Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Κανένας δεν θα μείνει απροστάτευτος», όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δικαιούχοι...

«Κανένας δεν θα μείνει απροστάτευτος», όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δικαιούχοι αποζημίωσης αν δε λειτουργήσει το ξενοδοχείο

Από

Ημερομηνία

Όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 €, εφ’ όσον τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου επί των 534 € θα καλυφθούν πλήρως από την πολιτεία.

Αυτό είναι το μήνυμα του Υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες μέρες σε μια προσπάθεια να εξηγήσει και να εξειδικεύσει τί ακριβώς θα συμβεί με τους εργαζόμενους στον τουρισμό.  «Κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος», δηλώνει σε διαδοχικές δημόσιες εμφανίσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

Επίσης ξεκαθάρισε πως όσοι εργάστηκαν το 2019 εποχικά στον τομέα των μεταφορών, της λειτουργίας των ξενοδοχείων και του τουρισμού γενικότερα, έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για τη φετινή τουριστική περίοδο σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 1346/1983.

Πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να διευκολύνει όλες τις εποχικές επιχειρήσεις, να τους δώσει τη δυνατότητα να θέσουν τους εργαζόμενους σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, από 1η  Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, εφ’ όσον τους επαναπροσλάβουν.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι γι’ αυτό το διάστημα εργοδότες και επιχειρήσεις απαγορεύεται να μειώνουν το προσωπικό τους. «Οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας θα είναι άκυρη», τόνισε.

 

Σταδιακά

Αυτό που συμβαίνει είναι πώς θα κάνουν πρόσληψη των εργαζομένων και μετά αναστολή μέχρι να τους χρειάζονται και να ενεργοποιούν την πρόσληψη. Αυτό εξηγούν από το Υπουργείο Εργασίας και λένε πως θα γίνεται σταδιακά. Η άρση των αναστολών θα γίνεται με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας για τα τουριστικά λεωφορεία της επιχείρησης.

Έτσι για παράδειγμα: Σε ξενοδοχείο που παρουσιάζει 20% πληρότητα, ο εργοδότης να πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

Με συμπλήρωση πληρότητας 50%, ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 των συμβάσεων που έχουν ανασταλεί. Και με τη συμπλήρωση πληρότητας 80%, ο εργοδότης υποχρεούται να ανακαλέσει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

 

Εάν δεν ανοίξει

«Ένα ερώτημα είναι τί γίνεται στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει πως δεν ανοίγει και δεν κάνει καμία ενέργεια; Αυτό το επισημαίνω ως παράδειγμα, όπως μας μεταφέρθηκε», τονίζει το μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης. «Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να το προσέξουμε είναι πως έχουμε αρκετά ερωτήματα που διατυπώνονται με αφορμή τις ανακοινώσεις. Ναι, είναι θετικά αυτά που διαβάσαμε και ακούσαμε, αλλά υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», σημειώνει.

Αναφορικά με τις καταγραφές που κάνει μερίδα των εργοδοτών που φαίνεται να μην συμφωνούν και να λένε πως δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, θα πρέπει να αναμένουμε και περαιτέρω διευκρινίσεις. «Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε πώς θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις. Θέλουμε λοιπόν εγκυκλίους για να διευκρινιστούν αρκετά σημεία», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.

Την Κυριακή το πρωί ο κ. Βρούτσης σε τηλεοπτική εκπομπή είπε πως δεν μειώνεται ο κατώτατος μισθός μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

«Η κυβέρνησή μας προέβλεψε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό ακόμη και αν δουλεύει τον μισό χρόνο του μήνα. Αυτό είναι οριζόντιο, είναι κόκκινη γραμμή και το βάλαμε και στο νόμο», ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε, το όριο είναι ο σημερινός κατώτατος μισθός. «Ό,τι σχήμα και να επιλέξει ο επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος προστατεύεται απόλυτα», σημείωσε.

 

Οι προτάσεις του Συνδέσμου Λασιθίου

Πέρασε από την Βουλή στο νομοσχέδιο για την υγεία, τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Σε αυτό οι προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Λασιθίου ενσωματώθηκαν, όπως ενημερώθηκαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κατά τη συνεδρίαση που έγινε με στελέχη του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου στο  Εργατικό Κέντρο, όπου ήταν έκδηλη η ικανοποίηση για την δικαίωση των προσπαθειών.

«Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Νομού Λασιθίου με νομικά τεκμηριωμένη αίτηση που κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας, την οποία κοινοποίησε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και εμπλεκόμενους φορείς, έκανε κρίσιμες παρεμβάσεις που δικαιώθηκαν και δείχνει πως επαγρυπνεί, πιέζει και απαιτεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πάντα σε συνεργασία με την Δικηγόρο μας κ. Σοφία Μακαντουνάκη και φυσικά με το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου», τόνισε η Γ.Γ. του Συνδέσμου Μαρία Μαρκάκη- Φαζού.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων έχει ανακληθεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, θα μπορούν να απολαμβάνουν των ευεργετημάτων της ένταξης στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», που εισήχθη με την τροπολογία.

Όσον αφορά τους εποχιακά εργαζόμενους, που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, και λαμβάνουν το εποχικό επίδομα ανεργίας από 9/2019 έως 2/2020, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «θα δικαιούνται μηναία έκτακτη αποζημίωση, ύψους ίσο με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα το πάρουν για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, με προϋπόθεση να παραμένουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ την περίοδο 9/2019 έως 2/2020.

Παράλληλα το κράτος θα ενισχύσει τις εποχικές επιχειρήσεις με έναν ακόμα τρόπο. Θα δώσει κίνητρα πρόσληψης εργαζομένων τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων, που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχικές αυτές επιχειρήσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και είχαν λάβει το τακτικό επίδομα εποχικής ανεργίας εντός του διαστήματος από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020.

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα