Η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου συνεχίζει την αναζήτηση κατάλληλου κτηρίου μέσα στην πόλη του Αγίου Νικολάου ή σε εύλογη απόσταση απ’ αυτήν περιμετρικά της πόλεως.

Αφ’ ότου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να «επιστρέψει» η Διεύθυνση Αστυνομίας στην ισόγεια πτέρυγα της ανατολικής πλευράς του Διοικητηρίου, που συστεγάζει Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και άλλες δημόσιες και δημοτικές Υπηρεσίες, η Διεύθυνση Αστυνομίας αναζητά πλέον ιδιωτικό κτήριο να μετακομίσει. Άλλωστε μέχρι τις 31 Μαρτίου, οφείλει να παραδώσει το κτήριο που έχει μισθώσει και λειτουργεί έως σήμερα, δίπλα στην οδό Καραμανλή, μερικά μέτρα πριν τον κόμβο Κριτσάς. Η Αστυνομία έχει ειδοποιηθεί εγκαίρως από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, που στο παρελθόν λειτούργησε ως ξενοδοχείο, για την πρόθεσή του να το ανακαινίσει με επιχορήγηση ευρωπαϊκού προγράμματος και να το γυρίσει και πάλι σε τουριστική εκμετάλλευση.

Οι προϋποθέσεις

Ο Διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου Εμμ. Παπαδάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι, ύστερα από τον αποκλεισμό της πιθανότητας να μπορέσει να βρεθεί δημόσιο κτήριο για να στεγάζει τις επιτελικές Αστυνομικές Υπηρεσίες Λασιθίου, αναζητείται ιδιωτικό κτίσμα έως 500 τ.μ.

Ανεξάρτητα αν είναι ολοκληρωμένο ή ημιτελές, η τελική μορφή του θα μπορούσε κατόπιν υποδείξεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και λειτουργικές ανάγκες των Υπηρεσιών που θα στεγαστούν μέσα.

Πρέπει δε να διευκρινιστεί ότι εκεί θα στεγαστούν μόνο διοικητικές Υπηρεσίες και όχι κρατητήρια.

Οι δαπάνες για οποιαδήποτε διαμόρφωση, μετατροπή και ολοκλήρωση ημιτελούς ή πεπαλαιωμένου κτηρίου θα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη, που θα πρέπει να παραδώσει το κτήριο στη Διεύθυνση Αστυνομίας. Ο κ. Παπαδάκης διευκρίνισε ότι εάν είναι οριστικά διαμορφωμένο το κτήριο δεν θα υποχρεώσουν τον ιδιοκτήτη να προβεί σε μετατροπές υψηλού κόστους, αλλά θα προσπαθήσουν οι Υπηρεσίες να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην υφιστάμενη κατάσταση.

Στα πέριξ

Εφ’ όσον αποκλειστεί η δυνατότητα εξεύρεσης κεντρικού κτηρίου, η Διεύθυνση Αστυνομίας δεν αποκλείει (πιθανόν και να προτιμούσε) να βρεθεί κάποιο στην κοντινή περίμετρο της  πόλεως 1 έως 2 χλμ. πέριξ αυτής.

Εξάλλου θα χρειαστεί να υπάρχει και ικανός χώρος στάθμευσης για τα υπηρεσιακά, αλλά και ιδιωτικά οχήματα των εργαζομένων στη Διεύθυνση. Δεν θα απέρριπτε δηλαδή κτήριο στον επαρχιακό δρόμο μέχρι το «Lidl» ή στην περιοχή του Περιφερειακού του Ξηροκάμπου προς Ελούντα, γιατί θα πρέπει να διασφαλιστεί και η δυνατότητα του κοινού που συναλλάσσεται με αυτές τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, να τις προσεγγίσει εύκολα και να εξυπηρετείται.
Υπάρχουν ήδη κάποια κτίσματα που εντοπίστηκαν στην πόλη και ανταποκρίνονται στο ζητούμενο, είπε ο Διευθυντής, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει η τελική επιλογή. Εντούτοις σύντομα θα πρέπει αυτή η διαδικασία να κλείσει, γιατί και τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για τη μεταστέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας στενεύουν.

Μετά από 5 χρόνια

Όλα αυτά θα πρέπει να εξασφαλιστούν, αφού, όπως δείχνει η εξέλιξη των πραγμάτων, η διαδικασία κατάτμησης και παραχώρησης από το Δήμο Αγίου Νικολάου τμήματος του οικοπέδου 10,5 στρεμμάτων  που αγόρασε από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου (πριν από το Lidl») καθώς και ο χρόνος που θα απαιτήσουν οι διαδικασίες εγκρίσεων, χρηματοδότησης από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ανέγερσης Αστυνομικού Μεγάρου, θα απαιτήσουν μερικά ακόμη χρόνια.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι το διάστημα αυτό δεν θα είναι λιγότερο από πενταετία, αν υπάρχει πραγματική βούληση να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ