Τις απαντήσεις του και την κατεύθυνση που θα κινηθεί η δημοτική αρχή απέναντι σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ή πρόκειται να απασχολήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα την περιοχή της Ιεράπετρας καταθέτει, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης.

 

Τα έργα για το νερό

Αναφορικά με το έργο της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτους που, παρότι έχει από την περυσινή άνοιξη δημοπρατηθεί, καθυστερεί να ξεκινήσει προκαλώντας ανησυχία στους τοπικούς φορείς, ο Δήμαρχος τονίζει πως αφού ενημερώθηκε από το προεδρείο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, τους ζήτησε να επισκεφθούν το προσεχές διάστημα μαζί το Υπουργείο Υποδομών, για να συζητήσουν τόσο με το Γενικό Γραμματέα κ. Κοτσώνη όσο και με τον Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη και αν χρειαστεί και με τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή «για να διαφανεί για ποιον λόγο ο εργολάβος δεν υπογράφει για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Εάν εγώ κάπου μπορώ να βοηθήσω ως Δήμαρχος άμεσα, θα το πράξω προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να ξεκινήσει αυτό το μεγάλο έργο που έχει ανάγκη η Ιεράπετρα, αφού θα έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερη ποιότητα νερού στο Φράγμα».

Το συγκεκριμένο, αναφέρει, είναι ένα από τα έργα που χρειάζεται ο ΤΟΕΒ, καθώς υπάρχουν παράλληλα και τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος, με τις μελέτες να είναι σε διαδικασία ωρίμανσης «και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί για να υπάρξει εν συνεχεία μαζί με τον ΤΟΕΒ και να πιέσουμε και να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να τα χρηματοδοτήσει. Με την ολοκλήρωση αυτών και της προσαγωγού διώρυγας θα λυθεί πιστεύω το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιεράπετρα στην άρδευση των καλλιεργειών και ειδικά των θερμοκηπιακών, με τους παραγωγούς να πρέπει σε αυτή τη συγκυρία να καλλιεργούν όλο το χρόνο».

 

Τα θερμοκηπιακά υπολείμματα

Αναφορικά με το ζήτημα της συσσώρευσης των θερμοκηπιακών υπολειμμάτων (πλαστικών) που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ο κ. Καλαντζάκης αναφέρεται στην σχετική ενημερωτική εσπερίδα για την ορθολογική τους διαχείριση που ο Δήμος θα διοργανώσει αύριο, για πρώτη φορά στην περιοχή, για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Όπως σημειώνει, «η ισχύουσα νομοθεσία στους Δήμους δεν δίνει τη δυνατότητα να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις και να λύνεται το πρόβλημα το οποίο θα ξεπεραστεί μέσα από συνεργασίες των εταιριών που παράγουν το νάιλον, της Περιφέρειας, των Δήμων, του Υπουργείου. Πρέπει μαζί να πάρουμε αποφάσεις για να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιεράπετρα αλλά όλες οι περιοχές με θερμοκήπια». Τα θετικά συμπεράσματα που όπως ευελπιστεί θα προκύψουν από την εσπερίδα θα χρησιμοποιηθούν από όλες τις Υπηρεσίες στην κατεύθυνση της βελτίωσης ή και λύσης του προβλήματος.

 

Το Μουσικό Γυμνάσιο

Στον τομέα της εκπαίδευσης και σε ότι αφορά το Μουσικό Γυμνάσιο στο Καβούσι, ο Δήμαρχος δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη με την αναστολή λειτουργίας. «Προσωπικά εγώ αλλά και οι υπηρεσίες του Δήμου δώσαμε τα πάντα όλο το καλοκαίρι προκειμένου ο Δήμος να είναι εντάξει στην δέσμευσή του ότι 31 Αυγούστου το πρώην δημοτικό σχολείο Καβουσίου θα ήταν ολοκληρωμένο από πλευράς εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για να λειτουργήσει το Μουσικό Γυμνάσιο. Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό κάναμε απέναντι στην δέσμευσή μας», προσθέτοντας ότι το ότι το Υπουργείο δεν έδωσε περιθώριο χρόνου στις εγγραφές λειτούργησε ανασταλτικά στην όλη προσπάθεια.

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Δήμαρχος από τη στήριξη του κυβερνητικού βουλευτή και Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, στην πρόταση του για τη δημιουργία ενός καινούργιου σχολείου σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές «το οποίο θα είναι το καλύτερο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Κρήτη για να μην πω στην Ελλάδα, με ό,τι πιο καινούργιο μπορεί να υπάρξει στη δομή».

Ο κ. Πλακιωτάκης θα στηρίξει όπως είπε ο κ. Καλαντζάκης την χρηματοδότηση του έργου, με τον Δήμο να έχει ήδη ξεκινήσει την μελέτη και να πράττει ότι πρέπει για να είναι αυτή έτοιμη σύντομα και το έργο να προχωρήσει. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, θα υπάρξει συνάντηση με την πρόεδρο της Κοινότητας Καβουσίου Μαρία Χαλκιαδάκη και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου για να αποφασιστεί σε ποιο οικόπεδο της περιοχής θα γίνει η ανέγερση του νέου σχολείου.

 

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Στην ερώτησή μας για το υπό ίδρυση Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα και για το εάν η δημοτική αρχή σκοπεύει να κάνει κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες σχετικά, ο κ. Καλαντζάκης απαντά πως η ήδη υπάρχουσα  επιτροπή στήριξης-διεκδίκησης που εδώ και πέντε χρόνια υπάρχει για το πρώην ΤΕΙ, θα επαναδραστηριοποιηθεί και θα ενεργήσει σχετικά στην κατεύθυνση της λειτουργίας της σχολής. Αρχικά θα πρέπει, σύμφωνα με τον Δήμαρχο να υπάρχει και επίσημη ενημέρωση της Υπουργού Παιδείας για το θέμα, λόγος για τον οποίο ήδη ξεκίνησε να συντάσσεται από τον Δήμο σχετικός φάκελος.

 

«Δικαιολογίες και δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, δεν υπάρχουν»

Ο κ. Καλαντζάκης αποκαλύπτει επίσης πως θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκο Κατσαράκη για να ενημερωθεί για το πού βρίσκεται το συγκεκριμένο ζήτημα και να μπορεί και ο Δήμος έπειτα να κινηθεί και να συντονίσει τις ενέργειες του όσο γίνεται πιο άμεσα. «Δικαιολογίες και δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, δεν υπάρχουν. Ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Πλακιωτάκης γνωρίζει το θέμα και έχει υποχρέωση να στηρίξει τη λειτουργία του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, όπως θα στηρίξει και τις άλλες σχολές σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία» σημειώνει.

 

Δεν υπάρχουν πολιτικές ή παραταξιακές σκοπιμότητες

Αναφερόμενος στην συνεργασία που θα πρέπει να έχει και με τον προερχόμενο από την παράταξη του Αργύρη Πανταζή «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Παναγιώτη Σαρρή, ο Δήμαρχος τονίζει πως «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα συνεργασίας με κανέναν. Είναι αυτονόητο ότι και εγώ και οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι στην υπηρεσία όλων των δημοτικών συμβούλων, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες. Προσωπικά δεν περίμενα να έλθει ο ‘Κλεισθένης’ να μου δείξει το δρόμο της συνεργασίας, συνεργαζόμενος με ανθρώπους που με έχουν στηρίξει ή όχι, βάζοντας πάνω απ’ όλα το καλό του Δήμου που υπηρετώ. Αυτό έκανα, κάνω και θα συνεχίσω να κάνω. Το ζητούμενο όσων θέλουν να συνεργαστούν με τη δημοτική αρχή είναι να μην έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πολιτικές ή παραταξιακές σκοπιμότητες. Προσωπικά, ξέρω πολύ καλά ποιος είναι αυτός που πραγματικά μιλά για συνεργασία και την επόμενη μέρα είναι δίπλα μου συνεργάτης και ποιος μιλά προσχηματικά για συνεργασία για καθαρά πολιτικό όφελος. Σε όσους αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο Δήμο εγώ θα είμαι δίπλα τους απ’ όποια παράταξη κι αν είναι, εξάλλου σε επιτροπές έχουμε προτείνει άτομα που δεν ήταν στην παράταξή μας».

 

«Δεν είχαμε πρόσκληση»

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της ανακοίνωσης του επικεφαλής της παράταξης «Ιεράπετρα Δήμος πρότυπο» Αντώνη Πετρά για την απουσία του από τη σύσκεψη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Περιφέρεια Κρήτης την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Καλαντζάκης τονίζει πως «στον Δήμο της Ιεράπετρας δεν είχαμε καμία πρόσκληση για να παραβρεθούμε στη σύσκεψη. Εγώ χωρίς να έχω προσκληθεί δεν πάω ποτέ γυρεύοντας, εκπροσωπώ μια κοινωνία που απαιτεί από αυτούς που κάνουν αυτές τις συσκέψεις να ενημερώνουν τον κόσμο». Όχι μόνο στέλνοντας απλά όπως λέει μια πρόσκληση «αλλά να έρχονται και στην Ιεράπετρα και να συζητάμε τα σοβαρά αυτά θέματα. Η λύση δεν είναι να πάνε οι Δήμαρχοι στο Ηράκλειο, να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να βγάλουν φωτογραφίες και να συζητήσουν για το μεταναστευτικό. Αυτά τα χρησιμοποιούν κάποιοι για άλλους σκοπούς».

 

«Απαιτούμε να έρχονται»

Λύση θα ήταν, όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, οι Γενικοί Γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων (αν δεν μπορούν Υπουργοί-Υφυπουργοί) να πηγαίνουν στους Δήμους και να ενημερώνουν στα συμβούλια Δημάρχους και επικεφαλής παρατάξεων και να παίρνονται αποφάσεις σε καλό κλίμα προς όφελος όλων. Εμείς εδώ δουλεύουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και απαιτούμε να έρχονται στο Δήμο οι ειδικοί για να ενημερώνουν δημοτικό συμβούλιο και δημότες.

Ερωτώμενος για τη δική του θέση στο ζήτημα της φιλοξενίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων (που όπως είπε η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου θα πάνε σε όλους τους Νομούς), ο κ. Καλαντζάκης απαντά πως «δεν έχουμε καμία ενημέρωση, όταν θα ενημερωθώ δημόσια τότε θα τοποθετηθώ. Εμείς, ούτως ή άλλως, ως Γεραπετρίτες, έχουμε δείξει ότι προσφέρουμε, έχουμε φιλοξενήσει άλλωστε πριν 4-5 χρόνια πάρα πολλούς μετανάστες. Εμείς θέλουμε ανθρώπους που θα έλθουν εδώ αλλά δεν θα δημιουργούν προβλήματα και θα σέβονται τους δημότες της Ιεράπετρας, θα συνεργάζονται μαζί τους. Ανθρώπους φιλήσυχους, εργατικούς. Η Ιεράπετρα είναι ένας Δήμος δυναμικός που έχει ανάγκη από εργατικά χέρια για να δουλέψουν σε θερμοκήπια, αγροτικές καλλιέργειες, επιχειρήσεις. Δεν θα ανοίξουμε όμως τα όρια του Δήμου και θα δεχτούμε ότι μας πουν, χωρίς να ρωτήσουμε την τοπική κοινωνία. Όταν ανοίξουν οι αρμόδιοι τα χαρτιά τους, τότε θα μιλήσουμε και εμείς επίσημα».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ