Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Άγιο Νικόλαο επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας των γνωστοποιήσεων.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Μαρία Μωυσάκη, το τελευταίο διάστημα, λόγω και του κορωνοϊού, είχαν συγκεντρωθεί πολλές εκκρεμότητες από σχετικές γνωστοποιήσεις, ενώ έπρεπε να γίνουν και κάποιοι έκτακτοι υγειονομικοί έλεγχοι.

Στο περιθώριο των ανωτέρω διαδικασιών, έλεγχοι έγιναν από την υπηρεσία και για την τήρηση των αποστάσεων των τραπεζοκαθισμάτων και των μέτρων υγιεινής και προστασίας, από τα καταστήματα όπου έγιναν επισκέψεις δειγματοληπτικά στην πρωτεύουσα του Λασιθίου. Πρόθεση της Υπηρεσίας ήταν να πραγματοποιηθεί και στις τρεις πόλεις του νομού Λασιθίου μια ενημέρωση των καταστηματαρχών καφέ – εστίασης, αυτό ωστόσο δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση λόγω των περιορισμών στις κοινωνικές συναθροίσεις.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, συμπληρώνει η κ. Μωυσάκη, θα γίνει αποστολή ορισμένων διευκρινίσεων και οδηγιών – εφόσον αυτές ζητηθούν – στους επαγγελματίες, ενώ και η Υπηρεσία θα ζητήσει από την πλευρά της ορισμένες επιπλέον διευκρινίσεις, όπως, π.χ., ο επαναπροσδιορισμός του αριθμού των επιτρεπομένων τραπεζοκαθισμάτων ανά κατάστημα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Κ.Υ.Α.

Όπως αναφέρει η κ. Μωυσάκη, το σχετικό Φ.Ε.Κ. εκδόθηκε το Σάββατο 23 Μαϊου, με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών να φθάνει στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας τη Δευτέρα 25 Μαϊου, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία επανεκκίνησε ο κλάδος της εστίασης.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε από τους ελέγχους – και χωρίς να έχουν γίνει επισκέψεις σε όλα τα καταστήματα της πόλης του Αγίου Νικολάου – είναι ότι δεν έχουν γίνει καλά αντιληπτά τα οριζόμενα από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση – λόγος για τον οποίο και δεν τηρούνται οι αποστάσεις όπως αυτές ορίζονται, δηλαδή: δύο τετραγωνικά ανά άτομο, ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ, μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα.

 

 «Δεν υπήρχε δόλος, δεν έχει γίνει κατανοητό»

«Διαπιστώσαμε ότι στις περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι δεν το κάνουν σκόπιμα ή από δόλο, αλλά γιατί δεν έχει γίνει κατανοητό καλά το περιεχόμενο της Κ.Υ.Α.».

Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας, όλα τα καταστήματα που έγιναν έλεγχοι ήταν συνεπή, με το προσωπικό να φορά μάσκα και γάντια, με αντισηπτικά να υπάρχουν στους πάγκους, κλπ.

 

«Διαθέσιμοι για κάθε διευκρίνιση, τα πρόστιμα είναι αρκετά μεγάλα»

Σε κάθε περίπτωση, το Τμήμα Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας είναι, όπως τονίζει η κ. Μωυσάκη, στη διάθεση των καταστηματαρχών για κάθε διευκρίνιση καθώς «τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι αρκετά μεγάλα».

Καλό θα είναι, όπως λέει, «να υπάρξει ενημέρωση και συμμόρφωση, για να μην βρεθεί κανείς στη δυσάρεστη θέση να επιβάλλει κυρώσεις, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων».

 

Προς όφελος και των επιχειρηματιών και των πελατών

Σημειώνει δε πως είναι προς όφελος και των επιχειρηματιών και των πελατών να εφαρμοστούν τα μέτρα όπως ορίζει η νομοθεσία. Πρέπει, όπως τονίζει, να γίνει αντιληπτό στους επιχειρηματίες «ότι οι πολίτες είναι από την πλευρά τους πλήρως ενημερωμένοι και αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάτι που απέδειξαν από τη συμπεριφορά τους. Κανείς που σέβεται τους κανόνες δημόσιας υγείας δεν θα πάει να καθίσει σε ένα κατάστημα που οι καρέκλες είναι σε πολύ κοντινή απόσταση η μία με την άλλη», ενώ ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι είναι οι επισκέπτες που προσδοκάμε να έχουμε από άλλες χώρες, με το άνοιγμα των συνόρων.

 

Οι υπηρεσίες που κάνουν τους ελέγχους

Σύμφωνα με την κ. Μωυσάκη, πέραν του Τμήματος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που έχουν την αρμοδιότητα για όλο το νομό και την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας που είναι υπεύθυνη για όλη την Κρήτη, υπεύθυνες κατά τόπους υπηρεσίες για την πραγματοποίηση ελέγχων και την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων είναι η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές (στο χώρο αρμοδιότητάς τους).

Όπως τονίζει «στο μέτρο που είναι εφικτό, θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κάνουν τα δέοντα και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

 

Δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα

Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαλεωνίδας, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Νικολάου που έχει μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία την αρμοδιότητα για την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ πως στην πόλη έχουν ήδη γίνει έλεγχοι με τρόπο τέτοιο «ώστε να μη χρειάζεται η επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων». Γίνεται, όπως λέει οπτικός έλεγχος, οι αστυνομικοί δηλαδή έβλεπαν ιδίοις όμμασι «και βλέποντας ότι τηρείται το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, δεν χρειαζόταν διαπιστωτικός έλεγχος μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία, θα παρεμβαίναμε εάν συνέβαινε το αντίθετο».

Όπως προσθέτει ο κ. Παπαλεωνίδας, στις περιπτώσεις που οι επαγγελματίες καφέ-εστίασης είχαν απορίες σχετικά με την τήρηση της Κ.Υ.Α. και των μέτρων, επικοινωνούσαν με τον ίδιο προσωπικά τηλεφωνικώς στο γραφείο του ώστε να τους δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις. Δείχνοντας, τονίζει, «ότι θέλουν να εναρμονιστούν πλήρως όχι απλά με το γράμμα αλλά και με το πνεύμα του νόμου, βλέποντας και οι ίδιοι ότι τηρώντας τις προϋποθέσεις αυτές, κάνουν ασφαλέστερο το περιβάλλον για να τραβήξουν και πελατεία».

Δεν χρειάστηκε, σχολίασε ακόμα, να βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο «από τη στιγμή που όλα όσα ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις τηρούνται στο ακέραιο ως προς αίθριες και ημιυπαίθριες επιφάνειες και για τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων».

Η Λιμενάρχης Αγ. Νικολάου Δήμητρα Χασιώτη, τέλος, μας είπε, από την πλευρά της, πως η λιμενική αρχή δεν έχει αρμοδιότητα επί της λειτουργίας των τραπεζοκαθισμάτων και των καταστημάτων, παρά μόνο για την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου και εάν υπάρχουν οι σχετικές άδειες. Κατάστημα, προσθέτει, εντός περίφρακτων χώρων λιμένος, για τους οποίους και έχει το Λιμεναρχείο τη σχετική αρμοδιότητα, στον Άγιο Νικόλαο δεν λειτουργεί.