Την αποδοχή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τους πολίτες, διακρίνουν από νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί υπάλληλοι στο Ρέθυμνο που έχουν επωμιστεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μέτρου με στόχο την παρεμπόδιση μετάδοσης του κορονοϊού. Σχεδόν μηδενικές οι περιπτώσεις που οδηγοί δεν είχαν μαζί τους το απαραίτητο έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας για τη μετακίνηση τους, με τους αστυνομικούς να ενημερώνουν και να κάνουν συστάσεις. Από αύριο σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έλεγχοι θα γίνουν αυστηροί.

Στις εισόδους της πόλης, δικυκλιστές και περιπολικά κάνουν συνεχείς ελέγχους σε οχήματα χωρίς να υπάρχουν προβλήματα και όπως αναφέρθηκε έχει παρατηρηθεί μία έντονα ευγενική διάθεση όλων για μεταξύ τους συνεργασία, αστυνομικών και πολιτών. Οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς σε όλα τα οδικά δίκτυα είτε αυτά αφορούν σε κεντρικούς άξονες είτε σε επαρχιακά οδικά δίκτυα.

Δρόμοι με πολύ ισχνή κίνηση οχημάτων αλλά και τα στενά της παλιάς πόλης, η παραλιακή αρτηρία και ο πεζόδρομος, οι δρόμοι του κέντρου που είναι άδειοι αποδεικνύουν την ευαισθησία που επιδεικνύουν οι Ρεθεμνιώτες στον αυτοπεριορισμό λόγω της πανδημίας.

Στα Ανώγεια το χωριό στα ορεινά του Ψηλορείτη όπου η κίνηση ήταν διαρκής, επικρατεί η απόλυτη ηρεμία και ερημιά. Μόνο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πηγαίνουν στο Δήμο για να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν την απασχόληση τους για την κίνηση τους από και προς τις μονάδες και τις καλλιέργειες τους. Παρά όμως τη σιωπή στη κίνηση, η διάθεση για έκφραση μέσω των μαντινάδων καλά κρατεί. Ο ιερέας του χωριού Ανδρέας Κεφαλογιάννης έστειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις μαντινάδες του Σπύρου Μαυρόκωστα που εκφράζουν την ανάγκη αυτοπροστασίας αλλά και την ελπίδα ότι όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα τους. «Εβαλάνε μας στο κλουβί και κλείσανε την πόρτα, και όλα αυτά που ξέραμε δεν είναι όπως πρώτα. / Γι’αυτό θα παραμείνουμε μες στο κλουβί για μέρες, αν θέμε να’ρθουνε ξανά οι όμορφες ημέρες».

Στα σούπερ μάρκετ η κίνηση είναι φυσιολογική χωρίς συνωστισμό και προβλήματα στη διάθεση προϊόντων, και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή: «Η σημερινή εικόνα είναι αυτό που περίμενα και δεν κρύβω ότι αυτή η υπακοή και ο σεβασμός στα μέτρα με κάνουν να νιώθω μία ασφάλεια. Παράλληλα εμείς ως Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, μοιράζουμε σε Στρατό, Αστυνομία, Λιμενικό, σε δήμους αλλά και στο Βοήθεια στο Σπίτι, μάσκες τις οποίες είχαμε στη διάθεση μας, λόγω ενός πολύ μεγάλου στοκ από προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είχαμε τις μάσκες για την πολιτική προστασία, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή άλλων σοβαρών αναγκών. Αυτές τις χιλιάδες μάσκες διανέμουμε με προγραμματισμό».

Σύμφωνα με την κ. Λιονή, ο συντονισμός είναι συνεχής, στην Αντιπεριφέρεια περίπου το 35% των υπαλλήλων έχουν κάνει χρήση της ειδικής άδειας, όμως όλα τα τμήματα λειτουργούν, με τις ηλεκτρονικές διαδικτυακές δυνατότητες και υπηρεσίες να προσφέρουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ζητάει από όλους μάλιστα, να εμπιστευτούν τους επιστήμονες, την επίσημη Πολιτεία και την αυτοδιοίκηση: «Μπορεί να είναι καλά τα σημάδια, όμως το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το πολύ κρίσιμο. Πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, κυρίως όμως με τη γνώση πως οι συντονισμένες δράσεις και το Μένουμε Σπίτι θα μας οδηγήσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο αύριο. Από σήμερα νιώθω μία ασφάλεια για το γεγονός ότι όλοι υπάκουσαν. Αυτοί την ασφάλεια πρέπει να διατηρήσουμε».