Σταυρόλεξο μοιάζει σε πρώτη ανάγνωση, η αποκωδικοποίηση των εργασιακών δεδομένων για τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Είναι προφανές, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, πως θα απαιτηθεί χρόνος για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες. Μέχρι τότε, καταγράφουμε τις πρώτες διαφοροποιήσεις που μαρτυρούν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εκείνη του Υπουργείου που δίνει την εντύπωση πως αντιμετωπίζει την φετινή τουριστική σεζόν ως μια ξεχωριστή συγκυρία όπου δεν ισχύουν κανόνες και εκείνη των εργαζομένων που υποστηρίζουν πως χωρίς κλαδικές συλλογικές συμβάσεις δεν θα βγει άκρη.

 

Οι προβλέψεις

Αναφορικά με τον πρώτο τομέα που αφορά την επέκταση του νομοθετικού πλαισίου, με την παρέμβαση του Υπουργείου τονίστηκε ότι για τον Μάιο οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, αλλά και όλες όσες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι υπόλοιπες έχουν το δικαίωμα να διατηρούν έως το 60% αυτών, στο ίδιο καθεστώς.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για το συγκεκριμένο μήνα περιορίζεται στα 534 ευρώ, πάντα σε αναλογία με τη διάρκεια των ημερών της αναστολής. Το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού.

Σε ισχύ βρίσκεται επίσης και το μέτρο της παράτασης της δυνατότητας αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παρατείνεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης στο 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι επίσης θα λάβουν ως μισθό το ποσό των 534 ευρώ. Όμως παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Και η κριτική

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους τονίζουν πως δεν αναφέρεται πουθενά η χρονική διάρκεια του μέτρου της επέκτασης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου τους μήνες Μάιο Ιούνιο και Ιούλιο και δε γίνεται ξεκάθαρο για το 40% αν θα μπορεί ο εργοδότης να εφαρμόζει την εκ περιτροπής εργασίας εάν στο προσωπικό που θα εργάζεται εφαρμόζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους η κλαδική σύμβαση είναι υποχρεωτική μέχρι 31 Αυγούστου 2020 ενώ η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας Λασιθίου είναι μέχρι 30 Ιουνίου 2020. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση δεν την έχει κηρύξει υποχρεωτική το τελευταίο εξάμηνο. Το στοιχείο αυτό προβληματίζει έντονα τους εργαζόμενους που έχουν ζητήσει επανειλημμένως να γίνει αυτό, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμα φαίνεται ότι απαλλάσσονται οι εργοδότες που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία από οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι των εργαζομένων, καθώς δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί η αναστολή της σύμβασης στο 100%. Μόνο που στην περίπτωση των εποχικών επιχειρήσεων και εργαζομένων δεν υπάρχει σύμβαση ενεργή και κατατεθειμένη στο πρόγραμμα «Εργάνη» και δεν υπάρχει πρόβλεψη πως θα γίνει αυτό. Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται αν θα πρέπει να παρακαλούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τους εργοδότες τους για την αναστολή.

Ένα ακόμα από τα ερωτήματα που θέτουν είναι εάν θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες πάνω στον ονομαστικό μισθό δηλαδή στα επίπεδα της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σημειώνουν δε πως για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους αλλά δεν αναφέρεται για πόση χρονική διάρκεια και εύλογα προκύπτει ζήτημα για τα 50 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας το χειμώνα του 2021.

Αναφορικά με τον δεύτερο άξονα, δηλαδή με τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η Πολιτεία πρόκειται να αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου υπάρξουν μειώσεις. Ο μηχανισμός θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης, εάν χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό το μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, εφόσον εμφανίζουν το λιγότερο 20% μείωση του τζίρου τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο μηχανισμό εντάσσονται και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά, όπως και εποχικές επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Ειδικά για τις εποχικές θα καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι τον αριθμό που είχαν πέρσι τον ίδιο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρη. Όμως ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας κατά 50%, χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η Πολιτεία θα αναπληρώνει σε ποσοστό 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρόνο που αυτός δεν θα εργάζεται.

Εάν η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή που θα γίνεται, είναι χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου. Ο εργοδότης θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, από την 1η Ιουνίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,90 μονάδες.

Μετατροπή συμβάσεων

Σύμφωνα με την κριτική και τις παρατηρήσεις των εργαζομένων δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής και μάλιστα ενθαρρύνει τους εργοδότες προς αυτή την κατεύθυνση για να έχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Δεν αναφέρεται πουθενά σε ποιο μισθό θα καταβάλλεται η συγχρηματοδότηση με αποτέλεσμα να γίνεται κατανοητό σύμφωνα και με την ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων πως οι κλαδικές συμβάσεις αλλά και της εστίασης αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά την χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και το κίνητρο επαναπρόσληψης τους, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχει περαιτέρω επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους έχουν πάρει ήδη παράταση και επεκτείνεται για δύο μήνες σε αυτούς που έληξε το μήνα Μάιο. Αναρωτιούνται λοιπόν «ποιον αφορά το μετρό αφού όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν φαίνεται να είναι δικαιούχοι».