Το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαΐου τελέστηκε εσπερινός στο εκκλησάκι του προστάτη Αγίου της πόλης του Αγίου Νικολάου. Εκτός από την πιο γνωστή γιορτή της 6ης Δεκεμβρίου, στις 20 Μαΐου γιορτάζουμε την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος πλαισιωμένος από πολλούς ιερείς της Μητροπόλεως. Παρευρέθηκε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός.

Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας δεν είναι γνωστές. Ανάλογα την περιοχή, η ανακομιδή τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία σε διαφορετικές ημερομηνίες, στις 9, 10 και 20 Μάϊου.

Η  διαφορά στον εορτασμό της σε κάποιες περιοχές, έγκειται στο γεγονός ότι τα λείψανα, κατά τη μεταφορά τους στην Ιταλία, πέρασαν από διάφορα μέρη, σε διαφορετικές ημερομηνίες. Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων το πήραν μαζί με πολλά άλλα βαρύτιμα κειμήλια οι Σταυροφόροι και έκτοτε βρίσκεται στο Μπάρι της Ιταλίας στου οποίου τον μεγαλοπρεπή ναό υπάρχει και ορθόδοξο παρεκκλήσιο.

«Ο Άγιος Νικόλαος γιορτάζει κάθε εβδομάδα»

Στο κήρυγμά του ο σεβασμιότατος ανέφερε ότι «είμαστε πολύ τυχεροί που η πόλη μας έχει έναν προστάτη σαν τον Άγιο Νικόλαο. Είμαστε τυχεροί που η πόλη μας φέρει το όνομα προς τιμήν Του. Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτό το πανέμορφο εκκλησάκι όπου μαρτυρεί την παράδοση της εκκλησίας, διότι για αιώνες ο τόπος μας δόξαζε και λάτρευε τον εν Τριάδι έναν Θεό, τον Θεό τον οποίον ο Άγιός μας πίστεψε έργοις και λόγοις.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο Άγιος που γιορτάζει τις περισσότερες φορές το χρόνο. Όλοι γνωρίζουμε τη μνήμη του που είναι στις 6 του Δεκέμβρη. Σήμερα γιορτάζουμε την ανακομιδή και μετακομιδή του Ιερού λειψάνου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, που έγινε τον 11ο αιώνα, το 1087 μετά Χριστόν. Εκτός από αυτές τις δύο εορτές, ο Άγιος Νικόλαος γιορτάζει και κάθε εβδομάδα.
Μέσα στον εβδομαδιαίο λειτουργικό κύκλο, η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση, η Δευτέρα στους Αγίους Αγγέλους, η Τρίτη στον Τίμιο Πρόδρομο, η Τέταρτη και η Παρασκευή στη Σταύρωση, το Σάββατο στους Αγίους μάρτυρες και στους κεκοιμημένους και η Πέμπτη στους Αγίους Αποστόλους και τον Άγιο Νικόλαο. Η εκκλησία μας δηλαδή τον Άγιο Νικόλαο τον γιορτάζει, τον τιμά και τον πανηγυρίζει 54 φορές το χρόνο».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ