Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΖητείται λύση για την ύδρευση των τουριστικών περιοχών μας

Ζητείται λύση για την ύδρευση των τουριστικών περιοχών μας

Από

Ημερομηνία

Επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός στην Αθήνα. Συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων Γιώργο Καραγιάννη υπ’ όψιν του οποίου έθεσε το αίτημα για ολοκλήρωση της «παγωμένης» μελέτης του αγωγού που θα μεταφέρει νερό από το διυλιστήριο του φράγματος Αποσελέμη μέχρι την Ελούντα και την Πλάκα – έργο που προβλέπει εξ αρχής ο σχεδιασμός του φράγματος αλλά είναι το μόνο που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, αφήνοντας μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου χωρίς επάρκεια του βασικού αγαθού, του νερού.

Όπως έγραψε η ΑΝΑΤΟΛΗ τον περασμένο μήνα, ο αγωγός αυτός παραμένει εδώ και 15 χρόνια σε εκκρεμότητα, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχοντας προβλέψει από νωρίς τις ανάγκες της περιοχής που συγκέντρωνε και εξακολουθεί να συγκεντρώνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον Τουρισμό, είχε αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για αγωγό μεταφοράς νερού στην ζώνη αυτή. Από τότε μέχρι σήμερα οι σχετικές μελέτες επικαιροποιήθηκαν, ενοποιήθηκαν, αδειοδοτήθηκαν κλπ., αλλά κατά περίεργο τρόπο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να κατασκευαστεί το έργο.

Η αρμόδια Διεύθυνση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εγκρίνει το 2004 τη σχετική μελέτη Παυλάκη που είχε αναθέσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Το 2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ προετοίμαζε την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. Στα πλαίσια της διαδικασίας δημοπράτησης η Υπηρεσία ανέθεσε την επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης Παυλάκη σε άλλο μελετητή. Μέχρι το 2010 η αρμόδια Διεύθυνση είχε οριστικοποιήσει την «χάραξη» της πορείας των αγωγών. Οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου που είχαν εγκριθεί το 2012 έληξαν το 2015.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις από πλευράς του Δήμου Αγίου Νικολάου. Παρ’ ότι το έργο αυτό, όπως τονίζεται σε κάθε ευκαιρία, αφορά όλες τις τουριστικές περιοχές (Μίλατο, Σίσι, Ελούντα, Πλάκα, Κριτσά κλπ. και αρκετούς παραθαλάσσιους οικισμούς του Δήμου), οι παρεμβάσεις των δημοτικών αρχών ηχούσαν μέχρι σήμερα ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω, για το αρμόδιο υπουργείο.

Ετσι χάθηκε και η δεύτερη ευκαιρία ένταξης και χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2013-2020. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να βρεθεί πηγή χρηματοδότησής του.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου είχε παραδώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικό υπόμνημα από  το 2016, το ίδιο παρέδωσε και στον κ. Καραγιάννη, ο οποίος δήλωσε ενήμερος για το θέμα.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα