Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Αγίου Νικολάου αναφέρεται στη λήξη της τουριστικής περιόδου στον τομέα της κρουαζιέρας και στις προοπτικές για το 2020, που προοιωνίζονται καλές. Η ανακοίνωση:

Ο Άγιος Νικόλαος καλωσόρισε στο λιμάνι του για το τελευταίο call της χρονιάς το κρουαζιερόπλοιο της Mano Cruises Crown Iris με 1360 επιβάτες και 547 μέλη πληρώματος.

O Δήμος Αγίου Νικολάου και το Λιμενικό Ταμείο κατά την άφιξη του πλοίου, προσέφεραν στους επισκέπτες και στα μέλη του πληρώματος παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον καπετάνιο του πλοίου επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία, αλλά και οι δυνατότητες του προορισμού, σε εκδρομές και city shopping.

 

Θετικό πρόσημο

Όπως έγινε γνωστό, το λιμάνι του Αγίου Νικολάου σημειώνει την παρούσα χρονιά θετικό πρόσημο. Εν προκειμένω 37 calls και 32.498 επιβάτες (2018: 24 calls και 13.616 επιβάτες), που αντιπροσωπεύει αύξηση 54% σε calls και 138% σε επιβάτες σε σχέση με το 2018. Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός δείχνει μια περαιτέρω αύξηση σε calls (42) και σε επιβάτες (51.414) για το 2020.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο προορισμός Άγιος Νικόλαος οργανωμένα, με σχέδιο και στρατηγική τα τελευταία δύο χρόνια έχει βελτιώσει τις μικρο-υποδομές του, έχοντας, επίσης, κάνει σημαντική δουλειά στον τομέα που αφορά στην αύξηση της εμπειρίας των επισκεπτών. Είναι πολύ σημαντικό ότι στις μετρήσεις απόδοσης των εταιρειών κρουαζιέρας στην συνολική απόδοση ο προορισμός σκοράρει 90,2 % (Azamara Cruises), βαθμολογία πολύ πάνω από τον μέσο όρο, κάτι που δίνει ιδιαίτερη ώθηση για μεγαλύτερη προσπάθεια και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο στρατηγικός στόχος για προσέλκυση των μεγαλύτερων Luxury Cruise Lines φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς δέκα εταιρείες κρουαζιέρας επισκέφτηκαν το λιμάνι το 2019 (Mano Cruises, Yacht Charter, Voyages to Antiquity, Hapag Lloyd, Windstar cruises, Seabourn, Azamara, Club Med, Fred Olsen και Silver Cruises) με 4 νέες να προστίθενται για το πρόγραμμα του 2020 (Crystal, Phoenix Reisen, Holland America και Regent Seven Seas).

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η σεζόν το 2020 θα αρχίσει στις 17 Απριλίου με το Crystal Serenity (που θα κάνει και maiden call) και θα ολοκληρωθεί στις 9 Δεκεμβρίου με την Mano Cruises διευρύνοντας ακόμα παραπάνω την τουριστική περίοδο για τον προορισμό.

 

Μεθοδικά

Σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Ιωάννη Μελισσουργάκη και τον σύμβουλο κρουαζιέρας κ. Γιάννη Μπρα, δήλωσε ότι «το Λ.Τ. Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τον σύμβουλο κρουαζιέρας έχουν εργαστεί μεθοδικά τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου ν’ αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες για τους επισκέπτες. Η σεζόν του 2019 κλείνει με θετικά αποτελέσματα για τον προορισμό και στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να πάμε ακόμα καλύτερα. Η συνεργασία όλων των φορέων σε αυτήν την προσπάθεια θεωρώ ότι είναι δεδομένη και ουσιαστική».

Ο Πρόεδρος του Ταμείου πρόσθεσε: «Ο τρόπος δράσης για την προσέγγιση των μεγαλύτερων εταιριών πολυτελούς κρουαζιέρας με προορισμό τον Άγιο Νικόλαο, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση. Οι μετρήσεις απόδοσης, οι βελτιώσεις όπου χρειάζεται αλλά και ο δημόσιος διάλογος με όλους τους φορείς θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να είμαστε πλήρως έτοιμοι για την μεγάλη παγκόσμια έκθεση κρουαζιέρας Seatrade Global 2020».

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου προστίθεται ότι, τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του 2020 που αναμένεται να είναι ενισχυμένο σε όλες του τις παραμέτρους (αριθμός calls, αριθμός επιβατών και διεύρυνση σεζόν).