Σε καμία περίπτωση, οι ασφαλιστικές αλλαγές που προανήγγειλε  η κυβέρνηση, δεν αφορούν την κατάργηση του εκτρωματικού ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, αλλά πρόκειται για παραμετρικές αλλαγές, χωρίς μέλλον και προοπτικές, γιατί δίνει προσωρινές λύσεις που καταδικάζουν το συνταξιούχο να παραμένει μετέωρος ως προς τις συνταξιοδοτικές απολαβές του, και οι οποίες  δεν αφορούν σε καμία περίπτωση επαναφορά των δεικτών αναπλήρωσης των συντάξεων που ίσχυαν παλαιότερα (80% ή 70%) και που σήμερα φτάνουν ως 46,5%. Αυτό είπε, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο πρώην Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στην εκδήλωση για το ασφαλιστικό, που συνδιοργάνωσαν ο Ιατρικός και ο Οδοντιατρικός Σύλλογοι Λασιθίου στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Όπως εξήγησε ο ομιλητής, με βάση τις ρυθμίσεις, όπως εμπεριέχονται σε προσχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας, και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και να ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ο νόμος Κατρούγκαλου όχι απλά δεν καταργείται, όπως είχε υποστηρίξει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, αλλά αντίθετα ισχυροποιείται, αν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις αυτές κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, της επεξεργασίας του από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή  και τη συζήτηση στη Βουλή.

Επιπλέον τόνισε ότι η αναλογιστική μελέτη στην οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίζει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, στηρίζεται σε πρόβλεψη υψηλών τραπεζικών επιτοκίων κατάθεσης αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που δεν ισχύουν μιας και τα σημερινά επιτόκια  αν δεν είναι αρνητικά, κινούνται κάτω της 1 ποσοστιαίας μονάδας στην καλύτερη περίπτωση, γεγονός που την καθιστά αναξιόπιστη.

Το κόλπο της «προσωπικής διαφοράς» που επινόησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση την οποία επανυπολόγισε παλιές και νέες συντάξεις και λειτουργεί ως εν δυνάμει χρέος του συνταξιούχου, για να χάσει τις πιθανές επόμενες αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις εξήγησε ο κ. Ρωμανιάς, χαρακτηρίζοντας τις αλλαγές που επέφερε ως «οδοστρωτήρα» χωρίς μεταβατικές διατάξεις που είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά.

 

Δεν κομίζει αξιόπιστη λύση

Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να αναζητείται σταθερό  ασφαλιστικό σύστημα, που δεν θα κρατά όμηρους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αμφισβήτησε – και επιχειρηματολόγησε αναλυτικά για να τεκμηριώσει την άποψή του – ότι η κυβέρνηση δεν κομίζει αξιόπιστη λύση για να φτιάξει ένα καινούριο ασφαλιστικό σύστημα. Αμφισβήτησε μάλιστα ότι οι κυβερνώντες έχουν «τα κότσια, τις γνώσεις, τη δυνατότητα να καταστρώσουν ένα καινούργιο ασφαλιστικό νόμο ή ότι έχουν τη δυνατότητα να οραματιστούν και να δουν 30 χρόνια μπροστά τι θα γίνει…». Αλλά τη δυνατότητα αυτή, πρόσθεσε, δεν είχε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε το ασφαλιστικό εξάμβλωμα του νόμου Κατρούγκαλου, ισοπεδώνοντας τα πάντα με το νόμο αυτόν. Ετσι περιορίζονται σε μικροαλλαγές, ισχυροποιώντας ουσιαστικά το νόμο Κατρούγκαλου.

Εμπαίζουν τους ασφαλισμένους, ευαγγελιζόμενοι τoν… ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ, προσθέτοντας το «e» επονομάζοντάς τον e-ΕΦΚΑ, είπε ο ομιλητής, εξηγώντας ότι από καιρό  οι αιτήσεις, οι αποφάσεις ήδη υποβάλλονται και εκδίδονται ηλεκτρονικά. Χαρακτήρισε δε ως «παραμύθι» της κυβέρνησης ότι από το 2021 και μετά θα εκδίδονται ταχύτατα οι συντάξεις γιατί ψηφιοποίηση όσων είναι προς συνταξιοδότηση και έχουν παλιές καρτέλες με επικολλημένα ένσημα, αυτές δεν είναι δυνατόν να ψηφιοποιηθούν γιατί απλά π.χ. το ΙΚΑ δε διαθέτει μητρώα με τα ένσημα του κάθε ασφαλισμένου… Εάν ο ασφαλισμένος χάσει τις καρτέλες αυτές θα χάσει όλο τον ασφαλιστικό του βίο και τη δυνατότητα να υποβάλει στοιχεία για να λάβει σύνταξη, είπε ο κ. Ρωμανιάς.

 

Η αύξηση των συντάξεων

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι από τις αλλαγές που φέρνει στο ασφαλιστικό, οι ασφαλισμένοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, είπε ότι όσοι έχουν από 31 και άνω χρόνο ασφάλισης ανεβάζει το ποσοστό αναπλήρωσης, δηλ. το ποσοστό του μισθού που γίνεται σύνταξη, εφαρμόζοντας την τελευταία απόφαση του ΣτΕ. Με βάση πάντα ότι η εθνική σύνταξη είναι 385 ευρώ, εξήγησε ότι η προσωπική διαφορά αναπλήρωσης ουσιαστικά αποτελεί μελλοντικό χρέος για τον κάθε ασφαλισμένο και έτσι θα λειτουργεί για κάθε μελλοντική αύξηση… Λαμβάνοντας ως υπόθεση ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά, βάσει των υπολογισμών που έκανε ο ίδιος, ο ασφαλισμένος με 31-35 χρόνια ασφάλισης, η αύξηση που θα λάβει θα είναι 5 – 10 ευρώ/μήνα, εκείνος με 35-37 χρόνια ασφάλισης, θα λάβει 20-25 ευρώ/μήνα, εκείνος με 37 – 40 χρόνια ασφάλισης θα λάβει περίπου 80 – 120 ευρώ/μήνα. Οσοι δε έχουν ασφάλιση άνω των 40 ετών, όχι μόνο δεν θα έχει αύξηση, αλλά θα λάβει χαμηλότερη σύνταξη απ’ αυτήν που έπαιρνε μέχρι σήμερα! Στην πραγματικότητα ευνοείται (εφόσον δεν αφαιρεθεί το ποσό της αύξησης από την προσωπική διαφορά) ένας περιορισμένος αριθμός συνταξιούχων και συγκεκριμένα μόνο εκείνοι με 37-40 χρόνια ασφάλισης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ωφελούμενος συνταξιούχους από τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση ως προς τις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι αναμένεται η σχετική αναλογιστική μελέτη, πράγματι περί τα 250.000 άτομα με επικουρική σύνταξη, θα ωφεληθούν. Απ’ αυτούς όμως, οι 152.000 θα λάβουν από 2,5 – 5 ευρώ αύξηση… Οι υπόλοιποι 148.000 συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση από 40 – 80 ευρώ περίπου, με βάση των υπολογισμών που έχει κάνει πάλι ο ίδιος ο κ. Ρωμανιάς, σημειώνοντας ότι η αύξηση 92 ευρώ/μήνα που ανακοίνωσε η  κυβέρνηση, δεν προκύπτει.

Αναφερόμενος στην απόφαση 668/2012 του ΣτΕ που έκρινε ως συνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων για να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να αποπληρώνονται οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, είπε  ότι η ίδια  απόφαση ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδια κατηγορία πολιτών, δηλ. οι συνταξιούχοι, να ξαναπληρώσουν παρόμοιες υποχρεώσεις, ορίζοντας η πολιτεία να κάνει μελέτες αν και ποιες άλλες κοινωνικές ομάδες θα επιβαρυνθούν με το σχετικό κόστος. Το 2015 με βάση το σκεπτικό της απόφασης 668, εκδόθηκαν άλλες τέσσερις πιλοτικές αποφάσεις του ΣτΕ, που αφορούσαν αντιπροσωπευτικές υποθέσεις ασφαλισμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκρινε λοιπόν όλες τις περικοπές που έγιναν από το 2012 και μετά ως αντισυνταγματικές, επειδή η πολιτεία δεν εφήρμοσε την 668, δεν έκανε μελέτες και καθόρισε όσο θα επιβαρυνθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες κλπ. Τότε ο κ. Ρωμανιάς ήταν Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, κάλεσε τους εκπροσώπους των συνταξιούχων και συμφώνησαν ομόφωνα να σταματήσουν από τότε και στο εξής οι περικοπές και τα αναδρομικά από το 2012 θα τα ελάμβαναν τμηματικά με κατανομή σε βάθος χρόνου. Με τη μεσολάβηση των γεγονότων του 2015, εκείνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί γιατί διαφώνησε με τις ρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του οποίου χρεώνεται και με την ευθύνη της μη τήρησης και εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ, είπε.

Η  κυβέρνηση χρεώνεται και με τη ρύθμιση του Ν.4334/2015, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει διάταξη γραμμένη στα ελληνικά και στα αγγλικά (το μόνο σε δυο γλώσσες, για να είναι σίγουροι οι δανειστές ότι ψηφίζεται κατά λέξη, ζητώντας να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ). Η κυβέρνηση, αναδιατύπωσε το άρθρο, ψηφίζοντας ότι «οι αποφάσεις αυτές θα εφαρμοστούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξευρεθούν τα οικονομικά ισοδύναμα… Δηλαδή «τρίχες», αφού έτσι οι αποφάσεις του ΣτΕ στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστούν, και το είπε πιο κομψά, αφού τέτοια ισοδύναμα ούτε βρέθηκαν ούτε και πρόκειται να βρεθούν, είπε ο κ. Ρωμανιάς. Αυτή η διάταξη είναι από τις χειρότερες διατάξεις νόμου που τόλμησε ποτέ ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει, που να λέει δηλαδή ότι ουσιαστικά δε θα εφαρμόσει αποφάσεις του ΣτΕ, που είναι υποχρεωτικές στην εφαρμογή τους, είπε ο κ. Ρωμανιάς, χαρακτηρίζοντας ως «αίσχος» σε όσους τη μηχανεύτηκαν και πέρασαν από τη Βουλή τέτοια διάταξη νόμου, η οποία βρίσκεται ακόμη σε ισχύ…

Ο κ. Ρωμανιάς, πίστωσε θετικά τη στάση των προέδρων του ΣτΕ κ.κ. Πικραμένου και Σακελλαρίου. Όχι όμως και τη στάση που κράτησε την περίοδο αυτή μέχρι σήμερα η μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαροπούλου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ