Στο επίκεντρο των ενεργειακών σχεδιασμών βρίσκεται η περιοχή της Σητείας και ο Νομός Λασιθίου. Μάλιστα οι εξελίξεις μοιάζουν ραγδαίες και κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς από πολλές κατευθύνσεις.
Η πρώτη έρχεται από το Κατάρ και αφορά την επένδυση που ετοιμάζουν κοντά στον Αθερινόλακκο, ενώ η δεύτερη έρχεται από την Κίνα και αφορά τον ηλιοθερμικό σταθμό. Και οι δύο συνδέονται με την παρουσία τραπεζικών καταστημάτων του Κατάρ και της Κίνας που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και θα στηρίξουν τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Μόνο που στην παρούσα συγκυρία δεν αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες ή σενάρια και ενδεχόμενα, αλλά προχωρημένες επιχειρηματικές ενέργειες που έχουν μπει στο στάδιο υλοποίησης και μάλιστα προκύπτουν ανακοινώσεις στο διεθνή τύπο και από επίσημους φορείς, όπως είναι οι ίδιες οι εταιρείες ή κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επιβεβαίωσε από τη Σαγκάη τις εξελίξεις σχετικά με τους Κινέζους.

Ο Εμίρης του Κατάρ και ο Αθερινόλακκος
Η πρώτη επένδυση συνδέεται με την επένδυση του εμίρη του Κατάρ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέσα της χώρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας της Ντόχα (DOHA BANK) Δρ. Raghavan Seetharaman, επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 29 Οκτωβρίου, προσκεκλημένος από την POWERGLOBE EUROPE καθώς και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν μια «στρατηγική συμμαχία», η οποία σύμφωνα με τα Καταριανά ΜΜΕ είναι «για την προμήθεια LNG στην περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο λιμάνι του Αθερινόλακου στην Κρήτη».
Η POWERGLOBE QATAR και η DOHA BANK, εκτός από την ευθυγράμμιση της ιδιοκτησίας τους, διατηρούν μια ισχυρή επιχειρηματική σχέση σε ολόκληρο το αέριο με τη βιομηχανία ενέργειας με μια σειρά έργων στο Κατάρ, το ΣΣΚ και την Ινδία, συμπεριλαμβανομένου του έργου Siraj και πρόσφατα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρατηρώντας ότι η PG από κοινού με την Τράπεζα της Ντόχα συμμετέχουν στην προμήθεια LNG για τη ΔΕΗ (Ελλάδα) και την ΔΕΦΑ Κύπρου.
Σύμφωνα με το Qatar news kατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Δρ Seetharaman είχε προγραμματίσει συναντήσεις με τους Υπουργούς, με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και με εταιρείες που είχαν ήδη αναπτύξει έργα σε ολόκληρο το Κατάρ και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα επεσήμανε το δημοσίευμα πως πρόσφατα, η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ ενέκρινε νέα επέκταση στο εξωτερικό για την Τράπεζα της Ντόχα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην οικονομία του Κατάρ. Η τράπεζα της Ντόχα έλαβε έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα του Qatar (QCB) για το άνοιγμα ενός υπερπόντιου γραφείου αντιπροσωπείας στο Colombo και δύο νέα υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη (η Ντόχα έχει ήδη ένα υποκατάστημα στη Νέα Υόρκη από το 2003) καθώς και στην Ελλάδα. Μάλιστα επισημαίνει πως η Τράπεζα της Ντόχα έχει έντονο ενδιαφέρον να ανοίξει και να λειτουργήσει πλήρες υποκατάστημα στην Αθήνα. Σήμερα, η τράπεζα έχει παρουσία σε περισσότερες από 13 χώρες και 32 πόλεις.
Ακολούθησε η επίσκεψη της ηγεσίας της χώρας από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Ο Σεΐχης Faisal Al Thani, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων του Κατάρ που συνοδευόμενος από τους γιους του Σεΐχη Mohammed Al-Thani (Πρόεδρο της POWERGLOBE QATAR και Optimized Holding) τον Σεΐχη Jassim Al-Thani (Αντιπρόεδρο της Al Faisal Holding), τον Δρ. Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο (CEO της POWERGLOBE QATAR) και τον Tareq El Sayed (CEO της ARTIC Investments) ήρθαν στην Ελλάδα. Στο σύνολο της η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από 13 άτομα, στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο της ARTIC Investments και είχαν στην ατζέντα τους και το θέμα του Αθερινόλακου.

Η Κίνα και ο ηλιοθερμικός
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Chen Siqing. Η ICBC αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε το Μαξίμου. Μάλιστα επιβεβαιώθηκε και η πληροφορία που ανέφερε πως συμμετέχει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη. Πρόκειται για το ηλιοθερμικό της Σητείας και όπως ειπώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της τράπεζας εξετάζει τις δυνατότητες να συμμετέχει και σε άλλες επενδύσεις. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την επένδυση στην περιοχή.

Υβριδικό Αμαρίου – Σητείας
Ταυτόχρονα υπάρχει και το έργο με την ΓΕΚ Τέρνα να επενδύει στον υβριδικό σταθμό Αμαρίου – Σητείας που περιλαμβάνει υδροηλεκτρικό στο Αμάρι και αιολικό στη Σητεία. Για το συγκεκριμένο βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις από τον Δήμο και την τοπική κοινωνία.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως η περιοχή καθίσταται επίκεντρο μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων που αναμένεται να εξελιχθούν την επόμενη πενταετία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ