Αυτή η παλιά φωτογραφία – καρτ ποστάλ της πόλης του Αγίου Νικολάου, κάτω στο λιμάνι, παρμένη από τις σκάλες του Επιμελητηρίου, πάντα με συγκινεί όταν την βλέπω. Με γυρίζει στα νεανικά φοιτητικά χρόνια γιατί στο κέντρο της ξεχωρίζει το τουριστικό σκάφος Buzz του καπετάν Μανώλη Κουκουράκη. Τη δεκαετία του 70 έκανε το δρομολόγιο Άγιος Νικόλαος – Σπιναλόγκα, όταν το νησί δεν είχε τη σημερινή δόξα και ήταν τόπος άγνωστος στους πολλούς. Τα δρομολόγιά του ήταν συνήθως 3 φορές την εβδομάδα, με 10-15 επιβάτες!

Με το Buzz είχα ταξιδέψει πολλές φορές γιατί πάντα με γοήτευαν τα ταξίδια και συγχρόνως βοηθούσα το Μανώλη στη διάρκεια του δρομολογίου. Η Σπιναλόγκα ήταν ακόμα παρθένο μέρος και θα μπορούσα να αποκομίσω πολλά άλλα, αλλά, λόγω ηλικίας, είχα άλλα στο νου μου και τα μάτια μου αλλού έβλεπαν!

Στην ίδια φωτογραφία διακρίνουμε τα τραπεζάκια της εποχής, στο Ριφιφί και τα Αστέρια, το ουζερί του Βιδάκη, το περίπτερο του Πιοτογιαννάκη. Βλέπουμε και τη λάντζα του Μαμιδάκη για τα πληρώματα και τις τροφοδοσίες των ποντοπόρων πλοίων. Βλέπουμε και την πλαγιά της Λίμνης με λίγα τα δένδρα. Πόσο πολλά άλλαξαν γύρω μας τα τελευταία 50 χρόνια!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ