Το ζήτημα της μεταφοράς και εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη και η διανομή τους στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού έχει προκαλέσει ανησυχία. Η πολιτεία αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ανακόλουθη με αντίστοιχες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις του παρελθόντος, όταν από το 2016 και το 2017 εγκατέστησε 860 απ’ αυτούς σε διαμερίσματα στο νησί, χαρακτηρίζοντας τη διαμονή τους ως προσωρινή. Και, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά και στην περίπτωση αυτή, ότι… ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

Σήμερα, το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, προκειμένου να καταγραφούν οι διαθέσεις των δημοτικών παραγόντων του νησιού ως προς την επιδίωξη της κυβέρνησης να μεταφέρει τμήμα των συνωστισμένων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα και την υπόλοιπη νησιωτική επικράτεια.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πως ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών που ζητούν άσυλο. Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος. Ως χρόνος εκμίσθωσης των τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι οι 6 μήνες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα μονομερούς παράτασης 6 μηνών επιπλέον.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ