Δέκτης έντονων επιφυλάξεων και ενστάσεων από τους εκπροσώπους των παραγωγών και των εμπόρων λαϊκών αγορών, έγινε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, στη συνάντηση που είχε μαζί τους στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος προσκάλεσε τους εκπροσώπους των πωλητών στη λαϊκή αγορά, τους οποίους ενημέρωσε για το σχεδιασμό μεταφοράς της  πίσω από το Σταθμό ΚΤΕΛ.

Η νέα θέση που επέλεξε η δημοτική αρχή να μεταφέρει τη λαϊκή αγορά, εξασφαλίζει καλύτερους όρους λειτουργίας της ίδιας της λαϊκής και είναι εξίσου «κεντρική» όσο και η θέση στην οποία λειτουργεί ως σήμερα. Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, στη συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Λασιθίου και μέλη της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Εμπόρων Λαϊκών Αγορών Ν. Λασιθίου. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Νικολάου Βασίλης Ορφανάκης, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Γιάννης Στεφανάκης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών του Δήμου Μαρία Πρατσινάκη.

 

Είναι επίσης κεντρικά!

«Στόχος είναι να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά με καλύτερους όρους, σε σύγκριση με τον τρόπο που λειτουργεί εκεί που βρίσκεται σήμερα, όπου το μόνο πλεονέκτημα που έχει είναι ότι είναι κεντρικά – κεντρικά και πιο άμεσα προσβάσιμη, αλλά και εκεί που σκοπεύουμε να τη μεταφέρουμε, είναι επίσης κεντρικά… ήδη έχει ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο που προβλέπει ανά εξάμηνο μετακίνησή της στο δρόμο πίσω από το σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου. Αλλά επειδή είναι απόφαση που δεν ικανοποιεί ούτε εμάς ούτε εσάς, επιδίωξη είναι στη νέα θέση της, να μην μπλοκάρουμε δρόμους, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς σε εσάς και ευκολία πρόσβασης στους πολίτες».

Αυτό δήλωσε ο κ. Ζερβός, εξηγώντας πιο συγκεκριμένα ότι αξιοποιούνται τρεις δημοτικοί χώροι (δύο γειτνιάζοντες, που χωρίζονται από τμήματα οδών, κοινόχρηστοι χώροι και αδόμητο τμήμα του οικοπέδου όπου θα κτιστεί ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός (κάτω από το Θεραπευτήριο).

Στο νέο χώρο της λαϊκής αγοράς θα τοποθετηθούν παροχές ρεύματος (πίλαρ), νερού και τουαλέτες.

 

Σαν ευρωπαϊκή αγορά!

Η κ. Πρατσινάκη ανέφερε ότι βασικές επιδιώξεις για να λειτουργήσει η νέα θέση της λαϊκής είναι από τη μια η ποιοτική αναβάθμιση της εικόνας και λειτουργίας της λαϊκής και παράλληλα η διατήρηση της ελεύθερης τροχαίας κίνησης στους γύρω δρόμους, αφού δεν θα υπάρχουν πάγκοι πάνω σε οδόστρωμα.

Ουσιαστικά ο κοινόχρηστος χώρος θα αναπλαστεί και όταν κατασκευαστούν τα μόνιμα, ομοιόμορφα σκίαστρα θα εξυπηρετούν τους πωλητές μια μέρα την εβδομάδα και τις υπόλοιπες, θα προφέρουν σκιά στους χρήστες του χώρου που είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης. Προτείνει επίσης να τοποθετηθούν παγκάκια και μια παιδική χαρά. Η όλη λογική σχεδιασμού και λειτουργίας, συνάδει με την αντίστοιχη λογική λειτουργίας ανοιχτών αγορών, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Δήμαρχος είπε ότι «λίγο αργότερα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και σε κάποιες κατασκευές που να εξυπηρετούν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου και παράλληλα τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Εννοώ την κατασκευή κάποιων μόνιμων σκίαστρων, κάτι που θα βελτίωνε την κατάσταση ακόμη περισσότερο».

Επίσης εξήγησε ότι είναι σε εξέλιξη οι μετρήσεις με υπολογισμό των θέσεων που θα παραχωρηθούν σε παραγωγούς και εμπόρους.

Το τελικό σχέδιο θα κοινοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι επαγγελματικά συμμετέχοντες στη λαϊκή. Εξήγησε ότι η ολοκληρωμένη πρόταση θα περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δ.Σ. της Δ. Κοινότητας Αγίου Νικολάου και, για τελική έγκριση, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Οι ενστάσεις

«Εμάς είναι η δουλειά μας και θέλουμε να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σας», τόνισε εκπρόσωπος των εμπόρων, αμφισβητώντας αν η νέα θέση τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις κάλυψης του συνόλου των θέσεων που λειτουργούν  σήμερα στη λαϊκή αγορά Αγίου Νικολάου. Στον Άγιο Νικόλαο η σημερινή θέση της δε δημιουργεί τόσο πρόβλημα που να επιβάλει τη μετακίνησή της, είπε η έμπορος, εξηγώντας ότι από τη λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου κάθε έμπορος αποκομίζει το 50% – 60% του τζίρου του μήνα ή της εβδομάδας! Παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες στις οποίες λειτουργεί στη σημερινή θέση της η λαϊκή αγορά είναι χειρότερες αν δεν είναι οι ίδιες που ίσχυαν πριν από 3 – 4 δεκαετίες και αναρωτήθηκε, τι καλύτερο προσφέρει η προτεινόμενη νέα θέση, συγκρινόμενη με αντίστοιχες αγορές σε πόλεις του εξωτερικού, ακόμη και της… Αλβανίας!

Άλλος έμπορος εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη μείωση της παραχωρούμενης πρόσοψης και αντίστοιχα της επιφάνειας που θα έχει στη διάθεσή του ο κάθε έμπορος (σήμερα συμμετέχουν 16 – 17 έμποροι στη λαϊκή αγορά, όπως αναφέρθηκε). Με βάση το χώρο που είχε στη διάθεσή του στη σημερινή λαϊκή αγορά (10 – 11 μ.) έχουν επενδύσει σε αυτοκίνητα και εμπορεύματα και πήραν δάνεια υπολογίζοντας σε ένα σταθερό εισόδημα που αποκόμιζαν από τη λαϊκή. Οποιαδήποτε μείωση χώρου, θα επηρεάσει όλο αυτό το σχεδιασμό και θα έχει επίπτωση στη ζωή και το εισόδημά τους, τόνισε, ζητώντας αυτό να ληφθεί υπόψιν από το Δήμο.

Από την πλευρά του ο τ. Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών  Λαϊκών Αγορών (με 60 ενεργά μέλη) Μ. Σαμπροβαλάκης, εμφανίστηκε διαφοροποιούμενος από τις δηλώσεις που είχε κάνει κατ’ αρχήν στην ΑΝΑΤΟΛΗ, όπου δήλωσε ότι δεν ήταν απόλυτα αρνητικός με την μετακίνηση στην προτεινόμενη από το Δήμο θέση. Στη συνάντηση δήλωσε ότι έχει «σοβαρές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τον προτεινόμενο χώρο», γιατί πιστεύει, όπως είπε, ότι δεν τους καλύπτει ως προς τις διαστάσεις που απαιτούν οι υπάρχοντες πάγκοι, με μια πρόχειρη μέτρηση που έκανε. Επίσης ανέφερε την ανάγκη σύνταξης Κανονισμού Λαϊκής Αγοράς του Αγίου Νικολάου για να καθορίζει τους όρους και τις διαστάσεις παραχωρούμενων θέσεων. Επαναδιατύπωσε παλιά πρότασή του, ολόκληρη η λαϊκή αγορά να μετακινηθεί για να καταλάβει όλο το τμήμα που βρίσκεται σε επαφή με τον ανατολικό τοίχο του Νοσοκομείου, ενδεχόμενο που απέκλεισε ο Δήμαρχος.

 

Η πόλη το παραχωρεί και δεν υποχρεούται

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η λαϊκή αγορά είναι κάτι που η πόλη παραχωρεί ως δυνατότητα στους παραγωγούς και εμπόρους λαϊκών αγορών για να δραστηριοποιηθούν και δεν αποτελεί επιβεβλημένο δικαίωμά τους. Γι’ αυτό και ο Δήμος αποφασίζει αν θα έχει λαϊκή αγορά και εκείνος καθορίζει και τον αριθμό των θέσεων παραγωγών και εμπόρων που θα έχει η λαϊκή, είπε ο κ. Ζερβός, τονίζοντας ωστόσο ότι αναγνωρίζει το θετικό ρόλο ύπαρξης της αγοράς στην πόλη.

 

Όλοι επιθυμούν συνεργασία και όχι σύγκρουση

Τέλος κάλεσε παραγωγούς και εμπόρους να συνεργαστούν με θετική διάθεση ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαμόρφωσης και λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην νέα, προτεινόμενη θέση της, κάτι που στο τέλος οι εκπρόσωποι παραγωγών και εμπόρων έδειξαν διάθεση να πράξουν, αφού, όπως τόνισαν, επιθυμούν τη συνεργασία και όχι τη σύγκρουση με το Δήμο.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ