Θετική ήταν η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε. Λασιθίου για το έργο «Βελτιώσεις επαρχιακών δρόμων περιοχής Αγίου Νικολάου», εντός της Δ. Κ. Ελούντας, που θα εκτελεστεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Λασιθίου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες κρίνονται απαραίτητες από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Λασιθίου για την αποκατάσταση των φθορών που με το πέρασμα του χρόνου έχουν επέλθει στο συγκεκριμένο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Διαπιστώνεται από την Υπηρεσία ότι οι εργασίες είναι υλοποιήσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στο επίπεδο της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και εφαρμόζονται σε τμήματα και θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας  του οδικού δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά τις εργασίες συντήρησης στο οδικό δίκτυο της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας, καθώς ο μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος αποτελείται κυρίως από βαρέα οχήματα όπου με το πέρασμα του χρόνου έχει επιφέρει εκτεταμένες φθορές.

Οι εργασίες

Το συνολικό μήκος παρεμβάσεων ανέρχεται στα 5.762 μ. Για την αντιμετώπιση των φθορών του οδοστρώματος προτείνεται να εκτελεστούν εργασίες φρεζαρίσματος, ασφαλτόστρωσης (επιφάνειας περίπου 19,600 m2 ) και διαγράμμισης της τελικής επιφάνειας στις παρακάτω οδούς εντός του οικισμού της Ελούντας: Ανδρέα Παπανδρέου (από είσοδο οικισμού έως Πλατεία Μπότη Σφακιανάκη), Διακλάδωση Ακτής Ολούντος έως Ανδρέα Παπανδρέου, Πλατεία Μπότη Σφακιανάκη (από Ανδρέα Παπανδρέου έως κυκλικό κόμβο), Δημοκρατίας (από κυκλικό κόμβο έως διασταύρωση με περιφερειακή οδό), Ακτή Βριτόμαρτυς (από Στάση ΚΤΕΛ έως Ακτή Ποσειδώνος),  Ακτή Ποσειδώνος (από Δημοκρατίας έως διασταύρωση για Μαυρικιανό). Επίσης θα τοποθετηθούν και πινακίδες σήμανσης (ρυθμιστικές, κινδύνου και πληροφοριακές) επί της Επαρχιακής Οδού Αγίου Νικολάου – Ελούντας από τον οικισμό Ελληνικά μέχρι τον οικισμό Σχίσμα Ελούντας, προς αντικατάσταση φθαρμένων.

Οι προτεινόμενες εργασίες είναι οι ακόλουθες:

  • Φρεζάρισμα: Αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο εντός του οικισμού Σχίσματος Ελούντας (από την είσοδο του οικισμού έως την διασταύρωση για Μαυρικιανό και διασταύρωση με την υπό διάνοιξη περιφερειακή οδό) καθώς και μικρό τμήμα της οδού (περίπου 60 m) με αφετηρία την διακλάδωση Ολούντος.
  • Ασφαλτόστρωση: Αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο εντός του οικισμού Σχίσματος Ελούντας (από την είσοδο του οικισμού έως την διασταύρωση για Μαυρικιανό και διασταύρωση με την υπό διάνοιξη περιφερειακή οδό) καθώς και μικρό τμήμα της οδού (περίπου 60 m) με αφετηρία την διακλάδωση Ολούντος.
  • Τοποθέτηση πινακιδίων σήμανσης: Αφορά την αντικατάσταση φθαρμένων πινακίδων αλλά και την τοποθέτηση καινούριων όπου κρίνεται απαραίτητο.
  • Διαγραμμίσεις: Αφορούν τμήματα που υφίστανται διαγραμμίσεις αλλά αυτές έχουν φθαρεί αρκετά και πρέπει να ανανεωθούν για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας κυρίως εντός του οικισμού Σχίσματος Ελούντας όπου υπάρχουν οι διαβάσεις πεζών, θέσεις παρκινγκ κ.λπ. Στον παραπάνω χάρτη απεικονίζεται η αρχή των εργασιών (Χ.Θ. 0+000), το μήκος τοποθέτησης των πινακίδων σήμανσης προς αντικατάσταση φθαρμένων (πράσινο χρώμα), το μήκος φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης (κίτρινο χρώμα) και οι απαιτούμενες διαγραμμίσεις (μωβ χρώμα).

Γενικότερα το οδικό δίκτυο λόγω της φύσης του ως τεχνικό έργο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες (θερμοκρασιακές μεταβολές, παγετούς κ.λπ.) και περιβαλλοντικούς παράγοντες (γεωλογικές συνθήκες, βλάστηση, καταπτώσεις βράχων κ.λπ.) και παράλληλα δέχεται συνεχή καταπόνηση κυρίως από βαρέα οχήματα, το οποίο δεν έχει συντηρηθεί επί σειρά ετών. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου ως υπεύθυνη Υπηρεσία για την συντήρηση και την ορθή λειτουργία του επαρχιακού οδικού δικτύου καταγράφει τις φθορές αυτές στις περιοδικές αυτοψίες της στο επαρχιακό δίκτυο καθώς και τις όποιες αναφορές γίνονται από πολίτες και τοπικές αρχές.