Ένα τριαξονικό φορτηγό πετούν καθημερινά οι παραγωγοί που μεταφέρουν τα προϊόντα τους στο μεγαλύτερο από τα τρία δημοπρατήρια της Ιεράπετρας – της Ανατολής.

Την Παρασκευή η τομάτα πέτυχε μέχρι 0,30 ευρώ/κιλό και το αγγούρι μέχρι 0,24 ευρώ, οι μελιτζάνες 0,40 ευρώ.

Οι πιπεριές, η παραγωγή των οποίων έχει μειωθεί κατά πολύ και αποτελούν κυρίως εξαγωγικό προϊόν πέτυχαν  χαμηλότερη τιμή τα 1,50 ευρώ/κιλό.

Μικρή ανάκαμψη πέτυχαν το Σάββατο οι τομάτες κατά 10 λεπτά το κιλό αλλά χαρακτηρίζεται εντελώς συγκυριακό, αφού λόγω του απαγορευτικού απόπλου της Κυριακής, έγινε πρόβλεψη επαρκούς εφοδιασμού της αγοράς.

Η κατάσταση θα επιστρέψει και πάλι σε τιμές απαξίωσης των κηπευτικών.

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο 15ήμερο στην αγορά των πρωίμων κηπευτικών της Ιεράπετρας, ο υπεύθυνος του Δημοπρατηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», Φόντας Δουλούμης.

Το συγκεκριμένο δημοπρατήριο αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο αριθμό οργανωμένων καλλιεργητών ως Ομάδας Παραγωγών, οι οποίοι αριθμούν περί τους 250, καλλιεργούν περίπου 1000 στρέμματα θερμοκήπια και διακινούν τα προϊόντα τους μέσω δημοπρατηρίων.

Υπάρχουν ακόμη δύο Ομάδες Παραγωγών στην Ιεράπετρα – ο «Νότος» με περίπου 250 στρέμματα και το «Περβόλι» με 300 περίπου στρέμματα καλλιεργειών.

Η παραγωγή ήδη βρίσκεται στο απόγειό της και υπό ομαλές συνθήκες είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει και το Μάιο. Στο δημοπρατήριο προσκομίζονται καθημερινά περί τις 3.000 κλούβες τομάτας που αντιστοιχούν σε 60 τόνους προϊόντος! Την Παρασκευή αγοράστηκαν περί τις 300 κλούβες. Μια επιπλέον ποσότητα 20 περίπου τόνων αγοράζεται από εμπόρους σε εξευτελιστική τιμή μήπως και λάβουν κάποια επιπλέον παραγγελία, η συντριπτική όμως ποσότητα καταλήγει σε χωματερή.

Τα προϊόντα που φορτώνονται και οδηγούνται προς καταστροφή σε ιδιωτική χωματερή, καταγράφονται από την Ομάδα Παραγωγών και εκδίδονται σχετικά παραστατικά. Τα προϊόντα που καταστρέφονται δεν εντάσσονται σε κανένα θεσμοθετημένο πλαίσιο «απόσυρσης» με σκοπό την αποζημίωση των παραγωγών, εξήγησε ο κ. Δουλούμης.  Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή σχετική πρόβλεψη και αυτοχρηματοδότηση της Ομάδας Παραγωγών.

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται σε Ομάδες Παραγωγών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πολλαπλάσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όχι όμως σε καλλιέργειες της Κρήτης. Στην Ελλάδα, οι Ομάδες Παραγωγών αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% της συνολικής αγροτικής παραγωγής, όταν στην Ισπανία είναι το 65%, στην Ολλανδία και το Βέλγιο, το 98%!!! Τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν και οι παραγωγοί της περιοχής Ιεράπετρας, δυο φορές κάθε χρόνο, οδηγούνται σε απόρριψη προϊόντων στη χωματερή, σε πολύ μικρότερη κλίμακα, απ’ ό,τι συμβαίνει αυτή την περίοδο. Υπάρχει δε και το οξύμωρο, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ομάδες Παραγωγών  πλήττονται φορολογικά, αντί να λαμβάνουν κίνητρα, με αποτέλεσμα και όσοι είναι εγγεγραμμένοι, ειδικά πριν τέσσερα χρόνια που επιβλήθηκαν σκληρά φορολογικά μέτρα, να θέλουν να διαγραφούν αν και συγκρατήθηκαν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, τόνισε ο κ. Δουλούμης. Σιγά – σιγά όλοι και περισσότεροι παραγωγοί, πάντως, διακρίνουν τα συγκριτικά οφέλη της οργάνωσής τους σε Ομάδες Παραγωγών.

Η καλλιέργεια τομάτας έχει ήδη φτάσει στην απόδοση του 50% της παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο και δυστυχώς οι τιμές που πέτυχε δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής του προϊόντος (0,45 – 0,50 ευρώ/κιλό) για τους παραγωγούς Το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ και είναι ανελαστικό, είπε ο κ. Δουλούμης.