Το θέμα των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση του μέλους του και επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου Νίκου Κοκκίνη, προκειμένου να συζητηθεί ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, υπό το πρίσμα της λειτουργίας των Σχολών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που ανεστάλησαν με την απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Το θέμα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, αναμένεται να συζητηθεί κατά την διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης – πιθανότατα σε δέκα μέρες – και με βάση την εισήγηση που αποφασίστηκε και ζητήθηκε από το Δ.Σ. να παρουσιάσει ο κ. Κοκκίνης.

Αφορμή υπήρξε η τοποθέτησή του στη χθεσινή συνεδρίαση για το θέμα, κατά την οποία επεσήμανε πως το θέμα των νέων Σχολών για Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο που διαθέτουν πανεπιστημιακά τμήματα, μπορεί να μην μοιάζει κομβικής και μείζονος σημασίας, αλλά για το νομό Λασιθίου αποτελεί καίριο ζήτημα που έχει συνδεθεί για την τοπική κοινωνία με την αναπτυξιακή του πορεία και προοπτική.

Ο ίδιος πάντως εκείνο που προέταξε ήταν το γεγονός πως το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει την λειτουργία των Τμημάτων από το 2021 -22 και τώρα με την εξέλιξη που δρομολογήθηκε, προέκυψε ένα νέο, μεγάλο πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης για το μέλλον του Πανεπιστημίου. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοκκίνης, η απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Σύγκλητο του Μεσογειακού Πανεπιστημίου αλλά και κατά την άποψη των αιρετών, ήταν παντελώς αδικαιολόγητη και οδήγησε σε μια αναστολή λειτουργίας που δεν βοηθά την προοπτική του Πανεπιστημίου. Κι αυτό, όπως τονίστηκε παρουσία και του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη που μετείχε στη συνεδρίαση, είναι ένα πρόβλημα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου το οποίο όμως είναι σημαντικό και αντανακλά και στο Λασίθι και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα από όλη την Κρήτη. «Το να έχει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης μια θέση ομόθυμη και ομόφωνη που να εκφράζει την Κρήτη δεν είναι ασήμαντο. Αντιθέτως, είναι θετικό και ουσιαστικό για την πορεία του Πανεπιστημίου να φανεί ξεκάθαρα πως υπάρχει μια ομόφωνη θέση που στηρίζει την ανάπτυξη των τμημάτων από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι για λογαριασμό του Μεσογειακού Πανεπιστημίου», σημειώνει ο κ. Κοκκίνης, επιβεβαιώνοντας την αναφορά του στη συνεδρίαση. Συνεπώς, στόχος της εισήγησης που θα ετοιμάσει, είναι να υπάρξει μια τεκμηριωμένη απόφαση της ΠΕΔ για να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι Σχολές που έχουν ανακοινωθεί στην Κρήτη.

Ο ίδιος τονίζει πως δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει την απόφαση της ΠΕΔ, χαρακτηρίζει ωστόσο θετική την βούληση των αυτοδιοικητικών, γιατί η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι σημαντικό ζήτημα για όλο το νησί.