Το Σαββατοκύριακο ο αγώνας «Ανάβαση Ζένια Η&Κ ΑΕΒΕ»
Συνάντηση για την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων και  μονοπατιών των χωριών του Δήμου Ιεράπετρας
Τηλεδιάσκεψη Δημάρχου Ιεράπετρας και αντιδημάρχου Α. Σκουλούδη με το δίκτυο πόλεων “Βιώσιμη Πόλη”
O αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης δήμου Ιεράπετρας στην ΓΣ του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
«Giro Di Neapoli» από τον Π.Ο. “Δρήρος”
Κατανυκτικός εσπερινός και ομιλία
Συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου στο Eudamus 2024
Μ. Πεπόνης: Το Λασίθι ενωμένο και δυνατό αποδεικνύει ότι έχει φωνή και στέλνει “μήνυμα” για την υγεία σε όλη την Ελλάδα (βίντεο)
Προσοχή στις αγορές μας στα Σαρακοστιανά
Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τη Τζωρτζίνα-Ομόφωνη η απόφαση του Δικαστηρίου
Παρακολουθήστε την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον άδικο χαμό του Μανόλη Κριτσωτάκη

Απομακρύνθηκαν οι Κούρδοι μαχητές από τη «ζώνη ασφαλείας» – Νέα εκεχειρία συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε αυτήν της Τουρκίας ότι η αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη» που η Άγκυρα απαιτεί να εγκαθιδρυθεί στη βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κατά την ανακοίνωση, δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, σε αυτό το στάδιο.

Με τη συμφωνία εκεχειρίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός για 5 ημέρες στη βόρεια Συρία, η ισχύς της οποίας έληξε χθες.

Η συμφωνία για προσωρινή παύση πυρός είχε έρθει μετά από την συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, και έληξε χθες στις 10 τη νύχτα. Ωστόσο, η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, έφερε μία παράταση 150 ωρών, με την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών να γίνεται υπό την επιτήρηση του Ρωσικού στρατού και της Συριακής συνοριοφυλακής. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, με την Ρωσία να έχει αποφασίσει να κάνει περιπολίες στα σύνορα και σε βάθος 10 χλμ.

Οι Ερντογάν και Πούτιν υπέγραψαν συμφωνία, η οποία αναφέρει πως ξεκινούν οι ενέργειες για τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων στην περιοχή, με την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» να φαίνεται πως τελειώνει μετά την απομάκρυνση των Κούρδων, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε μετά τις συνομιλίες  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας Μπασάρ αλ Άσαντ”, ανέφερε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν παρουσίασε στον Άσαντ τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας και εκείνος δήλωσε ότι στηρίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι δύο ηγέτες. “Ο πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο αποτέλεσμα της δουλειάς του και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει Σύρους συνοριοφύλακες στα (συροτουρκικά) σύνορα, μαζί με τη ρωσική στρατονομία”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, από την πλευρά του, πως οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις υποσχέσεις που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη συμφωνία για την προσωρινή εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ρωσία για την απομάκρυνση Κούρδων μαχητών από τις μεθοριακές περιοχές στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. «Αν κάνουμε συμβιβασμούς θα ανοίξουμε το δρόμο στην τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε ο Ερντογάν, .σύμφωνα με το NTV.

Έσπερ: Η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει, σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον ενάντια στην Άγκυρα.

Η δήλωση του έρχεται καθώς η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία προκάλεσε τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού, με αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων. «Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς – και υποθέτω πως είναι ακριβείς – θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN.

«Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας». «Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φέρει την πλήρη ευθύνη» για την τουρκική εισβολή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων «ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου». Είχε επίσης καταγγέλει έντονα την «απαράδεκτη» τουρκική επίθεση στη Συρία εκτιμώντας πως είχε ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων» μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Η δήλωση αυτή στο CNN αποτελεί την πιο σαφή διατύπωση της στάσης του επικεφαλής του Πενταγώνου ότι η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου.

«Δεκάδες» τζιχαντιστές του ΙK αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα την τουρκική εισβολή

Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε πως “δεκάδες” τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από την έναρξη της εισβολής του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία.

“Θα έλεγα δεκάδες αυτή τη στιγμή”, τόνισε κατά την ακρόασή του σε Επιτροπή του Κογκρέσου όταν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς τον ρώτησε αν γνωρίζει πόσοι “σκληροπυρηνικοί” μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Υπάρχουν αναφορές για πολύ μεγαλύτερο αριθμό.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist