Στον Αγιο Νικόλαο συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.

Το 15μελές Δ.Σ. της ΣΕΤΚΕ συνεδρίασε σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο, υπό την προεδρία του Παναγιώτη Τοκούζη, εξετάζοντας τα κεντρικά θέματα που απασχολούν τον σημαντικό αυτό κλάδο της ξενοδοχίας στη χώρα που δημιουργήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 (στην περιοχή του Αγίου Νικολάου από το 1970 ακόμη) για να καλύψουν τα κενά που είχαν έντονα εμφανιστεί, λόγω έλλειψης κλινών στις τουριστικές περιοχές της χώρας, και το 1993, με τον Ν. 2160/1993, θεσμοθετήθηκαν ως «μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα».

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου συστήθηκε και λειτουργεί ως σήμερα ο Σύνδεσμος Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Λασιθίου ενώ στη συνέχεια συστήθηκαν και άλλα αντίστοιχα τοπικά σωματεία, στις επαρχίες Σητείας και Ιεράπετρας. Ακολούθως, δημιουργήθηκε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) η οποία αποτελεί το κορυφαίο τριτοβάθμιο και πλέον αντιπροσωπευτικό όργανο εκπροσώπησης των επιχειρηματιών – ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων στην Ελλάδα. Η ΣΕΤΚΕ εκπροσωπεί 39.000 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, διαμερισμάτων, βιλών, κατοικιών και έχει μέλη της 20 ομοσπονδίες και 265 τοπικούς συλλόγους.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρωινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν τα μείζονα ζητήματα της κατοχύρωσης του «διακριτικού τίτλου» της κάθε επιχείρησης ενοικιαζομένων δωματίων/διαμερισμάτων, η πιστοποίηση και κατηγοριοποίηση σε «κλειδιά» και η «γνωστοποίηση λειτουργίας» κάθε επιχείρησης.

Και τα τρία αυτά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και «παγώνουν», όπως επεσήμανε ο κ. Τοκούζης, μέχρι την ψήφιση του επικείμενου νομοσχεδίου που σκοπεύει να φέρει το Υπουργείο Τουρισμού μέχρι τέλος του Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν κατά τις συναντήσεις που είχε η διοίκηση της ΣΕΤΕΚ με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη και τον Υφυπουργό κ. Μ. Κόνσολα.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ