Στην Ελούντα η γιορτή της Ανάληψης είναι ξεχωριστή καθώς το τελετουργικό που ακολουθείται έρχεται από τα παλιά χρόνια και θυμίζει την Ελούντα όπως την γνωρίσαμε πριν από την μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού. Το ξωκλήσι της Ανάληψης είναι ένας μονόχωρος ναός ο οποίος χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας. Βρίσκεται στο Νησί (Κολοκύθα) στη θέση Πόρος, εκεί που κάποτε άκμασε η Ολούς.

Την ημέρα της γιορτής (Πέμπτη 28 Μαΐου), οι ιερείς του χωριού -ο παπά Παναγιώτης, ο παπά Μιχάλης και ο παπά Μανώλης- τέλεσαν την Θεία Λειτουργία και μετά, στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας, έγινε η περιφορά της εικόνας και η ευλογία των άρτων. Στην συνέχεια όλοι μαζί, οι ιερείς με τους πιστούς, με μια σεμνή λατρευτική πομπή κατευθύνθηκαν στο Κανάλι για τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων.

Τα ιερά φύκη της Ανάληψης

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Στο Κανάλι πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων και ακολούθησε η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα. Ο Τζιοβάνι έπεσε και τον έπιασε. Την ίδια ώρα αρκετές γυναίκες είχαν βγάλει τα υποδήματά τους, ανασήκωναν τα φουστάνια τους, βουτούσαν στην θάλασσα και άρχισαν να ψαχουλεύουν για τα ιερά φύκη… συμβολισμοί παραδοσιακών τελετουργιών που έχουν βαθιές ρίζες στην τοπική λατρευτική παράδοση.

Το έθιμο με τα φύκια είναι πολύ παλιό. Είναι το έθιμο της βρυωμένης ή μαλλιαρής πέτρας και τα φύκια που μαζεύονται θεωρούνται ευλογημένα. Οι πέτρες που πάνω τους αναπτύσσεται θαλάσσια βλάστηση συμβολίζουν τη σταθερότητα.
♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Παρασκευής 29ης Μαϊου