Kρήτη: Υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων λόγω αφρικανικής σκόνης – Τι να προσέξουν οι πολίτες
Εγκληματική οργάνωση Σέρβων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ – Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις
Αλλάζει ώρα την Κυριακή
Ενημέρωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ενδοοικογενειακή βία στο 2ο γυμνάσιο Αγίου Νικολάου
Τσιόδρας: «Οι δύο υπουργοί έστειλαν το λάθος μήνυμα» – Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου
Έκρηξη των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική
Τέλος οι παρατάσεις για τα POS, έρχονται πρόστιμα
Αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 29-3-2024

Πολωνία: Αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές της 10ης Μαΐου

Οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή αλλά η αντιπολίτευση ζητούσε να αναβληθούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, συμφωνήθηκε να γίνουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) Γιαρόσλαβ Κατσίνσκι και ο σύμμαχός του Γιαρόσλαβ Γκόβιν.

Η ψηφοφορία που προβλεπόταν να γίνει δεν θα διεξαχθεί και η πρόεδρος της κάτω Βουλής θα ανακοινώσει τη «πρώτη δυνατή ημερομηνία» των νέων εκλογών, γνωστοποίησαν οι δύο πολιτικοί με κοινή ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Δεν έδωσαν καμία ένδειξη για την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Μα βάση το Σύνταγμα της Πολωνίας κι έναν πρόσφατο νόμο, θα μπορούσαν να γίνουν είτε τη 17η είτε την 23η Μαΐου.

Το PiS μέχρι στιγμής επεδίωκε η ψηφοφορία να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Σύμφωνα με αναλυτές, αιτία ήταν η επιθυμία του κυβερνώντος κόμματος να εξασφαλίσει τη νίκη του απερχόμενου προέδρου Αντρέι Ντούντα καθώς εάν οι εκλογές γίνουν αργότερα, υπάρχει κίνδυνος να υποστεί πλήγμα η εικόνα του λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην πολωνική οικονομία.

Η κεντρώα και αριστερή αντιπολίτευση επέκριναν έντονα τη θέση του PiS, λόγω των κινδύνων για τη δημόσια υγεία με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού. Το κυβερνών κόμμα αντέδρασε προτείνοντας η ψηφοφορία να γίνει επιστολικά.

Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν επίσης στην παντελή απουσία δημοκρατικού διαλόγου και για την άνιση προβολή των υποψηφίων στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι υποψήφιοί της στερούνται την επαφή με τους ψηφοφόρους την ώρα που ο πρόεδρος Ντούντα είναι παρών διαρκώς στη δημόσια σφαίρα.

Ο Κατσίνσκι και ο Γκόβιν διαφωνούσαν για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ο τελευταίος, ηγέτης του μικρού κόμματος Porozumienie (Συμφωνία), δεν ενέκρινε την ιδέα να γίνουν τη 10η Μαΐου, όπως ήθελε ο Κατσίνσκι. Η διένεξή τους δεν θίγεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αφού παρέλθει η ημερομηνία της 10ης Μαΐου και γίνει η προβλεπόμενη διαπίστωση από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι η ψηφοφορία είναι άκυρη λόγω της μη διεξαγωγής της, η πρόεδρος της Δίαιτας (σ.σ. της κάτω Βουλής) θα ανακοινώσει νέες προεδρικές εκλογές την πρώτη δυνατή ημερομηνία», αναφέρει η κοινή δήλωση των Κατσίνσκι και Γκόβιν.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων διευκρινίζουν ότι θα πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία που θα γίνει επιστολικά και το κόμμα του Γκόβιν δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει την προώθηση του νόμου που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, παρουσιάζοντας, σε συνεννόηση με το PiS, τροπολογίες σε αυτόν.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβερνητική συμμαχία αποπειράται να αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της πλειοψηφίας. Το κόμμα του Γκόβιν καταλαμβάνει 18 έδρες στη Βουλή, ενώ η συντηρητική πλειοψηφία δεν ελέγχει παρά τις 235 έδρες από τις 460.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist