Στο 1ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: «Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ως μοχλός προσέγγισης των Λαών της» που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου του 2020 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην  Κωνσταντινούπολη θα λάβει μέρος το Γενικό Λύκειο της Νεάπολης. Η διοργάνωση συντονίζεται και πραγματοποιείται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνικά – Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια», σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο, τελεί υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, με κεντρική του στόχευση οι συμμετέχοντες μαθητές μέσω της έρευνας και του ταξιδιού να ανακαλύψουν τον Πολιτισμικό πλούτο της Πόλης και να γνωρίσουν νέες πτυχές της Ελληνικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Ομάδα αποτελούμενη από μαθητές της Β΄ τάξης, καθηγητές και τη Διευθύντρια του σχολείου Μαρία Κωστάκη θα βρεθεί τον προσεχή Μάρτιο στην Πόλη, έχοντας μεταξύ άλλων την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνειδητοποιήσουν την αξία της Πολιτιστικής παράδοσης των Ευρωπαϊκών λαών, να συναντήσουν και να αλληλεπιδράσουν με Ευρωπαίους μαθητές ώστε να καλλιεργήσουν την κουλτούρα του «Ευρωπαίου Πολίτη», να εμπεδώσουν την ομαδο-συνεργατική λειτουργία στην μαθητική τάξη, να εξοικειωθούν με την δύσκολη διαδικασία της παρουσίασης, αμβλύνοντας τον φόβο «έκθεσης» σε ακροατήριο.

Κάθε μαθητική ομάδα μπορεί να επιλέξει ένα από τα παρακάτω θέματα:

  • Ο θεσμός «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»,
  • Ιστορική διαδρομή των Πολιτιστικών Πρωτευουσών,
  • Πολιτισμός και Τέχνη στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες,
  • Η Ιστορία της Κωνσταντινούπολης,
  • Τα Μνημεία Πολιτισμού και τα Μουσεία της Κωνσταντινούπολης,
  • Η εκπαίδευση στην Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία,
  • Το Αστικό Τοπίο της Κωνσταντινούπολης,
  • Η Διοικητική Διαίρεση της Κωνσταντινούπολης, της πόλης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η ομάδα μαθητών του ΓΕΛ Νεάπολης, ήδη επεξεργάζεται και μελετά σχετικά με την ιστορία και την πορεία της Κωνσταντινούπολης μέσα από δημιουργίες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Η παρουσίαση του κάθε σχολείου θα γίνει σε χρονικό περιθώριο των 15 λεπτών, με τους Νεαπολίτες μαθητές να έχουν ήδη ξεκινήσει να μελετούν διάφορα σύγχρονα λογοτεχνικά κείμενα ώστε να είναι απόλυτα έτοιμοι άμα τη παρουσία τους στην Πόλη.

Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Κωστάκη, το σχολείο για πρώτη φορά θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο συνέδριο με σχολεία από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη «και αισιοδοξούμε ότι θα είναι κάτι πολύ καλό και για τα παιδιά που θα συνηθίσουν να μιλούν μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο αλλά και να γνωρίσουν την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη-σύμβολο για όλους εμάς αλλά και για τη συνύπαρξη των λαών στα Βαλκάνια».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ