Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ Αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει χωρίς καταγγελία για τις αγροζημιές σε...

Η Αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει χωρίς καταγγελία για τις αγροζημιές σε γεωργικές ζώνες του δήμου Αγ. Νικολάου

Από

Ημερομηνία

«Όμηρος» ορισμένων «γνωστών- αγνώστων» κτηνοτρόφων παραμένει η ύπαιθρος στο νομό Λασιθίου, που καταπατούν ιδιοκτησίες και καταστρέφουν το βιος και τον κόπο καλλιεργητών. Εκμεταλλεύονται την ιδιότυπη «ασυλία» που απολαμβάνουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο, από την αδυναμία των αστυνομικών οργάνων να πατάξουν αυτά τα χρόνια φαινόμενα ανομίας, αλλά και από τη Δικαιοσύνη που μεταχειρίζεται με ακατανόητη ακόμη και για τα όργανα της Τάξεως «αβρότητα» τους κατά σύστημα παρανομούντες κτηνοτρόφους, όταν ορισμένοι θιγόμενοι καλλιεργητές, «τολμήσουν» και καταθέσουν μήνυση!

Τις προηγούμενες ημέρες, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, πραγματοποιήθηκε άλλη μια σύσκεψη για την πρόκληση εκτεταμένων αγροζημιών στη γεωργική ζώνη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, με αφορμή τις εκτεταμένες αγροζημίες στις περιφέρειες Νεαπόλεως και Βρυσών, κατόπιν σχετικών διαβημάτων των προέδρων των δημοτικών διαμερισμάτων, Νεαπόλεως Ιωάννη Μηναδάκη και Βρυσών Ιωάννη Μαυρικάκη. Οι δύο Πρόεδροι συνάντησαν στο γραφείο του τον Διευθυντή Αστυνομίας Λασιθίου Εμμανουήλ Καζαμία, παρουσία και του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού, του Υποδιευθυντή κ. Στ. Σπανουδάκη και του προέδρου της Κοινότητας Νικηθιανού Αναστ. Καρυδιανάκη.

Ομαδικές μηνύσεις

Στην πρόταση που έπεσε χθες στο τραπέζι της συζήτησης στην Αστυνομική Διεύθυνση, για υποβολή ομαδικών μηνύσεων θιγέντων πολιτών, ο πρόεδρος των Βρυσών εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός αν πετύχει ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Δεν θα προχωρήσει και αυτό γιατί ο περισσότερος κόσμος φοβάται ότι την επόμενη θα βρει σπασμένο το αυτοκίνητό του ή το σπίτι του ή κομμένα τα δέντρα του, ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα», τόνισε, δηλώνοντας απογοητευμένος αν από τη χθεσινή συνάντηση τελικά θα προκύψει κανένα συγκεκριμένο και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εξέφρασε την ευχή, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Λασιθίου, ο οποίος δήλωσε ότι θα καλέσει στο γραφείο του τους κτηνοτρόφους που ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, για να τους κάνει συστάσεις να φέρει κάποιο αποτέλεσμα με την πειθώ. Αν και, όπως είπε, δεν τρέφει και πολλές ελπίδες για κάτι τέτοιο, όπως έχει δείξει η εμπειρία και από ανάλογες πρωτοβουλίες, σε άλλες περιοχές του νομού, όπου παρατηρούνται αντίστοιχα προβλήματα.

Ο Διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου Εμμ. Καζαμίας, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι σε ό,τι αφορά το κομμάτι των αυτεπάγγελτων αδικημάτων που έχουν σχέση με την επιτήρηση, την αδεσποσία ποιμνίου, τη σήμανση των ζώων με ενώτια κλπ., η Αστυνομία επιλαμβάνεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Στα κατά έγκληση διωκόμενα αδικήματα (αγροζημιές, απειλή, εξύβριση κλπ.), η Αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει, αν δεν έχει την καταγγελία και συγκατάθεση των παθόντων.

Οι έλεγχοι στην ύπαιθρο τους οποίους κάνει η Αστυνομία, είναι συνεχείς. Αρμόδιο για τις αγροζημίες είναι το Δασονομείο με τους αγροφύλακες που τις ελέγχουν, καταγράφουν και εκτιμούν. «Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της λειτουργεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, αυτό που προβλέπει ο νόμος, αυτό εφαρμόζεται», κατέληξε ο Διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου.

 

 

Πρόσφατα άρθρα