Η «Μικρή μας Πόλη» του Thornton Wilder είναι το νέο έργο που ανεβάζει στη σκηνή του ΡΕΞ η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου. Το έργο επελέγη το περασμένο καλοκαίρι και οι πρόβες ξεκίνησαν αρχές Οκτωβρίου του 2019.

Την παράσταση δεν «υπογράφει» αυτή τη φορά ο «πατέρας» της Ερασιτεχνικής Ομάδας – ο Γιάννης Ξανθογεώργης – αλλά η Αγιονικολιώτισσα ηθοποιός Μαριάνθη Μενεγάκη.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΘΟΑΝ Θοδωρής Μπεκατώρος μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για το νέο θεατρικό εγχείρημα της ομάδας, που το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει στο ΡΕΞ: είναι το 38ο θεατρικό που ανεβάζει από το 1981!

Πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Οι παραστάσεις θα γίνουν 7, 8, 9 και συνεχίζονται 13, 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Στο έργο παίζουν 19 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένα παιδί. Το έργο βασίζεται κατά πολύ στα κοστούμια και στα φώτα, γι’ αυτό και δόθηκε ιδιαίτερο βάρος σε αυτά τα στοιχεία της παράστασης, που συμπληρώνουν και υποστηρίξουν τις ερμηνείες των ηθοποιών, μας είπε ο κ. Μπεκατώρος. Εξ άλλου τα δύο αυτά στοιχεία απαίτησαν και τη μεγαλύτερη δαπάνη για το στήσιμο της παράστασης. Ο Μανόλης Σγουρός μετέβη στην Αθήνα και έκανε επιλογή των κοστουμιών από ένα μεγάλο βεστιάριο. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, για τις ανάγκες του έργου της ΕΘΟΑΝ θα χρησιμοποιηθούν πολλά από τα κοστούμια που έντυσαν ηθοποιούς της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Το κόκκινο ποτάμι», τα γυρίσματα του οποίου ολοκληρώνονται σύντομα.

  • Το σκηνικό της παράστασης κατασκευάζει ο Ανδρέας Χατζημαρκάκης.
  • Το μακιγιάζ επιμελούνται η Δέσποινα Κερούλη και η Έλλη Λιώλιου.
  • Η Γεωργία Θραψανιώτη, τις κομμώσεις.
  • Την επιμέλεια των φωτισμών έχει ο Μιχάλης Μασσάρος.
  • Η Ξανθούλα Πορφυράκη βοήθησε στη διδασκαλία ων μουσικών κομματιών που ηχογραφήθηκαν για τις ανάγκες της παράστασης.
  • Χρέη βοηθού σκηνοθέτη εκτελεί η Φωτεινή Γωνιωτάκη.

Μιλώντας για τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες του έργου, ο πρόεδρος της ΕΘΟΑΝ παρατήρησε ότι δεν είναι τόσο απλό να διδάξεις 19 άτομα η πλειοψηφία των οποίων ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο «θεατρικό σανίδι». Από τη μια είναι θετικό, γιατί αποτελούν υλικό σαν «πλαστελίνη» εύκολα να πλαστεί. Η δυσκολία έγκειται στο ότι ο σκηνοθέτης θα πρέπει να ξεκινήσει να διδάσκει τη θεατρική αλφάβητο από το «Α»… Το έργο έχει δύσκολους ρόλους από την άποψη των απαιτήσεων που έχουν οι ερμηνείες τους, επεσήμανε ο  κ. Μπεκατώρος.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση των τοπικών επιχειρηματιών, που στηρίζουν την ΕΘΟΑΝ: «Για άλλη μια φορά, παρά τις δύσκολες εποχές και το «βαρύ» χειμώνα που διανύουμε, οι επαγγελματίες του Αγίου Νικολάου ανταποκρίθηκαν πολύ ικανοποιητικά στην πρόσκληση της ΕΘΟΑΝ, να στηρίξουν και τη νέα παράσταση, προσφέροντας και ενισχύοντας τα οικονομικά της, μέσα από τις καταχωρήσεις στο πρόγραμμα που εκτυπώνεται». Αυτό επιβεβαιώνει την αναγνώριση της προσφοράς του μοναδικού θεατρικού σχήματος της πόλης, με διαχρονική παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα και ειδικά στην άνοδο της θεατρικής παιδείας της τοπικής κοινωνίας.

 

«Εγώ, ηθοποιός είμαι»!

Η «Μικρή μας Πόλη» του Thornton Wilder… είναι η μικρή πόλη όλων μας, σημειώνει η Μαριάνθη Μενεγάκη, η Αγιονικολιώτισσα, η οποία επιμένει και δηλώνει ηθοποιός!  Εκείνη όμως υπέδειξαν τα άλλα πρόσωπα του πυρήνα της ΕΘΟΑΝ όταν αναζητήθηκε κατάλληλο πρόσωπο να το τολμήσει και να αναλάβει το ρόλο του σκηνοθέτη…

Το έργο είναι ένα βραβευμένο έργο με «Πούλιτζερ», που ανεβαίνει με επιτυχία στην Αμερική. Πέρυσι ανέβηκε και σε θέατρο της Αθήνας.

«Το έργο έχει απαιτήσεις και σκηνοθετικά και ερμηνευτικά, έχει πολλές απαιτήσεις… Όμως τα καταφέρνουμε, τα πάμε πολύ καλά, γιατί κάνομε πολλές πρόβες, κάθε βράδυ πλέον… Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την ΕΘΟΑΝ το οποίο ήθελε να το κάνει. Ο πήχης μπήκε ψηλά… Εχει μεγάλες απαιτήσεις, σκηνοθετικές και υποκριτικές και στα κοστούμια… Αλλά η ΕΘΟΑΝ έχει ανεβάσει στο παρελθόν και άλλα έργα με μεγάλες απαιτήσεις και τα κατάφερε, όπως ο «Ζορμπάς», η «Λυσιστράτη» κ.α.»

Ρωτήσαμε για τους ρόλους που ξεχωρίζουν. Μας είπε για τον «διευθυντή σκηνής»- ο ρόλος του αφηγητή του έργου τον οποίο ερμηνεύει ο Κωστής Κοκκίνης. Ο ρόλος της «Έμιλι», που έχει γνωστό μονόλογο, που ερμηνεύει η Κωνσταντίνα Νεραντζούλη. Τον «Τζωρτζ» ερμηνεύει ο Μάνος Κοκκίνης κ.α.

Η σκηνοθέτιδα σημειώνει για το έργο: «Είναι ένα έργο βαθύ, ανθρώπινο και στοχαστικό. Ένας σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας και ένα εξαιρετικό κείμενο της παγκόσμιας δραματουργίας που αναμετριέται με τον χρόνο που περνάει και χάνεται, την σημαντικότητα του ασήμαντου, την σπουδαιότητα της αγάπης, του ονείρου, τη βαθύτητα της ζωής και της ύπαρξης.

Η «Μικρή μας Πόλη», με απασχόλησε από πολύ νωρίς και συν τω χρόνω μεγάλωσε μέσα μου (ενόσω μεγάλωνα και εγώ μέσα σ’ αυτήν) για να συμπεριλάβει όλα τα μικρά ερωτήματα που απαιτούσαν μια απάντηση. Την σπουδαιότητα της αγάπης, τη μεγάλη πρόκληση που λέγεται ζωή και δημιουργία, όπως μου την δίδαξαν οι δάσκαλοί μου στο θέατρο.

Ώρες – ώρες αισθάνομαι πως η μικρή μου πόλη, η μικρή πόλη του καθενός μας, είναι πνιγηρή και αδιέξοδη μέσα στην οριστικότητά της. Όμως η «Μικρή μας Πόλη» του Thornton Wilder μου υπενθυμίζει με τον απατηλό της τίτλο, πως δεν υπάρχουν μικρές πόλεις. Υπάρχουν πόλεις απέραντες, βαθιές σαν την αγάπη και ανυπέρβλητες όπως η ζωή», δηλώνει η κ. Μενεγάκη και με την ευκαιρία, απευθύνει μέσα από την ΑΝΑΤΟΛΗ θερμές ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές και όλη τη θεατρική ομάδα, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ