Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Υπηρεσία Καθαριότητας περιγράφεται από τον ίδιο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Βάρδα ως δύσκολη λόγω έλλειψης προσωπικού, που έλαβε δραματικές διαστάσεις από την αρχή των ειδικών μέτρων για τον κορονοϊό (καθώς δόθηκαν άδειες ειδικού σκοπού κλπ.). Οριακά καλύπτονται τα δρομολόγια αποκομιδής των συμβατικών απορριμμάτων, γι’ αυτό και εξακολουθεί και ισχύει το χειμερινό πρόγραμμα των απορριμματοφόρων. Ελλειμματικά είναι τα δρομολόγια για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων.

Η πεζή καθαριότητα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, είναι ανύπαρκτη και ίσα – ίσα που δύο ή τρεις υπηρετούντες οδοκαθαριστές καλύπτουν τους βασικούς κεντρικούς δρόμους της πόλης (Κοντογιάννη, Ρ. Κουνδούρου, λίμνη, Κ. Παλαιολόγου).

Προβληματικό είναι το άδειασμα των καλαθιών στους δημόσιους χώρους στην πόλη, που ειδικά τα Σαββατοκύριακα υπερχειλίζουν από απορρίμματα που διασκορπίζονται ρυπαίνοντας πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους. Αιτία, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, είναι ότι το συγκεκριμένο έργο έχει απομείνει ένας εργάτης για να το εκτελεί, κάποιες φορές και εκτός κανονικού ωραρίου εργασίας του.

Ένα μεγάλο μέρος της απασχόλησης του προσωπικού την περίοδο αυτή αφορά την περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων και προϊόντων κλάδευσης πρασίνου από δημοτικά διαμερίσματα.

 

Η σκούπα και το πλυντήριο κάδων

Μετ’ εμποδίων, λόγω αδειών, λειτουργεί μετά από μακρά ακινησία η μηχανική σκούπα για τον καθαρισμό των δρόμων. Ο χειριστής έχει λάβει άδεια ειδικού σκοπού, παρ’ όλα αυτά διαθέτει οικειοθελώς δύο μέρες την εβδομάδα για να εργαστεί.

Προβληματική, από την ημέρα που το προμηθεύτηκε και μέχρι σήμερα αποδείχθηκε η κατάσταση με το όχημα – πλυντήριο των κάδων. Παρέμεινε επί μήνες σε ακινησία και όταν μετά από αγώνα πολύ βρέθηκε οδηγός – χειριστής λειτούργησε ελάχιστα και ακινητοποιήθηκε πάλι λόγω βλάβης… Ακόμη και να μπορούσε να λειτουργήσει, το πλυντήριο δεν θα μπορούσε να βγει έξω γιατί ενώ υπάρχει οδηγός, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εργάτες, είπε ο αντιδήμαρχος, παραδεχόμενος ότι οι υψηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης και της τρέχουσας εβδομάδας, ανέδειξαν και πάλι την ανάγκη πλύσης των κάδων, που είναι ρυπαροί και αναδίδουν βαριές οσμές.

Με την πρόσληψη των 35 8μηνιτών, η Υπηρεσία Καθαριότητας θα εξασφαλίσει ένα ικανό αριθμό εργαζομένων προκειμένου να ενισχυθεί το έργο καθαριότητας στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα, είπε ο κ. Βάρδας, αλλά εξήγησε ότι αυτό θα φανεί μετά από 1 – 1,5 μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία πρόσληψης του εποχικού προσωπικού.