Σήμερα Τετάρτη 20 Μαϊου τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και θα παραδώσουν συμβολικά ένα ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αναφέρει:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, μετά από κοινή σύσκεψη του  Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ιεράπετρας και περιχώρων, του Σωματείου εργαζομένων SUN WING (ΔΑΥΊΔ),του Εργατικού Κέντρου Ν. Λασιθίου και σε συνεργασία με την  Ομοσπονδία μας ΠΟΕΕΤ και  τα πρωτοβάθμια σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης, αποφασίστηκε ομόφωνα  την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 και  ώρα 10:30 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας  Ν. Λασιθίου.

Με αβέβαιο μέλλον, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού, αρχίζουν τις κινητοποιήσεις με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην Κυβέρνηση για να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Η κατάσταση στον κλάδο του Τουρισμού είναι τραγική.

Με τη σημερινή εικόνα που έχουμε καταγράψει από τους συναδέλφους μας, το 60% θα χάσουν την δουλειά τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η αγορά είναι πλήρως απορρυθμισμένη.

Τα μέτρα στήριξης είναι ΑΝΕΠΑΡΚΗ.

Αποκλείστηκε ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων.

Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης γιατί δεν κατάφεραν να επιδοθούν το 2019 – 2020.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΧΩΡΙΣ  ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Συγκεκριμένα: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ μέχρι την ημέρα  επαναπρόσληψης τους.

α) Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

β) Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης.

γ) Έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων.

δ) Προστασία των θέσεων εργασίας για το έτος 2021 με βάση την ανασταλείσα, ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο του 2020.

ε) Εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία.

Οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχείων δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ΑΝΕΡΓΟΙ, αλλά ως  εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση της Κυβέρνησης, το αργότερο από την 25 Μαΐου βάσει της Τοπικής  Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου.

Το σωματείο μας, ζήτησε επίσης να ληφθούν τα ίδια μέτρα και για τα μέλη μας που συμφώνησαν να απασχοληθούν για την τουριστική περίοδο 2020 σε άλλο εργοδότη και όχι σε αυτόν που απασχολήθηκαν κατά την τουριστική περίοδο 2019.

Η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά πολύ δύσκολη για όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε όλους τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας Ν. Λασιθίου (πρώην Νομαρχία) την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΙΟΥ και ώρα 10:30 πμ τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Με συλλογικότητα, υπευθυνότητα,  αλληλεγγύη, υπομονή και επιμονή να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί!!!

Για  την  Διοίκηση

Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Γαρεφαλάκης

Η Γεν. Γραμματέας

Μαρία  Μαρκάκη  – Φαζού