Εκτός από αγγειοπλαστείο – τσικαλαριό του Γερωνυμάκη, υπήρχε και δεύτερο στον Άγιο Νικόλαο. Το δημιούργησε Γεώργιος Μηλαθιανάκης, πατέρας του συμπολίτη μας Πολιτικού Μηχανικού Φίλιππου Μηλαθιανάκη.

Λειτούργησε ως τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και ήταν εγκατεστημένο στους πρόποδες του λόφου του Σταυρού. Η παραγωγή του ήταν κυρίως πήλινα αντικείμενα καθημερινής χρήσης (πιάτα, τσικάλια, λεκάνες), κατασκευασμένα από έμπειρους τεχνίτες με καταγωγή από το Κεντρί της Ιεράπετρας. Στις εγκαταστάσεις του τσικαλαριού υπήρχαν σκάφες όπου γινόταν η επεξεργασία του πηλού, ποδοκίνητος τροχός για την κατασκευή των διαφόρων αντικειμένων και πετρόχτιστος φούρνος για να ψηθούν. Το χώμα για την παραγωγή του πηλού προερχόταν από περιοχή του Καλού Χωριού.

Σήμερα η όλη εγκατάσταση είναι ερειπωμένη αλλά ακόμα υπάρχουν στοιχεία του παρελθόντας τα οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε και να σκεφτούμε ότι δεν θα πάψουμε ποτέ να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.