Προσοχή στις αγορές μας στα Σαρακοστιανά
Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τη Τζωρτζίνα-Ομόφωνη η απόφαση του Δικαστηρίου
Παρακολουθήστε την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον άδικο χαμό του Μανόλη Κριτσωτάκη
Πτώση 8,9% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιανουάριο
Στο Ευρωκοινοβούλιο το χαρούπι, ο διατροφικός θησαυρός της Κρήτης
Δ. Βλασσάκης: Κανένα Νοσοκομείο δεν περισσεύει, οι σημερινοί “ήρωες” του ΕΣΥ γίνονται εύκολα αυριανοί επαίτες (βίντεο)
Η εταιρεία Γ. Πρατσινάκης α.ε. ζητά προσωπικό
Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου – “Όραμά μας η ανάδειξη και ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος” (βίντεο)
Αυξημένες τιμές στη Κρήτη των συγκεντρώσεων ΑΣ10 ως αποτέλεσμα μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Αν. Μεσογείου
Κρήτη: Πήγαν στο μίνι μάρκετ για να … κλέψουν

Αναταραχή στην Άγκυρα μετά την ηχηρή παρέμβαση Πομπέο για την Αγιά-Σοφιά

Αναταραχή έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η δήλωση-παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο και και να μην τη μετατρέψει σε τέμενος.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του η Άγκυρα απάντησε μέσω του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτουλμούς. Με ανάρτηση στο Twitter υποστηρίζει πως η αρμοδιότητα να αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία, σημειώνοντας πως “δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και υποδείξεις από το εξωτερικό”.

“Η αρμοδιότητα να αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι ένα θέμα που αφορά στην ανεξαρτησία της Τουρκίας, ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία. Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και υποδείξεις από το εξωτερικό” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αυτή την είδηση σχεδόν αστραπιαία, ως έκτακτη είδηση. Άλλα Μέσα, καθαρά ειδησεογραφικά, ότι “ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζητά να παραμείνει μουσείο η Αγία Σοφία”, άλλα πιο επικριτικά, κάνοντας λόγο για “δήλωση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ”.

Ηχηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προέτρεψαν σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως μουσείου, μετά την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε τέμενος αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

“Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας συνιστά υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

Αύριο η καθοριστική συνεδρίαση για την Αγιά Σοφιά

Η ιστορική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία, μια μέρα πριν την συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα αποφανθεί για το καθεστώς της Αγ. Σοφίας.

Ο γγ. του εθνικιστικού κόμματος MHP Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν είπε πως πρόκειται για κεκαλυμμένη δήλωση που ξεπερνά τα όριά του Πατριάρχη, ο οποίος δεν τολμά να πει ότι θέλει η Αγία Σοφία να ξαναγίνει εκκλησία.

Σχεδόν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές που χαρακτηρίζουν την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου από έκκληση έως και ανοιχτή απειλή, με αυτές που είναι ήπιες να αποτελούν ωστόσο την πλειοψηφία.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist