Στην περιοχή του Αμμουδίου, πάνω από την οδό Ερυθρού Σταυρού, υπάρχει ένα μικρό πετρόκτιστο οίκημα το οποίο κάποτε βρισκόταν έξω από τα όρια της πόλης του Αγίου Νικολάου. Με την πάροδο του χρόνου πολλά σπίτια χτίστηκαν γύρω του και έτσι σχεδόν κρύφτηκε και ξεχάστηκε. Το διακρίνουμε στην φωτογραφία του 1966 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Πάνω από την πόρτα της εισόδου υπάρχει η επιγραφή: «ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗKH ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΘΕΟΔΟΣΑΚΗ ΠΡΟ ΤΟΥ 1908» και στην πόρτα η επιγραφή: «Προστατευόμενο μνημείο σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 6 του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153 Α) – Πυριτιδαποθήκη ιδιοκτησίας οικογένειας Τζώρτζη – Απαγορεύεται αυστηρά η κατεδάφιση όπως και κάθε επέμβαση επ’ αυτού. Τυχόν παράβαση του νόμου επισύρει βαρύτατες κυρώσεις».

Ο δικηγόρος κ. Γιάννης Τζώρτζης μας ενημέρωσε ότι «το κτίριο αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα ξεχωριστή για την περιοχή μας, μέσα είναι θολωτό».

Η φιλόλογος και ιστορική ερευνήτρια κ. Μαρία Σωρού συμπλήρωσε ότι «το κτίριο είναι ιδιοκτησία των κληρονόμων Θεοδοσάκη. Ο έμπορος Θεοδοσάκης, ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη, εμπορευόταν και διάφορα εκρηκτικά, όπως και πολλοί άλλοι έμποροι της πόλης. Οι περισσότεροι τα αποθήκευαν για λόγους ασφάλειας εκτός του οικισμού».

Να προσθέσουμε ότι τα χρόνια εκείνα τα εκρηκτικά ήταν σε μεγάλη χρήση καθώς ήταν απαραίτητα για τις εκσκαφές και τις διανοίξεις δρόμων. Τα σημερινά μεγάλα μηχανήματα (μπουλντόζες) δεν υπήρχαν. Μπορούμε να ξεχάσουμε τα φουρνέλα; Στα αυτιά μου ακόμα αντέχουν οι κραυγές «βάρδα φουρνέλο!».
ΛΕΩΝ. Κ.