας, όπου να αναγράφονται οι τελευταίοι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις με αναφορά στον ειδικό κωδικό της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου σήμανσης (μικροτσίπ) επαρκώς υπογεγραμμένα από τον κτηνίατρο.

  Ζώα χωρίς δερματοπάθειες (ψώρα,πληγές,φλεγμονές κλπ) και χωρίς εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλοι)

  4) Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ζώου.(αρθρο 47 Ν.4235/14)

  ε) Απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ είδους ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού ΙΔΙΩΣ η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

  Το κόψιμο αυτιών και ουράς όπως και η αφαίρεση νυχιών θεωρείται ακρωτηριασμός.

  Απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση ,πώληση χωρίς τις σχετικές άδειες και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας.
  5) Απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή ζώων συντροφιάς σε μπαλκόνια, βεράντες, στους ανοιχτούς χώρους διαμερισμάτων και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών . Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται στην πυλωτή και στον κήπο πολυκατοικίας εφόσον υπάρχει ομόφωνη απόφαση των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων (απόφαση Γ.Σ.)
  6) Απαγορεύεται η θανάτωση θηλαστικών στα σφαγεία , ιδιωτικά και δημοτικά, χωρίς να έχει προηγηθεί της αφαίμαξης ακαριαία αναισθητοποίηση (ν. 1197/81).

  7) Η σίτιση των αδέσποτων δεν απαγορεύεται σε καμία περίπτωση.

  Υπάρχει αντίστοιχη αθωωτική απόφαση από το Πρωτοδικείο της Πάτρας (12/9/2003) για άτομο στο οποίο έγινε καταγγελία για το θέμα αυτό. Αντίθετα επιβάλλεται από την εθνική νομοθεσία που προστατεύει την ευημερία των ζώων. (& εγκύκλιος Αρείου Πάγου 1/8.4.13) Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει φροντίδα για την καθαριότητα των χώρων όπου ταΐζονται τα ζώα Eπίσης ο νόμος 4235/14 στο άρθρο 46 , πλέον ξεκάθαρα αναφέρει την σίτιση ως ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ από τους πολίτες.

  8) Οι ανεξέλεγκτες γέννες απαγορεύονται βάσει του Νόμου 4039/2012

  9) Νόμος 2017/92 περί κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ζώα συντροφιάς :

  Άρθρο 3 , παρ 1 « κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο Συντροφιάς να πονά, υποφέρει ή να αγωνιά.

  Άρθρο 4 , παρ. 2, β «Κάθε άτομο που έχει ένα ζώο συντροφιάς πρέπει να του παρέχει τις κατάλληλες δυνατότητες άσκησης».

  ΚΤΕΛ: Επιτρέπονται ζώα μόνο μέσα στην καμπίνα επιβατών έως 10 κιλά σε κουτί μεταφοράς.

  ΠΑΡΑΛΙΕΣ :Επιτρέπονται σκυλιά με λουρί και βιβλιάριο υγείας παντού στις παραλίες . Εντος της Θάλασσας μόνον εφόσον οι λουόμενοι δεν έχουν πρόβλημα.

Comments are closed.