Σε δυνατό «μπραντεφέρ» εξελίσσεται η υπόθεση των εκλογών στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης.
Αν και σε επίπεδο δημοσιότητας η εικόνα που υπάρχει είναι μηδενική και τίποτα δεν μαρτυρεί την σύγκρουση που σοβεί ανάμεσα στους αναμενόμενους μονομάχους, είναι προφανές, πως η προεκλογική μάχη του Δήμου Ηρακλείου και το μετεκλογικό κλίμα που κυριαρχεί στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης, επηρεάζει άμεσα και τις εξελίξεις στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.
Είναι σαφές πως η αντιπαράθεση του επανεκλεγέντα Δημάρχου Ηρακλείου και νυν προέδρου της ΠΕΔ Βασίλη Λαμπρινού με τον πρώην Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ηττημένο δύο φορές από τον κ. Λαμπρινό, είναι ορατή και στην υπόθεση των εκλογών της περιφερειακής ένωσης των δήμων της Κρήτης.
Το στοίχημα που κερδήθηκε την προηγούμενη φορά από την τωρινή ηγεσία της ΠΕΔ Κρήτης παραμένει στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά, η αντιπαράθεση μεγαλώνει και μάλιστα έντονα, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι ξεκάθαρο πως το μεγάλο ζητούμενο της «πλευράς Κουράκη» είναι η αποκαθήλωση του Βασίλη Λαμπρινού. Το θέμα της διαχείρισης του ΕΣΔΑΚ σε μια εποχή που είναι σημαντική για τις εξελίξεις στον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά και η διαχείριση των θεμάτων της πόλης του Ηρακλείου όπου η μειοψηφία προσπαθεί να απορρίψει προτάσεις και θέσεις της πλειοψηφίας λόγω του συσχετισμού δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξελίσσεται σε μια ατζέντα με αυξημένο ενδιαφέρον.
Από την άλλη πλευρά, κανείς από την φουρνιά που στήριξε την παρουσία Λαμπρινού στην ΠΕΔ, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αποστεί από την ομάδα. Παράλληλα, φαίνεται να κερδίζονται και νέοι υποστηρικτές από τις αλλαγές που έγιναν. Νέοι Δήμαρχοι, μοιάζουν να υποστηρίζουν το τωρινό σχήμα.

 

Δεν «αλλάζουν στρατόπεδο» οι Δήμαρχοι του Ν. Λασιθίου

Το Λασίθι, απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, δεν μοιάζει ν’ αλλάζει «γραμμή πλεύσης», τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ηγεσίες των τεσσάρων δήμων του.
Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται πως ο νυν Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αντώνης Ζερβός δεν θα αλλάξει στρατόπεδο και θα συνεχίσει στο ίδιο σχήμα. Άλλωστε, θεωρείται πρόσωπο κομβικό για την πορεία του συνδυασμού ως έμπειρος και από τους παλαιότερους στην Αυτοδιοίκηση του νησιού, για το συγκεκριμένο συνδυασμό, ενώ δεν αναμένεται να αλλάξει στρατόπεδο και ο Γιάννης Στεφανάκης. Ο Δήμαρχος του Οροπεδίου Λασιθίου είναι γνωστό πως συμμετείχε εξαρχής στο προηγούμενο σχήμα, είχε δεδομένο και ορατό ρόλο και δεν θα αλλάξει τακτική.
Από κει και πέρα, ο νέος Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης αποτελεί το νέο πρόσωπο στα δεδομένα του νομού, αλλά θεωρείται εντελώς απίθανο να συμπορευτεί με τον Γιάννη Κουράκη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί ο Θοδωρής Πατεράκης, κατά την προηγούμενη θητεία.
Αν και χαμηλών τόνων στις εκλογικές αντιπαραθέσεις και το παρασκήνιο της ΠΕΔ και ο Θεοδόσης Καλαντζάκης, δεν προβλέπεται πως έχει πιθανότητες να βρεθεί στο στρατόπεδο εκείνων που θέλουν την πτώση του Λαμπρινού.
Βέβαια, αυτά ισχύουν για τις πλειοψηφικές παρατάξεις των Δήμων του Λασιθίου. Από κει και πέρα υπάρχουν και οι μειοψηφίες, οι οποίες εκτιμάται πως σε σημαντικό βαθμό θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Γιάννη Κουράκη.
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι αν θα υπάρξει πραγματική τρίτη πρόταση προς το εκλογικό σώμα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως «η λογική του λαγού, ο οποίος τρέχει μπροστά στο στίβο για να δώσει ρυθμό και στο τέλος να υποχωρήσει για να κάνει ρεκόρ ο καλός δρομέας, δεν αποκλείεται να ισχύσει και στις φετινές εκλογές». Αν συμβεί αυτό, είναι ξεκάθαρο πως μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, όταν και αναμένονται οι εκλογές, ο πολιτικός χρόνος θα είναι πυκνός στην Κρήτη.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ