Όλοι οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν κατά την τουριστική περίοδο του 2019 ανεξάρτητα από το χρόνο απασχόλησης τους, εφόσον δεν έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από το ξενοδοχείο που εργαζόταν το 2019, μπορούν να συνεχίσουν να είναι εργαζόμενοι τη φετινή τουριστική χρονιά. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι διατηρούν σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, δικαίωμα επαναπρόσληψης για την τουριστική περίοδο του 2020.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ εξαίρεση αποτελούν μόνο όσοι έχουν κάνει οικειοθελή αποχώρηση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουν κάνει νομότυπα την οικειοθελή αποχώρηση τους ούτως ώστε να φαίνεται στο «Εργάνη» ή να τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας από τον εργοδότη με έγγραφο τρόπο και με την καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Αυτή η βασική πρόβλεψη καθώς και πολλά επιμέρους στοιχεία, που αφορούν τη φετινή τουριστική χρονιά, αναλύθηκαν κατά την ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.

Εκεί, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι δικαιώθηκαν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες που έλαβαν ο Σύλλογος ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο και οι συγκροτημένες διεκδικήσεις. Γιατί όπως επεσήμαναν τόσο ο πρόεδρος Μιχάλης Γαρεφαλάκης όσο και η γραμματέας Μαρία Μαρκάκη – Φαζού, και επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, δικαιώθηκαν οι πρωτοβουλίες και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που διεκδίκησαν συγκροτημένα και με νομικά επιχειρήματα, είχαν αποτέλεσμα την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Κάτι που όπως φαίνεται δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό στον επισιτιστικό τομέα.

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μανόλης Πεπόνης, για την συμμετοχή των εργαζομένων στην ενημέρωση, διότι η κατάμεστη αίθουσα απέδειξε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

Αναφορικά με τα όσα θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση τόσο από την δικηγόρο Σοφία Μακατουνάκη, όσο κι από τον Επιθεωρητή Εργασίας Γιάννη Λασιθιωτάκη.

 

Ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργήσουν

Έτσι όπως εξηγεί η νομική σύμβουλος του συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Λασιθίου Σοφία Μακατουνάκη μιλώντας στην «ΑΝΑΤΟΛΗ», για όλους όσους έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για την τουριστική περίοδο που διανύουμε, αν το ξενοδοχείο δεν επαναλειτουργήσει, η σύμβαση τους τίθεται σε αναστολή. Για να τεθεί η σύμβαση τους σε αναστολή θα πρέπει οι εργαζόμενοι μονομερώς να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις το πρώτο επταήμερο κάθε μήνα. Αυτές υποβάλλονται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου εργασίας (ιστοσελίδα του υπουργείου εργασίας) και παράλληλα υποβάλλεται το έντυπο με την υπεύθυνη δήλωση, στην οποία συμπληρώνουν τα στοιχεία τους καθώς και το ΑΦΜ του εργοδότη στον οποίον είχαν εργαστεί κατά την τουριστική περίοδο του 2019 και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Οι οι αιτήσεις του Ιουνίου, όπως εξηγεί, «θα γίνουν από 7 Ιουλίου έως 31 Ιουλίου από τους ενδιαφερόμενους». Ο Ιούλιος στη συνέχεια θα υποβληθεί από πρώτη έως 7 Αυγούστου, ο Αυγούστου από πρώτη έως 7 Σεπτεμβρίου, ο Σεπτέμβριος από πρώτη έως 7 Οκτωβρίου και έτσι θα ολοκληρωθεί η επιδότηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τελευταία αίτηση θα υποβληθεί από μία έως 7 Οκτωβρίου.

 

Ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν

Τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσουν σε επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού το οποίο είχαν κατά το 2019, ανεξάρτητα αν είχε δηλώσει το προσωπικό πως θέλει να εργαστεί για την σεζόν του 2020 στο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν δύο δηλώσεις. Η πρώτη θα φορά το μήνα Ιούνιο, που θα κατατεθεί τα ίδια χρονικά διαστήματα με τα παραπάνω, μονομερώς, Δηλαδή από επτά έως 31 Ιουλίου και η άλλη δήλωση θα είναι από την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου και μετά. Δηλαδή αν το ξενοδοχείο λειτούργησε ξανά 1 Ιουλίου ο εργοδότης δίνει ένα αριθμό πρωτοκόλλου τον οποίο θα καταθέσουν από μία έως 7 Αυγούστου με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα συμπεριλάβουν και τον αριθμό πρωτοκόλλου αυτόν. Αν η επιχείρηση λειτουργήσει οποιαδήποτε ημερομηνία μέσα στον Ιούλιο π.χ. 15 Ιουλίου, ο εργαζόμενος θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική αλλά θα αφορά η πρώτη του δήλωση το διάστημα μέχρι 14 Ιουλίου (για την περίοδο που δεν θα εργάζεται) και από την ημέρα που επαναλειτουργεί η επιχείρηση (15 Ιουλίου) θα καταθέσει την δεύτερη υπεύθυνη δήλωση. Ο εργοδότης πρέπει υποχρεωτικά να κάνει επαναπρόσληψη και θα πρέπει να καταθέσει την δεύτερη υπεύθυνη δήλωση που θα συμπεριλαμβάνει και τον αριθμό πρωτοκόλλου. Η επαναπρόσληψη γίνεται υποχρεωτικά από τον εργοδότη εφόσον λειτουργήσει η επιχείρηση και αφορά όλο το προσωπικό που απασχολήθηκε κατά την τουριστική περίοδο του 2019 και όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων το μέσο όρο που είχαν εργαστεί το 2018 και το 2019.

 

Εργαζόμενοι και πληρότητα

Σε περίπτωση που το ξενοδοχείο επαναλειτουργήσει, ο εργοδότης αποφασίζει αν θέτει σε αναστολή τους εργαζόμενους και πόσοι θα εργαστούν με βάση τις πληρότητες. Στην πληρότητα της τάξεως του 20% θα επαναπροσλάβει το ένα τρίτο του προσωπικού στην πληρότητα 50% τα δύο τρίτα και όταν η πληρότητα φτάσει το 80% θα προσληφθεί το σύνολο του προσωπικού. Στην περίπτωση που έχει για οποιοδήποτε λόγο αναστολή κρατήσεων δεν μπορεί να ξαναθέσει τον εργαζόμενο σε αναστολή, παρά μόνο πληρώνοντας το μισθό του σε προσωρινή αναστολή. Οριστική ανάκληση μπορεί να κάνει μόνο όταν το ξενοδοχείο κλείσει εξαιτίας του κορονοϊού και τότε κλείνει οριστικά.