Εν αναμονή των εξελίξεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκονται και οι εμπλεκόμενοι στον τουριστικό κλάδο. Πρωτίστως σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία, τονίζει με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Επαρχίας Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης. Από κει και έπειτα όπως συμπληρώνει, η διαμορφούμενη κατάσταση είναι σίγουρα ανησυχητική σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Κακουράκης δεν έκρυψε τον εντονότατο προβληματισμό του όχι μόνο για την τρέχουσα τουριστική σαιζόν η οποία όπως ανέφερε πιθανόν να μην ξεκινήσει καν αλλά κυρίως για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επέλθουν για όλους τους εμπλεκόμενους τους τουρισμού από τις ξενοδοχειακές μονάδες, μέχρι τους εργαζόμενους, τα συναφή επαγγέλματα και τελικά την τοπική, εθνική και παγκόσμια οικονομία.

 

Στον αέρα

Αυτήν την στιγμή ο τουρισμός όπως σημείωσε «είναι στον αέρα» και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Τι θα γίνει μετά το τέλος Απριλίου όπου έτσι και αλλιώς μέχρι τότε οι ξενοδοχειακές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές, αν και πότε ακολούθως αλλάξουν τα δεδομένα. «Βαδίζουμε σε άγνωστη κατεύθυνση. Είμαστε σε επαφή με τις άλλες ενώσεις, τα σωματεία, τα πρωτοβάθμια όργανα, με τους εμπλεκόμενους του τουρισμού όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουμε το πιθανότερο είναι να παραμείνουμε κλειστά και μετά τον Απρίλιο κάτι που δυστυχώς μας κάνει να θεωρούμε ότι ήδη η τουριστική χρονιά έχει χαθεί.»

Όπως εξηγεί, όταν με το καλό υπάρξει διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω κορονοϊού, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι νέες συνθήκες. Θα επιστρέψει η ζωή των πολιτών σε φυσιολογικά επίπεδα έχοντας και νιώθοντας οι ίδιοι ασφάλεια έτσι ώστε να έχουν την διάθεση, την δυνατότητα και την ψυχολογία για να κάνουν διακοπές;

Πρακτικά όπως προσθέτει ο κ. Κακουράκης για να ξεκινήσει μία τουριστική σαιζόν χρειάζεται προετοιμασία, άρα χρόνος και οικονομική δυνατότητα από την πλευρά των ξενοδοχειακών μονάδων. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού καταρχήν οι οποίες είθισται να λαμβάνουν χώρα σταδιακά από την 1η του Απρίλη. Μείζον ζήτημα όπως τόνισε είναι τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους τώρα που επί της ουσίας είναι και αυτοί στον αέρα. Ζητούμενο επίσης είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται όχι μόνο τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα κλπ. αλλά και οι αεροπορικές εταιρίες, οι tour operators. «Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία, θα έπρεπε να λάβουν προκαταβολές από τον Μάρτιο έως το Μάιο, τις οποίες δεν θα λάβουν. Οι tour operators θα πρέπει να επιστρέψουν τα όποια χρήματα έχουν λάβει στους πελάτες εφόσον υπάρχουν ακυρώσεις και δημιουργείται ένα ντόμινο οικονομικό. Οι αεροπορικές εταιρίες που αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν επί της ουσίας, δεν γνωρίζουμε όταν θα έρθει η ώρα σε τι κατάσταση θα είναι. Επομένως είναι άγνωστο τι θα γίνει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η σαιζόν αν όχι συνολικά, σε ένα μεγάλο βαθμό θα χαθεί. Δεν ξέρουμε δηλαδή αν η κατάσταση λόγω της πανδημίας αντιμετωπιστεί και τι θα γίνει μετά».

Ο τουρισμός όπως τόνισε, πέραν του ότι είναι ευπαθής τομέας, αποτελεί και έναν βασικό πυλώνα της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας. Περιλαμβάνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων που δυστυχώς βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση ήδη.