Με λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Το εσπέρας της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, συμπροσευχομένου του Σεβασμ. Ποιμενάρχου μας κ. Γερασίμου.

Τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ, ο οποίος ανεφέρθη στην εμβληματική ασκητική προσωπικότητα του Αγίου Αντωνίου, αποτυπώνοντας τις αρετές και τα χαρίσματά του: «Η Εκκλησία προβάλλει την κολοσσιαία μορφή του Αγίου Αντωνίου, ενός Αγίου που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα και το λαό μας. Ο Αντώνιος άστραψε ως ήλιος φαεινός και εφώτισε την Οικουμένη. Υπήρξε ένας ουράνιος άνθρωπος και επίγειος άγγελος που έλαμψε διά της πίστεως, της αρετής, της οσιότητος και της αγιότητός του. Ο Άγιος Αντώνιος είχε μια καρδιά που φλεγόταν από αγάπη για τον Θεό. Πρωτοστάτησε σε μια μεγαλόπνοη προσπάθεια αναγέννησης της Ορθοδόξου Πίστεως σε μια κλυδωνιζόμενη εποχή για την Εκκλησία, που είχε σημαδευτεί από τους διωγμούς που εξαπολύονταν εναντίον των χριστιανών από τη ρωμαϊκή εξουσία. Με τη νηστεία που χαλιναγωγεί τα πάθη της σαρκός, την μετάνοια και την αδιάλειπτη προσευχή κληρονόμησε τον καθαρόν νουν, τον νουν Χριστού και επιδόθηκε σε σκληρούς πνευματικούς αγώνες εναντίον του φρονήματος του διαβόλου».

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συλλειτουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Στον εμπνευσμένο λόγο του προς τους πιστούς, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ ανεφέρθη στον οσιακό βίο και το θαυμαστό έργο του Αγίου Αντωνίου, που η Αγία μας Εκκλησία ονόμασε Μέγα, διότι ανήκε στις προσωπικότητες εκείνες που σφράγισαν με το ηθικό και πνευματικό τους ανάστημα, το κύρος, την αρετή, την αγιότητα, τον λόγο, την διδασκαλία και το παράδειγμά τους ολόκληρη τη ζωή της και υπήρξε ένθερμος εκφραστής της αληθινής Ορθοδόξου Πίστεως.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ εξέφρασε την χαρά του που τέλεσε την πανήγυρη της Εορτής του Αγίου Αντωνίου σε ένα ναό-κόσμημα για την πόλη του Αγίου Νικολάου, που ανηγέρθη και εξακολουθεί να ευτρεπίζει με πολλή φιλοκαλία χάρη στην ευσέβεια των χριστιανών αλλά και την αγάπη τους προς τον Θεό και τους Αγίους. Εξεδήλωσε παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Σεβασμ. Ποιμενάρχου μας κ. Γερασίμου, αλλά και την ευχαριστία του προς αυτόν για την ευγενική πρόσκληση εκ μέρους του να προεξάρχει της πανηγύρεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος επεσκέφθη τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό και του ευχήθηκε επί τη ονομαστική του εορτή, προσφέροντάς του ως δώρο το δίτομο έργο του ιστορικού-ερευνητή κ. Γεωργίου Παναγιωτάκη «Επιφανείς Κρήτες».