Με τον κορωνοϊό να έχει «απλωθεί» σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, οι πωλήσεις και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα.

Παρά το ότι η καραντίνα και το κλείσιμο στο σπίτι τον περασμένο ενάμιση μήνα ίσως να ευνοούσε την κατανάλωση, για παράδειγμα, ποτών «για να μας φτιάξει το κέφι», εντούτοις η κοινωνική αποστασιοποίηση που απέτρεπε παρέες να μαζευτούν σε σπίτια και κυρίως τα κλειστά καφενεία, ρακάδικα, ταβέρνες και εστιατόρια, έφεραν μία πολύ μεγάλη πτώση τζίρου στην κατανάλωση της ρακής, όπως λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών νομού Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης.

Συγκριτικά με το διάστημα, για παράδειγμα, Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και πριν από την έναρξη της καραντίνας και των μέτρων, αν και ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία η πτώση αυτή αγγίζει και ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Όπως αναφέρει, η ζήτηση από ιδιώτες ή από σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κλπ., δεν μπορεί να καλύψει το μεγάλο χαμένο έδαφος που δημιούργησε το κλείσιμο των επιχειρήσεων που αγόραζαν χύμα ρακή. «Τι ποσότητα να καταναλώσει το σπίτι, εάν κάποιος δεν κάνει την παρέα του, εάν δεν βγει έξω, δεν γίνεται» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

Σταθερή η τιμή, αμφίβολη η αντιστροφή του κλίματος

Η τιμή της ρακής, σύμφωνα με τον κ. Καναβάκη, παραμένει σταθερή, κινούμενη ανάμεσα στα 3 με 4 ευρώ το κιλό. Όπως σημειώνει δε, το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου, δεν είναι σίγουρο πως θα έχει άμεσα αποτελέσματα, αφού θα γίνει υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, και είναι άγνωστο πώς θα δουλέψουν οι επιχειρήσεις.

Όλη η διαμορφωθείσα κατάσταση, τονίζει ο κ. Καναβάκης, ενέτεινε ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς πραγματικότητα. «Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα, μεγάλες πιέσεις. Παρά το ότι όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι υπέρ μας, δυστυχώς τα μεγάλα συμφέροντα, οι μεγάλες ποτοποιίες, τα έχουν στρέψει όλα εναντίον μας, όντας αυτοί που συστηματικά μας δημιουργούν το όλο θέμα. Μπροστά στο κέρδος, δεν καταλαβαίνουν ούτε παραδόσεις, ούτε τίποτα» τονίζει.