Οξύτατο είναι το πρόβλημα που παρουσιάζεται στη λειτουργία του Κεντρικού Ταχυδρομείου Αγίου Νικολάου τον τελευταίο καιρό. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι καινούριο, μετά όμως και την απόλυση δύο υπαλλήλων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εξυπηρετώντας το κοινό από τα γκισέ και την ανακατάταξη που υποχρεώθηκε να κάνει η διεύθυνση, το πρόβλημα ειδικά σε ό,τι αφορά τη διανομή της αλληλογραφίας επιδεινώθηκε κατά πολύ. Και αυτό γιατί από τους τρεις διανομείς του σχεδίου πόλεως Αγίου Νικολάου, η μία διανομέας αποσύρθηκε και τοποθετήθηκε για να εξυπηρετεί στο γκισέ, μαζί με τον υποδιευθυντή του καταστήματος.

Στις κρούσεις μας ότι αλληλογραφία δεν μοιράζεται, η διευθύντρια υπήρξε καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι μετά την ανακατάταξη που έγινε χρειάζεται εύλογος χρόνος προσαρμογής και ομαλοποίησης της κατάστασης, αφού οι δύο διανομείς θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά… τριών. Ήδη, το υπάρχον προσωπικό έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχών του.

Εδώ και ένα μήνα, σε έναν τομέα τουλάχιστον της πόλεως του Αγίου Νικολάου, η διανομή της αλληλογραφίας έχει πάψει να γίνεται και η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί. Για να λάβουν την αλληλογραφία τους υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στο απομακρυσμένο σημείο στο οποίο έχει μεταφερθεί το Ταχυδρομείο και να την αναζητούν, ενώ υπάρχουν λογαριασμοί, ειδοποιήσεις κλπ. που καθίστανται εκπρόθεσμοι με ό,τι αρνητικές συνέπειες μπορεί να προκαλούν αυτά για το κοινό.

Πολλά είναι τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας και καταγγελίες που δέχεται η ΑΝΑΤΟΛΗ, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι πολίτες διαμαρτύρονται γιατί, όπως λένε, τα ΕΛΤΑ εισπράττουν τα ταχυδρομικά τέλη που πληρώνονται για τα αντικείμενα που ταχυδρομούνται και η συμβατική υποχρέωση των ΕΛΤΑ είναι να τα παραδίδουν μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο στη διεύθυνση του παραλήπτη, διαφορετικά παραβιάζουν το νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, η λειτουργία του Κεντρικού Ταχυδρομείου Αγίου Νικολάου αποδιαρθρώθηκε σε δραματικό σημείο μετά την απόλυση των δύο εργαζομένων, οι οποίοι, ας σημειωθεί, εργάζονταν στα ΕΛΤΑ με «δανεισμό» τους, μέσω ιδιωτικής εταιρείας (με αμφιλεγόμενο μισθολογικό – ασφαλιστικό καθεστώς) και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν κάθε μήνα. Αυτό, βέβαια, ήταν μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική απασχόλησης ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζοντας προσωπικό με χαμηλότερο κόστος και χωρίς να αποκτούν δικαιώματα μακράς απασχόλησης, πόσο μάλλον μονιμοποίησης. Οι δύο απολυθέντες του Ταχυδρομείου Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των 232 απολυθέντων ατόμων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, στην πόλη του Αγίου Νικολάου έμειναν και λειτουργούν δύο αστικοί τομείς (βασικός αστικός ιστός), ένας ημιαστικός (συνοικισμοί) και ένας αγροτικός διανομέας ο οποίος ορισμένες μέρες θα εξυπηρετεί χωριά από Αμμουδάρα, Καλό Χωριό, Πρίνα κλπ. και κομμάτι από τον «ορφανό» αστικό τομέα Αγίου Νικολάου.

 

«Γνωρίζομε τα προβλήματα»

Τα παράπονα του κόσμου θέσαμε υπόψη του Περιφερειακού Διευθυντή ΕΛΤΑ Κρήτης Εμμ. Μεραμβελλιωτάκη, ο οποίος δήλωσε γνώστης της κατάστασης, επιχειρώντας, όμως, να «στρογγυλέψει» την κατάσταση. «Το Ταχυδρομείο λειτουργεί κανονικά, οι τομείς της διανομής υπάρχουν και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για τη διανομή. Υπάρχει πλέον ένα νέο μοντέλο διανομής το Χ+3 αφού καταργείται το Χ+1, που σημαίνει ότι τα γράμματα θα παραδίδονται σε 3 μέρες. Ο τομέας θα καλύπτεται μέρα παρά μέρα», είπε ο κ. Μεραμβελλιωτάκης. Δήλωσε ότι η κεντρική διοίκηση δεν του δίνει τη δυνατότητα αναπλήρωσης των κενών θέσεων με νέο προσωπικό, υποχρεώνοντάς τον να κάνει εσωτερικές μετακινήσεις από άλλα ταχυδρομικά καταστήματα. Τόνισε ότι εκείνος προσπάθησε να κρατήσει το απαραίτητο προσωπικό που απασχολούνταν με συμβάσεις αλλά οι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν με απόφαση της κεντρικής διοίκησης. «Όλη η Κρήτη έχει αυτά τα προβλήματα και όλη η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Θα βγουν οι νέες διαδικασίες διανομής αλληλογραφίας και γι’ αυτό έγινε πρόσφατα στο Ηράκλειο σχετικό σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχε και η διευθύντρια του Κ.Τ. Αγίου Νικολάου Χριστίνα Δημητρακοπούλου. Ανέφερε επίσης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα τα ΕΛΤΑ θα προσλάβουν για 2 μήνες κάποιους υπαλλήλους που θα καλύψουν ανάγκες σε κάποιες περιοχές, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνεται ο Αγιος Νικόλαος!

Ανέφερε επίσης ότι έθεσε ως θέμα την ανάγκη διανομής της ημερήσιας εφημερίδας καθημερινώς, κάτι που όπως ομολόγησε, τα ΕΛΤΑ δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να το κάνουν. Ετσι, η εφημερίδα, όπου πηγαίνει ακόμη με το Ταχυδρομείο, θα μοιράζεται μία φορά την εβδομάδα σε περιοχή μέχρι 500 κατοίκους, δύο φορές την εβδομάδα σε περιοχή μέχρι 2000 κατοίκους και μόνο οι συνδρομητές που διαμένουν σε περιοχές άνω των 8.000 κατοίκων θα έχουν την πολυτέλεια να λαμβάνουν την εφημερίδα αυθημερόν…

«Υπάρχουν προβλήματα και στο Ταχυδρομείο Αγίου Νικολάου και τα γνωρίζω και προσπαθώ με όποιον τρόπο μπορώ να τα επιλύσω», είπε ο κ. Μεραμβελλιωτάκης. Όπως επίσης σοβαρά είναι τα προβλήματα σε ταχυδρομικά γραφεία που εξυπηρετούν νευραλγικά σημεία, όπως είναι η Ελούντα, η Νεάπολη κ.α. Τα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, στη φάση αυτή, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο εκ των ενόντων, δηλαδή με εσωτερική μετακίνηση υπαλλήλων, εξήγησε. Υπήρχε σχέδιο να κλείσουν κάποια ταχυδρομικά καταστήματα, αλλά κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού παραμένουν ως έχουν, μέχρι να καταρτιστεί το νέο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΕΛΤΑ, κατέληξε ο Περιφερειακός Διευθυντής ΕΛΤΑ.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ