Πριν καλά- καλά ολοκληρωθεί η πρώτη γενική διαβροχή της δολωματικής Δακοκτονίας στην Κρήτη, άρχισε στα Χανιά και Λασίθι και μάλλον θα συνεχιστεί και στην υπόλοιπη Κρήτη και δεύτερη γενική διαβροχή.
Βασική αιτία της εξέλιξης αυτής, είναι το γεγονός ότι μετά την πρώτη γενική διαβροχή σε διάφορες περιοχές οι δακοσυλλήψεις στις παγίδες εμφανίζουν αυξημένους πληθυσμούς εντόμου. Έτσι, μερικές ΔΑΟΚ, πολύ σωστά, αποφάσισαν την διενέργεια και δεύτερης γενικής διαβροχής προκειμένου οι πρώτοι πληθυσμοί του εντόμου να ελεγχθούν αποτελεσματικά. Γιατί, αν προλάβουν να ωοτοκήσουν στον ήδη αναπτυγμένο ελαιόκαρπο και ανοίξουν τον δρόμο για νέους πολυπληθέστερους πληθυσμούς, η αντιμετώπιση θα είναι πολύ δύσκολη ή και αδύνατη όπως πέρυσι.
Ωστόσο, ερωτηματικά υπάρχουν γιατί η δεύτερη αυτή διαβροχή εκτελείται με άλλο φάρμακο, διαφορετικό από το Imidan 200 EC (Phosmet 20%), που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη και μάλιστα αναφέρθηκε ως «νέο» και αποτελεσματικό.
Όμως, ερωτηματικά υπήρξαν και για την καταλληλότητα του δεύτερου SUCCESS 0,024CB (spinosed 0,024%) -το οποίο κατά πληροφορίες χρησιμοποιήθηκε και κατά την περσινή περίοδο- γιατί στις ετικέτες των συσκευασιών του έφερε την ένδειξη «Λήξη μέχρι 2017», η οποία -όπως ήταν φυσικό- προκάλεσε εύλογες ανησυχίες. Τελικά διευκρινίστηκε ότι σύμφωνα με κωδικούς που φέρονται στις φιάλες του, η κυκλοφορία του έχει παραταθεί μέχρι 30/4/2022, με την απόφαση (αρ. 3628/95525/13.04.2020 ) του ΥπΑΑΤ
Εκτός όμως από αυτά, οι αμφιβολίες που προκάλεσε η δραματική περσινή αστοχία της συλλογικής Δακοκτονίας, έχουν δυστυχώς επιτρέψει σε διάφορους επιτήδειους να πείθουν παραγωγούς σε αρκετές περιοχές, να εκτελούν προληπτικούς ψεκασμούς κάλυψης με ισχυρά (επιτρεπόμενα και μη) φυτοφάρμακα. Η εξέλιξη αυτή, δυστυχώς, μπορεί να έχει σαν συνέπεια, την πρόκληση επικίνδυνων υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, μελισσοκομία και το περιβάλλον γενικότερα. Επομένως, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποφευχθεί οπωσδήποτε.
Πρόσθετο πρόβλημα όμως αποτελεί και η έλλειψη συντονιστικού οργάνου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε επίπεδο Περιφέρειας ώστε να αποφεύγονται ενέργειες ή και συστάσεις οπωσδήποτε καλοπροαίρετες, αλλά μερικές φορές ατελέσφορες ή και αντιφατικές με άλλες υπηρεσιακές οδηγίες. Μεταξύ αυτών χαρακτηριστικές είναι η προτροπή υπηρεσιών για εποπτεία των ψεκασμών από παραγωγούς, έργο που δεν μπορούν για λόγους προσωπικούς (ηλικία, απουσία από το χωριό κά.), αλλά και για λόγους νομιμότητας (αρμοδιότητα κά. ) να αναλάβουν, όπως και η σύσταση για αποφυγή αρδεύσεων κά., που αντιφάσκει με την εκτέλεση αρδευτικών έργων, αλλά και τις έγγραφες οδηγίες που παρέχουν άλλες υπηρεσίες για αρδεύσεις.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

* Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. nmixel@otenet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.